E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDünya mutfaklarına girdi---

Dünya mutfaklarına girdi

Dünya mutfaklarına girdi
08 Aralık 2015 - 03:23 borsagundem.com

Pişirme torbası, streç film, alüminyum folyo ve çöp torbalarında Cook markasıyla ünlenen Sedat Tahir AŞ İngiltere'den Mozambik'e kadar ihracat yapıyor

Türkiye’nin iç pazar dinamiği, birçok sektörde küresel markalarımızın çıkmasına da yol açıyor. Halen Avrupa ülkelerine göre kişi başına kullanımda yüzde 25 seviyesinde bulunduğumuz ‘mutfak yardımcıları’ segmentinde Cook markasıyla üretim yapan Sedat Tahir A.Ş., Ankara’daki yeni fabrikasından 30 ülkeye ihracat yapıyor.  Sanayiciliğe, vaktiyle bir İngiliz markasının ‘distribütörlüğü’ ellerinden almasına kızarak başladıklarını anlatan yönetim kurulu başkanı Kürşad Tiritoğlu, şöyle konuşuyor: 

KAYSERİLİ VE ODTÜ’LÜYÜM



“Kayseriliyim ve ODTÜ İşletme mezunuyum. 1984’te merhum Turgut Özal’ın çabsalarıyla Türkiye liberal ekonomiye adım attığında kayınpederim Sedat Tahir (merhum) ile beraber ithalata başlamıştık.  Ben üniversiteden 1979’da mevzun olmuştum ve birsüre kendi başıma işler yapmıştım. Kayın pederim Kıbrıslıydı ve o yıllarda Kıbrıs statüsü gereği serbest bölge gibi çok ürün bulunan bir bölgeydi. Biz de kayınpederimle birlikte fırın torbası ithalatıyla başladık. Yanına sivrisinek kovucular, oda kokuları ekledik. Fırın torbasını aldığımız İngiliz firmasına ‘hammaddesini gönderin biz üretelim’ dedik. ‘Cevap verecekler’ diye beklerken, bizden distribütörlüğü alıp başka firmaya verdiler. 

FIRIN TORBASIYLA BAŞLADIK

Biz de oturduk işi araştırdık. Hiç de karmaşık gelmedi. Hammadde firmasıyla yazıştık ve 1985’te OSTİM’de fırın torbası üretimine başladık. Markayı da Cook yaptık. Yanında alümünyum folyo, streç film, pişirme kağıdı derken üretimi büyüttük. 2000 yılında da çöp torbası üretimine başladık. Bu sektörde başka firmalar, rakiplerimiz de çoğaldı ama Türkiye pazarı çok bakirdi. Halen de Avrupa pazarına göre kişi başına tüketimde yüzde 25 seviyesindeyiz. 2009’da Ankara Sanayi Odası 1. Organize Sanayi Bölgesi’ne geldik ve 10 bin metrekarelik yer kiraladık. İşler yine büyüdü ve burada kendi arsamızı satın aldık. 17 milyon liralık toplam yatırımla şimdi kendi fabrikamıza taşındık.  Şimdi toplam 16.500 metrekare kapalı alanda yıllık 6.500 tonluk üretim yapıyoruz. 250 kişilik de istihdamımız var.” 

İKİNCİ KUŞAK İŞE SARILDI

Kürşad Tiritoğlu’nun oğlu Gökhan Tiritoğlu da ikinci kuşak olarak şirketin özellikle yeni teknoloji yatırımları ve ihracatıyla ilgileniyor. Gökhan Tiritoğlu da şunları anlatıyor: “Çalışanlarımızın 100’ü beyaz yakalı. Bu yıl ciromuz 60 milyon liraya çıkıyor. 15 milyon lira civarında da 30’dan fazla ülkeye ihracatımız var. Cook markasıyla Güney Afrika, Ortadoğu ve ülkelerine Yunanistan’a ihracat yapıyoruz. Fransa, İngiltere, İspanya’ya ise fason üretim yapıyoruz. Organize perakendede Migros, Carreforsa, Metro, Bim gibi büyüklere ‘private label’ üretimlerimiz var. Toplam üretimimizde fason oranımız yüzde 25 civarında. Cook markamızla mutfak yardımcı ürünlerinde; streç film, pişirme kağıdı, alüminyum folyo gibi ürünlerimiz var. Ayrıca çöp torbaları grubumuz da çok güçlü. Ciromuz ortalama yüzde 30 büyüyor. 2016 için 75 milyon lira hedefliyoruz. İhracat bu aralar yavaşladı ama iç pazar gayet iyi gidiyor. İhracat da yeniden canlanırsa ciromuz çok daha hızlı artar.” 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)