E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDSÖ'den Koronavirüs için korkutan açıklama---

DSÖ'den Koronavirüs için korkutan açıklama

DSÖ'den Koronavirüs için korkutan açıklama
30 Ocak 2020 - 05:09 borsagundem.com

Dünya Sağlık Örgütü'nden yapılan açıklamada 'Görev çok zor ama sorumluluk devasa. Endişeliyiz. Çok büyük bir hastalığımız var ama panzehirimiz yok' denildi

Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) dünyayı etkisi altına alan Koronavirüs için şoke eden açıklama geldi. Yapılan açıklamada "Görev çok zor ama sorumluluk devasa. Endişeliyiz. Çok büyük bir hastalığımız var ama panzehirimiz yok" denildi.

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Çin'e yaptığı ziyaretin hemen ardından Birleşmiş Milletler (BM) Cenevre Ofisi'nde düzenlediği basın toplantısında, Acil Durum Komitesi'nin bugün yeniden toplanacağını duyurdu.

Ghebreyesus, 6 bin 65 koronavirüsü vakasının teyit edildiğini, 132 kişinin de hayatını kaybettiğini bildirdi, salgının yayılma potansiyelinin çok yüksek olduğu uyarısında bulundu.

DSÖ Sağlık Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan da "Görev çok zor ama sorumluluk devasa. Endişeliyiz. Çok büyük bir hastalığımız var ama panzehirimiz yok" dedi.

Ryan, Çin dışında 51 ülkede 71 koronavirüs vakasının tespit edildiğini belirtti.

DSÖ'den yapılan yazılı açıklamada da Acil Durum Komitesinin bugün Ghebreyesus'un başkanlığında koronavirüs ile ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilanı konusunu yeniden ele almak için toplanacağı belirtildi.

Toplantının TSİ 13.30'da başlayacağı, 21.30'da da basın toplantısı düzenleneceği kaydedildi.

DSÖ Acil Durum Komitesi 23 Ocak'ta toplanmış, toplantının ardından Çin’de ortaya çıkan koronavirüs ile ilgili "uluslararası kamu sağlığı acil durumu" ilan etmek için erken olduğunu bildirilmişti.

Finlandiya'da ilk koronavirüs vakası görüldü

Finlandiya'da, Çin'in Hubey eyaletine bağlı Vuhan kentinde ortaya çıkan ve salgına dönüşen yeni tip koronavirüs (2019-nVoC) vakasına rastlandığı bildirildi.

Sağlık yetkilileri, Vuhan'dan 5 gün önce ayrılan ve Finlandiya'ya gelen 32 yaşındaki Çinli bir kadında yeni tip koronavirüs tespit edildiğini belirtti.

Çinli kadının Rovaniemi şehrindeki hastanede tecrit altına alındığını belirten yetkililer, tedavisinin sürdüğünü kaydetti.

Fransa'da yeni tip koronavirüs vakası 5'e yükseldi

Fransa'da yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) vaka sayısının 5'e yükseldiği bildirildi.

Fransa Sağlık Bakanı Agnes Buzyn, düzenlediği basın toplantısında, Paris'te bir kişide daha koronavirüs görüldüğünü belirtti.

Bu hastanın, Çin'in Hubey eyaletinden Paris'e gelen ve daha önce koronavirüs teşhisi konulan Çinli bir turistin kızı olduğunu ifade eden Buzyn, ayrıca, Çin'in Vuhan kentinde bulunan Fransızları tahliye etmek için bu akşam bir uçağın oraya gönderildiğini söyledi.

Buzyn, uçağın yaklaşık 200 Fransız ile cuma günü Fransa'ya döneceği bilgisini paylaştı.

Sağlık Bakanı, bu kişilerin ülkede 14 gün boyunca belirli bir yerde sağlık ekiplerinin kontrolünde tutulacağını kaydetti.

Air France Vuhan'a uçuşları durdurdu

Öte yandan, Fransız Hava Yolu şirketi Air France'dan yapılan açıklamada, koronavirüs salgınının etkili olduğu Vuhan'a uçuşların durdurulduğu belirtildi.

Paris'ten Pekin ve Şangay'a yapılacak sefer sayısının da azaltıldığı bildirildi.

IKEA Çin'deki mağazaların yarısını kapattı

Bu arada, İsveç'in mobilya devi IKEA'dan Fransız basınına yapılan açıklamada da koronavirüs salgını nedeniyle Çin'deki mağazaların yarısının kapatıldığı belirtildi. Açıklamada, çalışanların evlerinde kalması istendi.

Geçen haftadan bu yana yapılan açıklamalarda, Fransa'da 4 kişide koronavirüs görüldüğü bildirilmişti.

DEV TAHLİYE

AB Komisyonunun Kriz Yönetiminden Sorumlu Üyesi Janez Lenarcic ve Sağlık ve Gıda Güvenliğinden Sorumlu Üyesi Stella Kyriakides, Brüksel'de basın toplantısı düzenleyerek, Komisyonun koronavirüsü salgınına ilişkin yaptığı çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Komisyonun üye ülkeler arasında koordinasyon görevi gördüğünü kaydeden Kyriakides, halihazırda koronavirüsüne karşı bir tedavi bulunmadığını anımsattı.

AB'nin salgına ilişkin "karmaşık ve sürekli değişen" durumu yakından takip ettiğini belirten Kyriakides, birliğin genel anlamda hazırlıklı olduğunu ve talep edilmesi durumunda üçüncü ülkelere bilgi paylaşımı ve destek sağlayabileceğini söyledi.

"AB vatandaşı 600 kişi var"

Lenarcic ise "Çin'de bulunan AB vatandaşı yaklaşık 600 kişi tahliye edilmek istediğini bildirdi. AB, bu kişilerin tahliyesi için gerekli yardımı sağlayacak ve koordinasyon rolünü sürdürecek." açıklamasında bulundu.

Bu çerçevede AB'nin tahliye maliyetinin yüzde 75'ini karşılayabileceğini ifade eden Lenarcic, Çin ile iş birliğinin de iyi bir şekilde yürütüldüğünü aktardı.

İTALYA UÇAK GÖNDERECEK

İtalya Dışişleri Bakanlığı, yeni tip koronavirüs (2019-nCoV) salgınının yoğun şekilde görüldüğü Çin’in Vuhan kentindeki vatandaşlarının tahliyesi için uçak gönderecek.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamada, Vuhan'daki vatandaşların tahliyesi için hazırlık yapıldığı belirtildi.

Açıklamada, "Dışişleri Bakanlığı kriz masası, Savunma Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Lazzaro Spallanzani Ulusal Bulaşıcı Hastalıklar Enstitüsü ile iş birliği içinde, koronavirüsten en çok etkilenen Çin’in Vuhan kentine bir tahliye uçuşu düzenliyor. Güvenli taşıma için tıbbi personel, hemşireler ve yeterli tıbbi ekipmanla hareket edecek uçak, Çin makamlarının gerekli izinleri vermesinin ardından doğrudan uçuşla Vuhan havaalanına ulaşacak." ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada, özel uçakla Vuhan’dan İtalya’ya getirilecek İtalyanların Sağlık Bakanlığı tarafından belirlenen sağlık kontrolüne tabi tutulacakları da vurgulandı.

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio da Twitter hesabından Bakanlık açıklamasını paylaşarak, İtalyan hükümetinin Çin’deki vatandaşlarıyla yakından ilgilendiğini kaydetti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Yorumspor30 Ocak 2020 06:35

    Bu virüs gündemden düşüp kontrol altına alınana kadar seyahat ve turizm hisselerinden uzak durun. Saglik, ilaç, hastane gibi hisseleri izlemeye devam edin. Bazı otomotiv şirketlerinin Çin'de üretimi durdurması Tofaş ve Ford için olumlu olup Doğuş otomotiv için olumsuz olabilir. Çünkü otomotiv üretimi duran asya tarafı 2020 ilk çeyrekte ithalatı Avrupa'dan yapabilir.

  • En temizi30 Ocak 2020 06:29

    Vuhandaki Çinli kadının ne işi var Avrupa'da. Kapıları kapatın almayın hiç birini. Kendi hastalıkları, utanmadan bir de oraya buraya seyahat ediyor, hastalık bulaştırıyorlar. Git kendi Çin'in de başka şehre. Karantinalı yerden nasıl ayrılmış,vurun kadını, suç işlemiş bencil pislik

  • Yorumspor30 Ocak 2020 06:27

    Bu Çin'den dünyaya yayılan ilk hastalık değil. Sars, kuş gribi, domuz gribi ve şimdi ise korona virüsü. Bu insanlar hem ekonomik hem de sağlık alanında dünyaya tehdit oluşturuyorlar.