E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDünya Bankası: Avrupa'da resesyon riski artıyor---

Dünya Bankası: Avrupa'da resesyon riski artıyor

Dünya Bankası: Avrupa'da resesyon riski artıyor
29 Eylül 2022 - 07:58 borsagundem.com

Dünya Bankası, Avrupa'ya yüksek enflasyonun ve euronun değer kaybının AB bölgesinde resesyon riskini artıracağı konusunda uyarıda bulundu.

Dünya Bankası Başkanı David Malpass, Stanford Üniversitesi'nde düzenlenen bir etkinlikte yaptığı konuşmada, dünyanın üst üste gelen krizlerle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Gelişmekte olan dünya için en acil tehlikenin küresel büyümedeki keskin yavaşlamanın küresel resesyona dönüşmesi olduğunu belirten Malpass, birçok gelişmekte olan ülkenin salgın öncesi dönemdeki kişi başına düşen milli gelir seviyelerine ulaşamadığını kaydetti.

Malpass, ABD ekonomisinin bu yılın ilk iki çeyreğinde daralma yaşadığını anımsatarak, Çin'in ekonomik büyümesinin de Kovid-19 salgınına karşı alınan karantina önlemleri nedeniyle keskin bir şekilde yavaşladığını aktardı.

Avrupa'da enerji fiyatları ve resesyon olasılığı uzun vadeli büyümeyi kısıtladı

Avrupa'nın ise Rusya'nın Ukrayna'da başlattığı savaş nedeniyle enerji fiyatlarındaki ani artışla karşı karşıya kaldığına işaret eden Malpass, "Avronun zayıflığı ve yüksek enflasyon, Avrupa'da resesyon olasılığını artırdı ve avro bölgesinin uzun vadeli büyüme görünümünü daha da kısıtladı." dedi.

Yavaş büyüme, yüksek faiz ve düşük verimlilik 2023'ten sonra da devam edebilir

Malpass, gelişmekte olan ülkelerin, gelişmiş ekonomilerdeki enflasyon, yavaşlayan büyüme, düşük verimlilik, küresel enerji kaynaklarının tükenmesi ve yüksek faiz oranları gibi eğilimlerin 2023'ten sonra da devam etmesi riskiyle karşı karşıya olduğunu ifade etti.

Dünya Bankası Başkanı Malpass, küresel enerji üretiminde Rusya'ya bağımlılığın azalmasının yıllar alabileceğini, bunun da stagflasyon riskini veya düşük büyüme ve yüksek enflasyon dönemini uzatabileceğini dile getirdi.

Güçlü dolar ve resesyon endişeleri, risk iştahı üzerinde etkisini sürdürüyor

Küresel piyasalarda resesyon endişesi derinleşiyor

Dünya Bankası'ndan Çin için büyüme tahmini

Dünya Bankası'ndan küresel resesyon uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ALİ KODUŞ29 Eylül 2022 10:15

    en önce ekonomileri zarar görecek avrupa olup, adamlar abd den korkularından kıllarını kıpırdatamıyorlar.kısın şirketler iflas edecek yada çok zor duruma düşücek büyük ve çok önemlilerini devlet kurtaracak diğerleri batacak ve fabrikaları kapanacak halk ekmek bulmakta dahi zorluk çekecekler.yada rusya nın ayaklarının altını öpüp abd ye rest çekecekler.başka yolu yoktur.