E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDünyada korona virüs aşılarında son durum ---

Dünyada korona virüs aşılarında son durum

Dünyada korona virüs aşılarında son durum
11 Nisan 2021 - 19:26 borsagundem.com

Korona virüs salgınından kurtulmanın başlıca umut kapısı olan Kovid-19 aşılamaları devam ederken, nisan ayının ilk haftalarında ülkeler arasında büyük farklılıklar görülmeye devam ediyor.

Türkiye'de 11 Nisan 2021 itibariyle 18,45 milyon kişiye korona virüs aşısı yapıldı. Rakam bazda Türkiye, ABD, Çin, Hindistan, İngiltere ve Brezilya'dan sonra en çok aşı yapan 6'ıncı ülke konumunda yer alıyor.

Aralık ayında başlayan aşı programları kapsamında 130'dan fazla ülkede Kovid-19 aşılaması devam ediyor. 1 Nisan itibariyle 773.5 milyona yakın kişi Kovid-19 aşısı yaptırdı, fakat aşıların büyük bir kısmı gelişmiş ülkelerin elinde.

Rakamsal bazda ABD, Çin, Hindistan, İngiltere, Brezilya, Türkiye, Endonezya, İtalya, Rusya, Meksika ve İsrail aşılama konusunda en hızlı davranan ülkeler konumunda. Ülke nüfusuna göre de İsrail, İngiltere, ABD, Şili, Bahreyn, Macaristan ve Sırbistan en çok aşı yapan ülkeler arasında ilk sıralarda yer alıyor.

Son 10 gün baz alındığında nüfusa oranla aşı yaptırma oranı en çok yükselen ülkeler Brezilya, Uruguay, Avusturya, Macaristan, İngiltere, Estonya, Litvanya, Fransa, Almanya ve İtalya oldu.

ABD'de aşı çalışmaları yavaşlarken en çok ivme kaydeden iki ülke Uruguay ve Brezilya oldu. Özellikle Uruguay nüfusunun yüzde 24'ünü aşılayarak büyük gelişme kaydetti.

Avrupa aşı çalışmalarını hızlandırdı

Öte yandan geçtiğimiz haftalarda nüfusa göre sıralamada listeye giremeyen Fransa, Almanya ve İtalya'nın büyük yükselişi de göze çarpıyor. Euronews'in haberine göre, bu ülkelerde şu anda nüfusun en yüzde 10'u ilk doz aşıyı yaptırmış durumda.

Avrupa'da korona virüsten en çok etkilenen ülke olan İngiltere'de ise aşılananların nüfusa oranı yüzde 45'i geçti ve Avrupa Birliği üyesi ülkelere büyük fark attı. Aşılama konusunda ülkeler arasında sipariş yarışı yaşanırken, Çin, Almanya, Rusya, ABD ve İngiltere'de üretilen aşılar dünya genelinde dağıtılıyor. Bazı ülkeler birden fazla aşı firmasıyla anlaşırken, Türkiye'de şimdiye kadar Sinovac aşısı yaygın olarak uygulandı.

Korona virüs salgınından kurtulmanın başlıca umut kapısı olan kovid-19 aşılamaları devam ederken, inisan ayının ilk haftalarında ülkeler arasında büyük farklılıklar görülmeye devam ediyor.

Brüksel henüz aşılar geliştirme aşamasında iken birden fazla firma ile Avrupa Birliği'nin 450 milyonluk nüfusuna yetecek kadar aşı için ön sipariş anlaşmaları imzaladı. Aşıların ilk partisi ülkelerin nüfuslarına orantılı olarak 26 Aralık'tan itibaren dağıtılmaya başlandı. Ancak aşı tedariğinde anlaşmanın gerisinde kalındı.

Türkiye'de bugüne kadar kaç kişi aşı oldu?

Korona virüsle mücadelede Türkiye'de 14 Ocak günü başlatılan aşı uygulaması kapsamında 11 Nisan tarihi verilerine göre en az 19 milyon 300 bin doz aşı yapıldı.

Son açıklamalara göre 10 milyon 918 bin kişi en az bir doz aşı alırken, yaklaşık 7 milyon 588 bin kişi de iki doz Covid-19 aşısı yaptırdı. Türkiye'de Çin üretimi Sinovac ile Alman-ABD üretimi Pfizer-BioNTech aşıları yapılıyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da Ankara Şehir Hastanesi'nde aşı olmuştu. MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener aşı yaptırdıklarını sosyal medya hesaplarından açıkladı.

İlk dozun uygulanmasından 28 gün sonra yapılacak ikinci dozun randevusu hekim tarafından verilip, SMS olarak cep telefonuna gönderilecek. MHRS ve e-Nabız hesabı üzerinden randevu kontrol edilebilecek veya değiştirilebilecek.

Türkiye'de bugün: 237 ölüm, 50 bin 676 yeni vaka

 

İstanbul'da kaç kişi korona aşısı oldu?

 

Çinli yetkiliden aşı itirafı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aynu 11 Nisan 2021 21:45

    Kardeş Kazakistan kendi aşısını üretti. Akp Hıfzıssıhha Enstitüsünü kapattı. Şimdi çin'in ver Doğu Türkistan Türklerini al aşıyı şantajı ile karşı karşıyayız.

  • Yorum11 Nisan 2021 21:11

    Rakamlar yanlış brezilya 29 milyonu geçti Türkiye 18 400 000