E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDSÖ uyardı: Şırınga krizi kapıda!---

DSÖ uyardı: Şırınga krizi kapıda!

DSÖ uyardı: Şırınga krizi kapıda!
03 Aralık 2021 - 10:50 borsagundem.com

Korona virüsle mücadele aşılama çalışmaları ile aralıksız devam ediyor. DSÖ, artan aşılama çalışmalarının 2022’de 1-2 milyar civarında şırınga açığına yol açabileceğini açıkladı.

Tüm dünyada farklı varyantları ortaya çıkan korona virüs salgını için aşılama çalışmalarının önemi her geçen gün kendisini daha fazla hissettiriyor. Teşviklerle, kampanyalarla ve uyarıcı-bilgilendirici reklamlarla oranların yükseltilmesi en büyük hedef…

Pek çok ülkede istenen düzeyde olmasa da korona belasına karşı tek silahımız olan aşılama oranları yükseliyor. Aşılama oranlarının yüksek olması olumlu bir gelişme ancak yakın tarihte dünya genelinde yeni bir soruna yol açabilir. Şırınga sorununa…

Aşı dozu sayısı Türkiye’de 100 milyonu, dünyada ise 7 milyarı aştı. Bu süreçte normal zamanda kullanılan şırınga sayısının neredeyse iki katı kadar şırınga kullanılıyor.  Dünya Sağlık Örgütü’nün ilaçlara ve sağlık ürünlerine erişim konusundaki kıdemli danışmanı Lisa Hedman’a göre yeni bir kriz kapıda olabilir.

Fotoğraf: AFP Video

"Aşı şırıngası sıkıntısı yaşayabileceğimize dair gerçek endişeyi dile getiriyoruz, bu da bağışıklama çabalarını yavaşlatmak gibi ciddi sorunlara yol açacaktır. Aşı alımının nasıl gittiğine bağlı olarak, 1 milyardan 2 milyara kadar herhangi bir sayıda şırınga açığı olabilir."

Fransız basınına açıklama yapan Hedman, böyle bir açık olmaması için piyasaya arz edilen aşı kadar şırınga da üretilmesi gerektiğini söyledi.

Rutin aşılamalar da etkilenebilir. 

Fotoğraf: AFP Video

Şırınga yoksunluğunun korona virüs aşılamaları dışında normal aşılamaları da sıkıntıya sokabileceği düşünülüyor. Hatta kullanılan şırıngalarla tekrar aşı yapılması bile olası bir tehdit.  Bu sorunların oluşmaması için üretici firmaların şimdiden planlama yaparak önlem alması gerekiyor.  Şırınga krizi yaşanırsa salt korona virüs değil pek çok hastalıkla mücadelede büyük zorluklar yaşanabilir.

Üçüncü doz Pfizer/BioNTech aşısı Omikron'a karşı koruyabilir

 

Koronavirüs belgeleri sızdı... 'B planı' gün yüzüne çıktı!

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)