E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDubai'nin getirdiği vergi Türkiye'ye yaradı---

Dubai'nin getirdiği vergi Türkiye'ye yaradı

Dubai'nin getirdiği vergi Türkiye'ye yaradı
20 Kasım 2017 - 14:13 borsagundem.com

Birleşik Arap Emirlikler, yaşanan ekonomik krizde yeni gelir kaynakları elde etmek adına Dubai serbest bölgesine giriş çıkış yapan altınlar için vergi getirme kararı aldı. Bu durum, altın piyasası oyuncularının bölgeyi terketmeye başlamasına neden oldu.

BORSAGUNDEM.COM ÖZEL HABERİ

Birleşik Arap Emirlikler, yaşanan ekonomik krizde yeni gelir kaynakları elde etmek adına Dubai serbest bölgesine giriş çıkış yapan altınlar için vergi getirme kararı aldı. Bu durum, altın piyasası oyuncularının bölgeyi terketmeye başlamasına neden oldu.

Dubai piyasası uzunca bir süre Afrika, Ortadoğu ve Hindistan pazarı için en önemli geçiş noktası oldu. Altın giriş çıkışları açısından son derece serbest bir bölge olan Dubai uzun yıllar, Afrika'da amatör madenciler tarafından çıkarılan altınların satıldığı, buna karşılık mücevharat altın alınan bir pazar oldu. Ülkeye altın sokarken tek yapmanız gereken yanınızda ne kadar altın getirdiğinizi beyan etmekti. Bunun için de sözlü beyanınız ve altını getirdiğiniz ülkeden alınan her hangi bir ayar raporu yeterli oluyordu.

Örneğin Afrika'dan madenlerden topladığı altını getirip bunun karşılığında altın mamül yani mücevherat almak isteyen bir kuyumcu, Türkiye'de bu işlemi yapmak için, önce getirdiği altını Havaalanında gümrüğe teslim etmek ve ayar raporunun çıkmasını beklemek durumundaydı. Bu bazen bir kaç saat bazen de bir günlük bir süreç gerektiriyor ve ayar tespiti yapılan her parça için belli bir ödeme yapılması gerekiyordu. Ancak bu işlemi Dubai'de yaptığınızda getirdiğiniz altını uçaktan inip elinizi kolunuzu sallayarak, çıkarma ve karşılığında istediğiniz mücevheratı ya da altının dolar karşılığını alıp çıkma şansınız vardı.

İşte bundan ötürü pek çok Hintli, Afrikalı ve Ortadoğulu altın piyasası unsuruları Dubai'yi tercih ediyordu. Türk yapımı altın takı almak isteyenler dahi bunu Türkiye'den almak yerine Türk kuyumcuların Dubai'deki şirketlerinden ya da Duabi'de Türk ürünlerini satan diğer ülkelere ait şirketlerden bu alımları yapmayı tercih ediyorlardı.

Birleşik Arap Emirlikleri bu yıl aldığı bir kararla altın ticaretine vergi getirdi. Bu vergi ilk önce altında alınan işçilik ücretleri için uygulandı. Ancak daha sonra bu yetersiz bulunarak, bütün altın işlemlerinde yüzde 5 vergi alınmasına karar verildi ve bu oranın bir kaç yıl içinde yüzde 10 seviyesine çıkarılacağı ifade edildi.

Bu durum bölgedeki şirketlerin Türkiye'ye yönelmesine neden oldu. Zira Türkiye'de dahilde işleme yolu ile getirilen altın için vergi alınmıyor. Hurda altınınızı getirip burada mamule çevirip getirme konusunda devletin vergileri değil destekleri söz konusu. Örneğin geçtiğimiz haftalarda düzenlenen kuyuımculuk fuarına katılmak için gelenlerin bir kısmının uçak paraları ve otel masrafları devletçe karşılandı. Bu da milyonlarca dolarlık para girişine neden oldu.

Bu gelişmelerin ardından Kapalıçarşı'da artık pek çok şirketin tabelasında arapça isimler görüyoruz ve kuyumcu kent giderek hareketlenen bir pazar haline geliyor. Piyasa oyuncuları önümüzdeki iki yıllık süre içinde bu sürecin hız kazanarak devam edeceğini ve Altın pazarı için bölgedeki en aktif üssün artık Türkiye olacağını belirtiyor.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)