E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDünya Bankası: Türkiye'de büyüme için yapısal reformlar şart---

Dünya Bankası: Türkiye'de büyüme için yapısal reformlar şart

Dünya Bankası: Türkiye'de büyüme için yapısal reformlar şart
19 Ağustos 2019 - 20:49 borsagundem.com

Dünya Bankası tarafından yapılan analizde, Türkiye'de kaynakların verimsiz sektörlere gittiği ve büyüme için yapısal reformların şart olduğu kaydedildi

Dünya Bankası, Türkiye'nin büyümesinde öne çıkan sektörlerin kullandığı kaynak/verimlilik ve büyümeye sağladığı katkıları analiz ettiği bir çalışma yayımladı. Dünya Bankası tarafından Türkiye'nin uzun dönemli büyümesinde firma ve sektör düzeyinde kaynak dağıtımını yeniden tasarlaması gerektiği vurgulandı. Türkiye'nin son dönemde yakaladığı büyüme ile gelişmiş ülkelere yakınsamada başarı sağladığı, buna karşılık yapısal dönüşüm ihtiyacının son dönemde karşılanmaması nedeniyle sürdürülebilir büyüme için yeni adımlar atılması gereğinin doğduğu belirtildi.

Dünya Bankası'nın "Türkiye'de firma verimliliği ve ekonomik büyüme" başlığını taşıyan raporunda, "Firma düzeyinde yürütülen analizler Türkiye'deki kaynakların imalat sanayi dahil verimliliği düşük, dolayısıyla kalkınmayı yeterince destekleyemeyecek sektörlere kaydığını göstermektedir" denildi.

Banka genel olarak imalat sanayii ve hizmetler sektöründe bilişim gibi yüksek katma değer sağlama potansiyeli olan sektörler ile sanayi kollarından temel ilaç sanayi, kimyasallar, motorlu taşıtlar ve ulaştırma ekipmanlarının, verimlilik artışı, inovasyon ve ticari değer açılarından en büyük potansiyeli taşıdığı sonucuna ulaştı.

Raporda, gelişmiş ülkelere kıyasla Türkiye'nin işgücü piyasaları, inovasyon, finans sektörü ve beşeri sermaye alanlarında düzenleme geriliği bulunduğu belirtildi. İş yapma düzenlemelerindeki eksiklikle birlikte bu alanlardaki zayıflığın, firma ve kurumların verimliliğini olumsuz etkilediği, kaynakların daha verimli sektör ve firmalara gitmesini engellediği belirtildi.

"Yapılması gereken kaynak dağılımını düzenlemek"

Yapılması gerekenlere yönelik tespitlerde ise Türkiye'nin özel sektörde hala inovasyon süreçlerinde çok geri olması nedeniyle bu alanda iyileştirmeler tavsiye edildi. TÜBİTAK ve KOSGEB'in hibe programlarının iyileşme sağladığı ancak sürdürülebilirlik açısından riskler bulunduğu kaydedildi. Hibe ve kaynakların sadece AR-GE ve inovasyonla sınırlı olmaması, iş yapmanın etkinliğini artırma, güçlü büyüme, yenilikçilik potansiyeli olan firmalara özel destekler verilebileceği vurgulandı.

İnsan kaynağı alanında, Türkiye'de yetenekli insanlara olan talebin artmakla birlikte yavaş oranlı yükseldiği belirtilirken, bu insanlara olan talebi artırıcı politikalar önerildi. Rekabet alanında Türkiye'de yüksek beceri, teknoloji gerektiren sektörlerde yoğunlaşmanın (az sayıda firmanın piyasanın büyük kısmını elde etmesi) arttığı, genel olarak ise rekabetin arttığı ancak bunun karlılığa, istihdama ve verimliliğe yansımadığı belirtildi. Bu alanda öneriler; piyasaya giriş ve çıkışların kolaylaştırılması, tekelcilik karşıtı yasaların güçlendirilmesi, hizmet sektörüne yabancı sermaye girişine yönelik kısıtların azaltılması, verimliliği düşük firmaların sektörden çıkışının kolaylaştırılması olarak sıralandı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Aldrich20 Ağustos 2019 02:58

    Koskoca DB. Bu mu değerlendirmeniz? Boş konuşuyor hala yanlış yönlendirmeye devam ediyorsunuz! Demokrasi özgürlük ve hukuk yoksa hiç bir şey çözüm olamaz demiyorsunuz da!

  • Volkan20 Ağustos 2019 02:40

    Malesef  son 50 yılda iç çekişmelerden ve ideolojik tartışmalardan kapitalizm ve piyasa ekonomisini çözemedik. Bize yükde ağır, pahada ucuz markasız ve imajı olmayan ürünler düştü,  Sürümden kazanılacak malları da Çin kaptı. Ya teknoloji ya da imaj konusunda yatırım yapmak gerekiyor. Konfeksiyon, ev tekstili tekrar canlandırılmalı ve desteklenmeli. Spor giyimde yurt dışından marka da alınabilir, Turizm, lojistik, havacılık ve ticaret de bir alternatif ama enflasyon belasını sürekli tetikleyen gıda ve enerji sorununu çözmek lazım.

  • Cekic19 Ağustos 2019 23:29

    Memur maasini asgari ucret olarak indirecen vekillere 5bin tl verecek temel gida maadellerini maliyetine vercen ekonomi duzelir kesin ve Kisa cozum emekli burokratalar 18bin tl maas aliyormus calisani siz hesap edin

  • İthal yönetici20 Ağustos 2019 01:27

    Üretecen haci, kesip biçmekle olmaz. İsraf etmeyeceksin, yolsuzluk yapmayacaksin, argeye, bilime önem vereceksin, egitim, yargı sistemin iyi olacak

  • Vatandaş Kemal19 Ağustos 2019 22:02

    Memleketi parsel parsel sattılar. Beton ekonomisinin sonu ekonomik kriz. Fabrika kurmadığımız zaman, üretmedigimiz zaman Oki Doki gibi rantçıların makarası oluruz. Yaşasın tam bağımsız Türkiye ve hukukun üstünlüğü.

  • mütaahhit19 Ağustos 2019 21:10

    ya harbiden yeter. beton kafa müteaahit işinden bıktık. kurtarmayın. batsınlar. devlet rüşvet ilişkisindeki KRO müteaahitlerin bedelini 82 milyon ödemek zorunda değilizzzz. bırakın ekonomiyi reel ekonomi büyüsün. batan batsın. bıktık bu kro inşaatçılardan. batsınlar

  • Mehmet Ak19 Ağustos 2019 21:57

    betona ihtiyaç var, yanlış düşünüyorsunuz. Obeton işinde binlerce çalışan insan var bunları da düşünün ona göre yorum yazın.

  • Bika19 Ağustos 2019 21:07

    Kamu bankalarında  kredi genişlemesi  çift haneli ve betona gitmeye devam ediyor, özel bankalarda kredi genişlemesi eksi.