E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDraghi: Aşağı yönlü riskler belirgin---

Draghi: Aşağı yönlü riskler belirgin

Draghi: Aşağı yönlü riskler belirgin
24 Ekim 2019 - 15:37 borsagundem.com

ECB Başkanı Draghi bankanın Ekim toplantısının ardından açıklamalarda bulundu.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi, bankanın Ekim toplantısının ardından Frankfurt'ta ECB Başkanı olarak son kez basına açıklamalarda bulunuyor.

Aşağı yönlü risklerin belirgin ve enflasyonun cansız olduğunu belirten Draghi, uzun bir süre önemli ölçüde genişlemeci politika gerekeceğini söyledi.

Draghi, ekonomik görünüme yönelik risklerin aşağı yönlü kalmayı sürdürüğünü belirtti. AMB'nin ihtiyaç halinde tüm araçları kullanmaya hazır olduğunu söyleyen Draghi, Euro Bölgesi'nde ekonominin uzun sürdüğünü ifade etti.

Bankanın önemli ölçüde parasal teşvik sunduğunun altını çizen AMB Başkanı, gelen verilerin yılın ikinci yarısında ılımlı ve pozitif büyümeyi işaret ettiğini söyledi. Draghi, istihdam artışı ve ücretlerin ekonomik istikrarı desteklediğini belirten Draghi, hizmet ve inşaat sektörünün devam eden istikrarı gösterdiğini ve biraz ılımlıya döndüğünü ekledi.

Enflasyonun orta vadede yükseleceğini söyleyen Draghi, manşet enflasyonun büyük bir ihtimalle hafifçe düşeceğini belirtti. Zayıf büyüme ivmesinin enflasyon geçişkenliğinin yavaşladığını belirten AMB Başkanı, bankanın negatif faizlerin yan etkilerini izlediğini ve ECB'nin negatif faizlere ilişkin değerlendirmesinin "çok pozitif" olduğunu söyledi. 

Mali duruşun "biraz genişlemeci" olduğunu belirten ECB Başkanı, daha fazla büyüme yanlısı kamu maliyesi çağrısında bulundu. Draghi, mali alanı bulunan hükümetlerin harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Teşviğin genişlemeci parasal politikayı pekiştirdiğini ifaden eden Draghi, Brexit'e ilişkin değerlendirmede bulundu. ECB Başkanı anlaşmasız Brexit ihtimalini düşük gördüğünü sözlerine ekledi.

Eylül'den beri gelen verilerin ECB'nin teşvik kararının doğru olduğunu gösterdiğini belirten Draghi, son verilerin ekonominin daha da zayıfladığını gösterdiğini söyledi. 

Orta vadede belirsizliğin kayda değer ölçüde olduğunu belirten ECB Başkanı piyasaların ECB'nin tepki işlevini çok iyi anladığını ifade etti.

Draghi'nin son kez kurul toplantısına başkanlık ettiği banka, faiz oranlarında değişikliğe gitmedi. Mevduat faizi eksi % 0.5, politika faizi % 0, marjinal fonlama faizi % 0.25'te bırakıldı.

Ana riskin ekonominin yönünü aşağı çevirmesi olduğunu dile getiren ECB Başkanı, Lagarde'ın Yönetim Kurulu tartışmalarına katkısı olmadığını söyledi. Draghi, bankanın hedeflerine ulaşma konusundaki kararlılığının her zaman başarıya ulaştığını belirtti.

Parasal genişlemenin sınırlarının sorun oluşturmasına "bayağı bir zaman" olduğunu söyleyen Draghi, parasal genişleme konusunda alan kazanmanın kısmen maliye politikasına bağlı olduğunu belirtti.

Draghi, "Eğer faizlerin daha yakın bir zamanda artmasını istiyorsanız mali adım gerekiyor." dedi.

Merkez Bankası sözlü yönlendirmesini de değiştirmeyerek fiyatlarda toparlanma olduğuna dair güçlü kanıtlar görene dek faiz oranlarının bu seviyelerde veya daha düşük seviyelerde kalacağını bildirdi.

Gelecek ile ilgili bir planı olup olmadığı sorulan ECB Başkanı, belirli bir fikri olmadığını söyledi. Toplantıya gözlemci olarak katılan Christine Lagarde, başkanlık görevini 1 Kasım'da devralacak.

TCMB'den sonra ECB de faiz kararını açıkladı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)