E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDünya basını mutabakatı işte böyle gördü: Erdoğan usta oldu---

Dünya basını mutabakatı işte böyle gördü: Erdoğan usta oldu

Dünya basını mutabakatı işte böyle gördü: Erdoğan usta oldu
23 Ekim 2019 - 14:38 borsagundem.com

Türkiye-Rusya mutabakatı sonrası konuyla ilgili dünya medyasında yayınlanan analizlerde, "En büyük kaybeden ABD oldu" tüm medyanın ortak dili olurken, en dikkat çeken yorum ise France 24 televizyonundan geldi.

Dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasında 6 saati aşkın bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşme sonrası iki lider "güvenli bölge" konusunda anlaşmaya vardı. Bu anlaşma kapsamında Türkiye'nin Barış Pınarı Harekatı ile terörden temizlediği yerler TSK'nın elinde kalacak. Sınırın diğer hattında Türk ve Rus askerleri 10 km derinlikte devriye yapacak. YPG ise 30 km'nin dışına çıkartılacak. Teröristlerin çıkartıldığı bölgeye ise Rusya ve Esad güçleri girecek.

Erdoğan ile Putin arasında imzalanan Suriye mutabakatı, batı medyasında kendisine geniş yer buldu.

CNN International: ABD en büyük kaybeden

Amerikan yayın kuruluşu CNN International, "Putin ve Erdoğan Suriye konusunda anlaşma yaptı. ABD en büyük kaybeden" başlıklı bir analiz yayınladı.

CNN, iki liderin ana fikri belirtilmemiş 10 maddelik bir bildiri açıkladığını belirterek, bu fikri ise şöyle özetledi: "Amerikalıların Suriye'nin geleceğini şekillendirmede bir yeri yoktur."

"Putin ve Erdoğan'ın bölgede jeopolitik olarak siyasi ağırlığı olan iki lider olarak ortaya çıktığını" belirten CNN, Moskova ve Ankara'nın Suriye'de farklı pozisyonlar benimsemelerine karşın, uluslararası sınırların yeniden çizilmesini gerektirmeyen bir sonucu desteklediklerine dikkat çekti.

Amerikan yayın kuruluşu bunun iki ülkenin de karşı karşıya kaldığı ayrılıkçı hareketlerin cesaretini kırdığını vurguladı.

MUTABAKAT RUS BASININDA GENİŞ YER BULDU

Rus haber ajansı RIA Novosti, "Putin ile Erdoğan, kader belirleyici açıklamalarda bulundu" başlığıyla verdiği haberde, iki ülkenin de Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması konusunda kararlı olduğunu ifade etti.

Kommersant Gazetesi, görüşme esnasında imzalanan Mutabakat Muhtırasının önemine işaret ederek, "Anlaşma, Suriye'nin kaderini büyük ölçüde belirledi. Görüşme, Suriye'de yeni bir savaşı engelledi" diye yazdı.

Görüşmenin yaklaşık 6 saat sürdüğüne dikkati çeken Vedomosti gazetesi de Rusya ile Türkiye'nin Suriye'deki güvenli bölgenin sınırları konusunda anlaştığına işaret etti.

Rus haber ajansı TASS, görüşmeyi "Rusya ile Türkiye, Suriye'de ayrılıkçılığa karşı birlikte mücadele etme konusunda anlaştı" başlığıyla haberleştirdi. Haberde, "Rusya ve Türkiye terörizme karşı birlikte mücadele edecek. İki ülke, Suriyeli sığınmacılarının, kendi ülkelerine güvenli ve gönüllü şekilde dönmeleri sürecine katkıda bulunacak" ifadesini kullandı.

NYT: PUTİN GÜÇ SİMSARI OLDU

Amerikan New York Times (NYT) gazetesi ise Soçi Anlaşması'yla Rusya'nın bölgedeki nüfuzunu artıracağı yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın istediği her şeyi aldığını belirten NYT, bunun ise bölgenin kontrolünü Putin ve başından beri karşı olduğu Esad ile bölgenin kontrolünü paylaşmak pahasına elde edildiğini aktardı.

Rusya lideri Putin'in Suriye'deki hakim güç ve daha geniş anlamda Ortadoğu'da önemli bir güç simsarı olarak ortaya çıktığını yazan NYT, "Giderek daha açık bir şekilde görülüyor ki son dört yıl süresince hava saldırılarıyla Esad hükümetini kurtaran Rusya, oradaki güç dengesinin de belirleyicisi olacak" ifadelerini kullandı.

GUARDIAN: ANKARA, MOSKOVA'NIN ŞAM'I İKNA ETMESİNDEN MEMNUN KALACAK

Guardian'daki haberin başlığı ise "Erdoğan ve Putin, Türkiye'nin Kürtlere saldırısının durmasını sağlayacak bir tampon bölge oluşturulmasında anlaştı."

Gazetedeki haberden bazı satırlar şöyle: "Ankara, Moskova'nın Şam'ı, Kürtlerin yerine Suriye'nin kuzeydoğusunda daha fazla alanı kontrole ikna etmesinden memnun olacaktır. Moskova'nın bunun karşılığında Türk heyetinden, Suriye'nin egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı gösterileceği konusunda güvence aldığı anlaşılıyor."

FT: BEDELİ ESAD REJİMİNİN TANINMASI

İngiliz Financial Times (FT) gazetesinde ise Philadelphia'daki Dış Politika Araştırma Enstitüsü Ortadoğu Programı Direktörü Aaron Stein'ın da görüşleri yer aldı.

Stein'a göre bu anlaşma, "Suriye'de Türk savaşının mantıklı bir sonucu anlamına geliyor, fakat bedeli Esad rejiminin fiili olarak tanınması." Erdoğan'ın önünde PKK ya da Esad seçeneklerinin olduğunu savunan Stein, Erdoğan'ın tercihini Esad'dan yana kullandığını belirtti.

DAİLY TELEGRAPH: RUSYA ABD'NİN YERİNİ ALDI

Daily Telegraph'daki haberin başlığı, "Türkiye ve Rusya, Suriye'deki askeri harekâtı durduracak şekilde anlaştı."

Gazeteye göre Soçi'deki görüşmeler, Rusya'nın, Suriye'nin kuzeydoğusunda en fazla siyasi ağırlığı olan güç olarak hızla ABD'nin yerini aldığını gösteriyor. Daily Telegraph, Erdoğan ve Putin arasında varılan mutabakatla Kürtlerin Kobani ve Tel Rıfat'tan da çekileceklerini belirtiyor, Türkiye'nin 1 yıldan uzun süredir bunu talep ettiğine dikkat çekiyor.

WP: PUTİN'İN ROLÜNÜ SAĞLAMLAŞTIRDI

Amerikan Washington Post (WP) gazetesi de "Rusya ve Türkiye Kürt güçlerinin kuzey Suriye'deki alandan çıkarmak için anlaşamaya vardı" başlığıyla gelişmelerini okurlarına duyurdu.

WP, Soçi Anlaşması'nın Amerikan askerleri bölgeden ayrılırken ve ABD'nin nüfuzu azalırken, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Suriye'deki üstün rolünü sağlamlaştırdığını yazdı.

AP: EN BÜYÜK KAZANAN TÜRKİYE VE RUSYA

Amerikan haber ajansı Associated Press (AP) haberini "Türkiye ve Rusya Suriye'de yeni bir anlaşma imzaladı" başlığıyla verirken, "En büyük kazananlar Türkiye ve Rusya. Türkiye sınırında kontrolü eline alırken, Suriye ve Rusya sınırın geri kalanını denetleyecek" yorumunu yaptı.

BBC VE FRANCE 24'TEN ANALİZ: ERDOĞAN USTA OLDU

İngiliz haberin önemli haber kanalı BBC'de yer alan haberde "Analistlere göre bu anlaşma bölgedeki Türk ve Rus nüfuzunu pekiştirdi" denilirken, France 24 televizyonu, "Erdoğan, Rusya ve ABD'yi birbiri ile dengeleyerek Ankara'nın hedeflerini elde etmenin ustası oldu" yorumunu yaptı.

THE TİMES: TÜRKİYE HEMEN HEMEN İSTEDİĞİNİ HER ŞEYİ ELDE ETTİ

Times'taki haberin başlığı ise "Rusya ve Türkiye, Suriye'deki 'güvenli bölge'de ortak devriye için anlaştı."

Gazete, anlaşmanın, Rusya'nın bölgedeki hakimiyetini bir kez daha gözler önüne serdiği kanısında. Times'taki haberde vurgulanan bir diğer nokta da, Türkiye ve Rusya'nın, Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunmasına yönelik taahhütlerini yeniden dile getirmeleri.

Haberden bazı satırlar şöyle: "Sayın Erdoğan, varılan anlaşmayı Türkiye'de bir zafer olarak lanse edecektir. Artık Türkiye'nin güney sınırında, Rojava'da, Kürtlerin liderliğindeki devlete benzer bir oluşum yok. En azından askeri açıdan durum bunu gösteriyor. Barış Pınarı Harekatı, 2 haftadan az bir süre içinde tamamlandı. Türkiye hemen hemen istediği her şeyi elde etti. Sayın Erdoğan şimdiden kendisini önümüzdeki hafta Cumhuriyet Bayramı kutlamaları sırasında ulusa hitaben zafer konuşması yapacak şekilde konumlandırdı."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ali24 Ekim 2019 07:49

    Çeçenistan Afganistan Irak Ukrayna ve Gürcistan dan sonra Abd yine yenildi... Batışları hızlanıyor..Doları olanlar Franga Altına geçsin..

  • Semiz Kobalt23 Ekim 2019 22:07

    CHP buna söyle diyebilir yakında KONTROLLÜ ANLAŞMA.

  • fxj23 Ekim 2019 20:38

     :-*  :-*  :-*  :-*  :-* 

  • vatansever23 Ekim 2019 17:32

    degerli insansin ,Allah yar ve yardinciniz olsun.birgun gelecek o icimizdekidost gibi gorunen TC dusmanlarinin borozancilari kuyruklarini kisacaklar hemde oyle kisacaklar ki birdaha yukariya kalkamayacak

  • G23 Ekim 2019 17:07

    Trump neye uğradığını şaşırdı. Saçmalayıp durdu çekişen açıklamalarla.

  • Selahattin Ölmez23 Ekim 2019 16:22

    iktidarda chp nin olduğu şu durumu hayal etmeye çalışıyorum.Bir türlü olumlu bir yere koyamıyorum.Ülkemiz çart diye ortadan ikiye ayıracaklar idi.

  • Nihat23 Ekim 2019 18:07

    Biracı akşamdan mı kaldın?  Ssk nın hastanelerini batıran bitiren adam Türkiye yi mi yönetecek!  Allah korusun!  Esed in nasıl anlaşacak mış zeka fukarası ne olursun yapma mı diyecek o da tamam bir daha yapmam mı diyecek?  Bu chp ye oy verenler gerçekten aklı uçmuş!  

  • biracı23 Ekim 2019 17:23

    CHP olsaydı tüm bunlar olmazdı Esad'la çoktan anlaşmış ülkemizde Suriyeliler de olmazdı şimdi ne oldu Esad rejimini tanıdılar hem de yeni Rus komşumuzda oldu.

  • ali23 Ekim 2019 16:04

    gerçekten  USTA oldğunu  ispatladı  AMA BİZİM içimizdeki İRLANDALILARA NE DEMELİ   yav...bırakın artık BU TAKINTILARI  gerçek..gizlenemez..çıkarın kafanızı kumdan adam gerçekten lidermş,,,bakın ben politikayla fazla ilgilenmem ama kişinn hakkını verin..helal olsun

  • Alp Arslan23 Ekim 2019 15:10

    İçimizdekiler göremiyor onlara uygun bir gözlük lütfen...

  • Müzehhipnt23 Ekim 2019 15:04

    İşi ustasına bırakacaksın....