E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDünya piyasalarında tatil modu hacimleri düşürdü---

Dünya piyasalarında tatil modu hacimleri düşürdü

Dünya piyasalarında tatil modu hacimleri düşürdü
24 Aralık 2019 - 09:20 borsagundem.com

Yıl sonunun yaklaşmasıyla küresel piyasalar tatil modunda. Hacimler ve oynaklık düşük seyrediyor. Tatil modu ocak ayının ikinci haftasına kadar sürecektir. Bu süreçte küresel piyasalardaki oynaklık ve hacim düşük kalmaya devam edebilir.

Bugün ise Noel Arifesi nedeniyle birçok önemli borsa yarım gün açık kalacak. Yarın da yine önemli borsalar kapalı olacak. Yurtiçindeki fiyatlamalara baktığımızda dün BIST100 endeksi artan işlem hacmiyle birlikte alıcılı bir görüntü sergileyerek günü 112bin seviyesinin üzerinde kapattı.

Dün ETF'deki kapanışı ve bu sabah TL'deki kısmi alıcılı görüntüyü dikkate alırsak endeks güne %0,5 civarında alıcılı bir görüntüyle başlayabilir. Trump yönetiminin Türkiye'ye S-400'ler için yaptırım öngören tasarıya karşı çıktığına yönelik haber akışı bu sabah öne çıkıyor. 110bin - 112bin bandının dışına çıkan endekste kısa vadeli yeni bant aralığı 112bin - 114bin olabilir.

MAKROEKONOMİ

Küresel borsalar, düşük hacimli piyasada rekor seviyelerine yakın bir şekilde dar banttaki hareketini sürdürüyor. Çin Başbakanı Li Keqiang'ın, hükümetin zorunlu karşılık oranlarını daha fazla düşürmeyi ve hedefli zorunlu karşılık indirimlerini çalışacağını belirtmesi endeksleri arka planda destekleyen unsurlardan biri. Bu arada ABD ve Avrupa'da Noel tatillerini yılbaşı tatili ile birleştiren yatırımcılarında katkısıyla piyasalarda düşük hacimli ve sakin bir seyrin gelecek haftada sürebileceği düşünülüyor. Bugün Çin Başbakanı Li Keqiang, Japonya Başbakanı Shinzo Abe ve Güney Kore Devlet Başkanı
Moon Jae-in serbest ticareti artırmak amacıyla Çin'de üçlü zirve düzenleyecek.

Bugün TSİ 18'de ABD'de Richmond Fed imalat sanayi endeksi verisi izlenecek. Yakın gelecekte istihdam ve ücretlerin artacağı ve imalat sektöründeki şartların iyileşeceğinin düşünülmesiyle aralık ayında Richmond Fed imalat sanayi endeksinin toparlanması bekleniyor. ABD'de finansal piyasalar Noel tatili nedeniyle bugün erken kapanacak. Hisse senedi piyasaları TSİ 21:00'de, tahvil piyasaları TSİ 22:00'de tatile girecek. İngiltere'de Brexit'e dair gelişmeler ise yakından izleniyor.

Brexit anlaşmasını yasalaştıracak tasarı, parlamentonun alt kanadında yapılan ilk oylamada kabul edilirken, nihai oylamaya ilişkin görüşmelerin 7 Ocak 2020'de başlaması bekleniyor.

Dün ABD'de Chicago Fed ulusal aktivite endeksi, dayanıklı tüketim malları siparişi ve yeni konut satışları açıklandı.

Chicago Fed ulusal aktivite endeksinin geçen ayki rakamı aşağı yönlü olarak -0,76'ya revize edilirken, kasımda 0,56 geldi. Bu rakam 2018 Şubatından beri en yüksek rakam. Dataya bakıldığında üretim ve istihdam ile ilgili göstergeler pozitif katkıda bulunurken, satışlar, kişisel harcamalar gibi kalemler kısıtlı negatif etki yaptı.

Dayanıklı mal siparişleri, mayıstan beri en büyük düşüşünü kaydederek kasımda %2 düştü. GM'deki grevin bitişiyle beklenti %1,5 artması yönündeydi, fakat savunma uçakları siparişlerindeki %72,7 düşüş artışı engelledi. Ekim ayı da %0,2 artışa revize edildi. Data genel anlamda imalat sektörü ve işletme yatırımlarının halen zayıf olduğunu gösterdi.

Yeni konut satışları kasımda %1,3 artarak hafif yükseldi. Geçen ayki rakam 733.000'den 710.000'e revize oldu. Yeni konut satışları, Fed'in bu sene 3 kez üst üste faiz indirmesiyle hız kazandı. İnşaat izinleri de 2007'den beri en yüksek rakama ulaştı. Ayrıca müteahhitlerin güveni 1999'dan beri en yüksek düzeyde, bu da düşük faiz ortamında konut piyasasının geleceği adına iyi bir sinyal olarak algılanmakta.

SEKTÖR HABERLERİ

Akaryakıt: Motorinin litre fiyatına 28 kuruş, benzinin litre fiyatına ise 16 kuruş zam geldi. Söz konusu artış pompa fiyatlarına bu gece yarısından itibaren motorinde 6 kuruş, benzinde ise 16 kuruş olarak yansıyacak. Kaynak: Dünya

FAİZ PİYASALARI

Pazartesi günü ağırlıklı ortalama fonlama maliyeti %11,47 seviyesinden %11,68 seviyesine yükseldi. Merkez Bankası piyasayı toplamda 7,4 milyar TL ile 5 milyar TL'si haftalık repo ihalesinden karşılanacak şekilde fonladı. Geri kalan 2,4 milyar TL ise %11 seviyesinden piyasa yapıcı bankalara kullandırıldı.
Zayıf işlem hacminde yurtiçi ve yurtdışı tahvil ve bono piyasalarında ise belirgin bir hareket gözlenmiyor. ABD 10 yıllıkların faizi, iç talebin bir göstergesi olan dayanıklı tüketim mal siparişlerinin beklentilerden zayıf gelmesiyle %1,90 seviyesine kadar gevşese de bugün sabah saatlerinde %1,92'lerde bulunuyor. Yurtiçinde ise 2 yıllık gösterge kağıdın faizi, günlük bazda 7 baz puan gerileyerek %11,90 seviyesine gevşedi. 10 yıllık gösterge kağıdın faizi de 6 baz puan düşerek %12,47 seviyesinden günü sonlandırdı. 

ZİRAAT YATIRIM

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)