E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDünya duruyor, Çin büyüyor---

Dünya duruyor, Çin büyüyor

Dünya duruyor, Çin büyüyor
20 Ocak 2014 - 07:11 borsagundem.com

Gelişmiş ülke ekonomileri durgunluktan kurtulamazken, Çin büyüme rekorunu 2013 yılında da kaptırmadı

Dünyanın en hızlı büyüyen ekonomisi Çin, 2013 yılını yüzde 7.7 büyüme ile tamamladı. Durma noktasına gelen gelişmiş ülke ekonomileri toparlanmakta zorlanırken Çin,rekor oranda büyümeye devam ediyor. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yapılan açıklamaya göre ülke ekonomisi geçtiğimiz yılın son çeyreğinde bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 7.7 oranında büyüdü. Bu oran üçüncü çeyrekte yüzde 7.8 seviyesindeydi. Çin ekonomisi 2013 yılının tamamında ise bir önceki yıla göre yine yüzde 7.7 oranında büyüdü. Bu oran 2012 yılındaki büyüme ile aynı seviyede oldu.
Çin'de büyüme son çeyrekte bir önceki çeyreğin altında kaldı. Çin'de ekonomik büyüme geçtiğimiz yılın son çeyreğinde bir önceki çeyreğin sınırlı düzeyde altında kaldı. Çin'de liderler ekonomiyi yatırım ve dış ticarete daha az bağımlı ve yerel harcamalara ve hizmet sektöründeki genişlemelere odaklı yeni bir yapıya taşımaya yönelik önlemler almaya hazırlanıyor.
Öte yandan beklentiler dördüncü çeyrekte büyümenin yüzde 7.6 olacağı yönüneydi.
Diğer taraftan, Çin Ulusal istatistik Bürosu Başkanı tarafından bugün yapılan açıklamada Çin yönetiminin yerel yönetimlerin borçlarından kaynaklanan riskleri önlemesi ve sanayideki aşırı kapasiteye çözüm bulması gerektiği ifade edildi. İstatistik bürosu başkanı Ma Jiantang, bugün düzenlediği basın toplantısında "Ekonomimizde halen çözülmesi gereken çelişkiler ve sorunlar var" ifadelerini kullandı.

SANAYİ ÜRETİMİ 9.7 ARTTI 

Çin'de katma değeri yüksek sanayi sektöründe üretim Aralık ayında yıllık bazda yüzde 9.7 oranında artış gösterdi. Kasım ayında yüzde 10 artmış olan sanayi üretiminin Aralık ayında yüzde 9.8 artacağı öngörülüyordu. Sanayi üretimi bir önceki aya göre ise yüzde 0.71 oranında arttı.

PERAKENDE SATIŞLAR YÜZDE 13.6 ARTTI

Çin'de perkende satışlar aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 13.6 oranında artış
gösterdi. Kasım ayında bu oran yüzde 13.7 seviyesinde olmuştu. Perakende satışlardaki aylık artış oranı
Kasım ayında yüzde 1.32 seviyesindeyken Aralık ayında yüzde 1.24 oranında artış gözlendi.

EMLAK GELİŞTİRME YATIRIMLARI YÜZDE 19.8 ARTTI

Bu arada, Çin'de 2013 yılında toplam emlak yatırımları bir önceki yıla göre yüzde 19.8 oranında artışla 8.60 trilyon yuen oldu. Konut ve ticari emlak satışları ise 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 26.3 oranında artışla 8.14 trilyon yuen oldu. 2012'de bu artış yüzde 10 düzeyindeydi. Konut başlangıçlartı ise 2013 yılında bir önceki yıla göre yüzde 13.5 oranında artışla 2.01 milyar metre kare oldu. 2012 yılında inşaat başlangıçları bir önceki yıla göre yüzde 7.3 oranında gerilemişti. 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)