E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDruckenmiller’den borsalar için 10 yıllık karanlık uyarısı---

Druckenmiller’den borsalar için 10 yıllık karanlık uyarısı

Druckenmiller’den borsalar için 10 yıllık karanlık uyarısı
16 Eylül 2022 - 15:34 borsagundem.com

1992’de George Soros’a sadece bir ayda 1,5 milyar dolar kazandıran efsane borsa uzmanı Stanley Druckenmiller, piyasalardaki yeni atmosferin 10 yıl sürecek sabit bir seyri gösterdiğini belirtiyor.

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Salı günü beklenenden daha yüksek bir enflasyon okumasının yatırımcıları korkutmasının ardından, ABD borsalarında Dow Jones Endeksi Haziran 2020'den bu yana en kötü performansında 1.200 puanın üzerinde düştü.

Aynı gün, Wall Street'in en saygın isimlerinden biri olan Stanley Druckenmiller, bu çöküşün geçici olmayacağını ve küresel ekonomi ‘tektonik’ bir değişimden geçerken hisse senetlerinin on yıl boyunca yana sabit yönlü ticaretle karşı karşıya kalacağını savundu.

Fortune’un haberine göre Druckenmiller, “Aklımda, piyasanın, en iyi ihtimalle, 10 yıl boyunca tıpkı 1966 ile 1982 zaman dilimi arasında olduğu gibi, bir tür sabit seyir izleyeceği yönünde yüksek bir olasılık var" ifadelerine yer verdi.

Druckenmiller, enflasyonun yükselmesi, merkez bankalarının faiz oranlarını yükseltmesi, küreselleşmenin sona ermesi ve Ukrayna'daki savaşın devam etmesi gibi sebeplerle, küresel bir resesyon olasılığının şu anda on yıllardır en yüksek seviyeye ulaştığına inandığını da sözlerine ekledi.

Stanley Druckenmiller kimdir?

Druckenmiller'in sicili göz önüne alındığında, yatırımcıların uyarılarını dikkate almaları akıllıca olacaktır.

Yahoo Finance'e göre, efsanevi yatırımcı hedge fonu Duquesne Capital'i 1981'de kurdu ve sonraki yıllarda Wall Street'teki rakiplerinin çoğunluğunu rutin bir şekilde geride bıraktı. 1986'dan 2010'a kadar yıllık ortalama %30'luk bir getiri sağladı.

Ancak borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre Druckenmiller’ı asıl ünlü yapan 1992’de İngiliz Sterlini’ne karşı yaptığı yatırımcı. George Soros'un sterline karşı bahsine öncülük eden Druckenmiller ve milyarderin cebine tek bir ayda cebine 1,5 milyar dolarlık harika bir kâr koymasına yardımcı oldu.

Druckenmiller 2010 yılında hedge fonunu kapattı ve birçok hedge fon sağlayıcısının gayri resmi olarak emekli olduklarında genellikle yaptığı yaptıkları gibi, zengin aileler tarafından paralarını yönetmek için kurulan bir tür özel firma olan bir aile yatırım ofisine dönüştürdü. Ancak efsane yatırımcının görüşleri Wall Street'te hala yaygın olarak takip ediliyor.

Efsane borsa uzmanı karamsarlığının sebebini açıkladı

Druckenmiller'in borsanın neden on yıllık bir "sabit seyirli" ticaretle karşı karşıya olduğuna dair argümanı, merkez bankalarının politikalarının dünya çapında destekleyici bir duruştan kısıtlayıcı bir duruşa geçtiği fikrine dayanıyor.

Bu değişim, Ukrayna'daki savaşın ve ABD-Çin gerilimlerinin ortasında kaybolan son yılların küresel ekonomisini karakterize eden küreselleşmenin bir sonucu. Druckenmiller, küreselleşmenin deflasyonist bir etkiye sahip olduğunu, zira işçi verimliliğini artırdığını ve teknolojik ilerlemeyi hızlandırdığını, ancak şimdi bunun ortadan kalktığını belirtiyor:

"1982'den itibaren finansal varlıklarda sahip olduğumuz boğa piyasasına baktığımda bunu yaratan tüm faktörler sadece sabitleşmekle kalmadığını, tersine döndüğünü görüyorum."

Ünlü yatırımcı ABD ve Çin arasındaki anlaşmazlıklar gibi mevcut küreselleşme karşıtı eğilimlerinin yanı sıra 1980'lerden bu yana artan hükümet harcamalarına ve piyasaların daha fazla düzenlenmesine yönelik hamlelere de atıfta bulunuyor.

Druckenmiller, merkez bankalarının 1980'lerden bu yana küreselleşmenin neden olduğu dezenflasyona nasıl tepki verdiğini açıklamaya devam etti. Yatırım efsanesi özellikle 2008 Küresel Finans Krizi'nden sonra sürdürülemez hale gelen politikaların yeniden uygulanmak zorunda olduğunu söyledi. Druckenmiller "Küresel Finans Krizi’nden sonra dezenflasyona verilen yanıt sıfır oranlar ve çok fazla para basılması, parasal genişleme oldu. Bu her alanda bir varlık balonu yarattı" açıklamasında bulundu.

Dünyanın dört bir yanındaki merkez bankası yetkilileri şimdiyse piyasaları destekleyici etkisi olan sıfıra yakın faiz oranlarından ve parasal genişleme politikalarından uzaklaşıyor.

Druckenmiller merkez bankası yetkilileri için “Islah olmuş sigara tiryakileri gibiler. Saatte 200 mil hızla Porsche sürmek gibi bir sürü para basmaktan, sadece ayağı gazdan çekmekle kalmadılar, aynı zamanda frenleri de çektiler” dedi.

ABD Merkez Bankası enflasyonla mücadele etmek için bu yıl dört kez faiz artırdı ve daha sıkı para politikasıyla tüketici fiyatlarını düşürmeye çalışan tek merkez bankası da FED değil. İngiltere'den Avustralya'ya, dünyanın dört bir yanındaki merkez bankaları daha muhafazakar bir yaklaşıma geçiyor ve faiz oranlarını yükseltiyor.

Apple gibi yeni devler doğabilir

Bu tablo hisse senetleri de dahil olmak üzere finansal varlıkların Druckenmiller'in görüşüne göre önümüzdeki on yıl içinde muhtemelen düşük performans göstereceği anlamına gelse de bazı olumlu haberler var.

Druckenmiller 66 ve 82 yılları arasında borsalarda görülen sabit seyirli ticarete atıfta bulunarak, "Güzel olan şey, o zamanlar bu ortamda çok, çok iyi işler çıkaran şirketler vardı. İşte o zamanlar Apple Computer, Home Depot kuruldu” ifadelerine yer verdi.

Efsabe yatırımcı ayrıca piyasalara ilişkin kötümser bakış açısı konusunda da yatırımcılara bir ipucu verdi. Bu dönemin ekonomik tahminlerde bulunmak için tarihteki en zor zaman olduğunun altını çizen Druckenmiller kariyeri boyunca ayı piyasası önyargısıyla mücadele etmek zorunda kaldığını söyledi. Ünlü yatırımcı, “Ben karanlığı severim” açıklamasında bulunuyor.

El- Erian: Yatırımcıları zorlu bir dönem bekliyor

 

Dolar/TL 2022'nin zirvesinde

 

Resesyon korkuları risk iştahını baskılarken, satış baskısı arttı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • ömer faruk aydık18 Eylül 2022 11:53

    doğru söylüyor ama yapmış olduğu bu tespit öncelik amerika için ab'de bundan olumsuz etkilenecektir. doğru söylüyor 1982'den bu yana küresel piyasalarda abd hegemonyası sona eriyor. biz pozitif ayrılacağız. korkmayın bir eknomik devin ve zihinlerde yaratılan batı imajının çöküşü başka bir kuvvetlerin doğuşu olacaktır.

  • MUHALET KUŞUÖTMEZ17 Eylül 2022 22:28

    BANA MANTIKLI GELDİ.ÇÜNKÜ BUNDAN SONRA ABD  DÜNYA YI PİSLİĞE ÇEVİRDİ.

  • Hadee16 Eylül 2022 18:20

    Ahahahaha nereye sokucan paranı bitli coinemi borsa rakipsizdir sende biliyorsun bunu boş yapma.

  • Hasan tonbul 16 Eylül 2022 15:51

    Dolar eylül sonunda 19 tl ekim sonu 21 olacaktır yatırım tavsiyesi dir