E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDow Jones'un tarihi rekoru nasıl gerçekleşti?---

Dow Jones'un tarihi rekoru nasıl gerçekleşti?

Dow Jones'un tarihi rekoru nasıl gerçekleşti?
11 Mart 2021 - 10:45 borsagundem.com

Çarşamba günü Dow Jones Endeksi 6 Ocak’ta ulaştığı 31 bin puan seviyesinden sadece 42 işlem günü sonrasında 32 bin puanı geçerek yeni bir rekor kırdı. Endeks rallisi küresel borsalardaki rotasyon ticaretini vurguluyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD borsaları Çarşamba günü Dow Jones Endeksi’nin tüm zamanların en yüksek seviyesine ulaşmasıyla bir kez daha rotasyon ticaretini gösterdi. Dow Jones rekor kırarken teknoloji hisselerinin ağırlıkta olduğu Nasdaq Endeksi ise yakın zamandaki en yüksek seviyesinin %10’un üzerinde gerisinde kalarak düzeltme bölgesindeki seyrini sürdürdü.

32 bin puanlık psikolojik sınırı aşan Dow Jones endeksi ekonomik toparlanmanın şekillenmesinden yararlanarak önemli bir kilometre taşına ulaştı. Bununla birlikte Marketwatch’un haberine göre 23 Ağustos 1999’da teknoloji balonunun patlamasından bu yana Dow Jones Endeksi, Nasdaq düzeltme bölgesindeyken rekor yüksekliğe ulaşmamıştı.

Nasdaq Endeksi, Pazartesi günü 12 Şubat’taki en yüksek seviyesinden %10,54 düşüş göstererek resmen düzeltme bölgesine girmişti. Birçok piyasa uzmanı teknoloji ağırlıklı endeksin bir sonraki yükselişe kadar uzun bir süre düzeltme seviyesinde kalacağını belirtmişti. Bu sırada sanayi ağırlıklı Dow Jones Endeksi’yse düzeltme bölgesindeki en düşük seviyesinden %10’luk bir yükseliş yakaladı.

Dow Jones Endeksi Çarşamba gününü 32.297,02 puanlık rekorla kapatırken Nasdaq Endeksi’yse %0,04’lük düşüş gösterdi. Dow Jones 6 Ocak tarihinde 30 bin puan seviyesinden 31 bin puan seviyesine tırmanmıştı ve 42 işlem gününün ardından bir diğer kilometre taşı olan 32 bin puan seviyesine ulaştı. Sanayi ağırlıklı endeks bu hamlesiyle bin puanlık seviyeyi geçmek için tarihin en hızlı hamlesini yapmış oldu.

Dow Jones rallisi ABD’deki enflasyonun kontrolden çıkması endişeleriyle paralel olarak yükseldi. Yatırımcılar ekonominin hızlanmasıyla birlikte yükselen enflasyon ortamında daha iyi performans göstereceklerini öngördükleri hisseler üzerinde hareket ediyor.

Geçtiğimiz gün 220’ye 211 oyla gelen 1,9 trilyon dolarlık korona virüs teşvik paketi ABD Kongresi’nden oyla geçti ve teşvik paketinin yürürlüğe girmesi için hafta sonu ABD Başkanı Joe Biden’ın paketi onaylaması bekleniyor. Johnson & Johnson gibi şirketlerin korona virüs aşısına ilişkin yaptıkları açıklamalarsa kamu sağlığı felaketinden toparlanılması konusunda iyimser mesajların yayılmasını sağlıyor.

Enflasyonu yükseltmesi beklenen tüm bu ekonomik zemine ve hisse senetlerindeki yüksek değerlemelere ilişkin endişelere rağmen Dow Jones Endeksi son birkaç haftadır tırmanışını devam ettirdi. Tahvil verimlerindeki yükseliş aynı zamanda borsalarda ciddi bir rotasyona yol açtı. Pahalı teknoloji hisseleri ve büyüme odaklı hisse senetlerinden ekonomik döngünün doğasına daha çok uyum gösteren enerji, sanayi ve finans hisselerine doğru bir kayma gerçekleşti. Söz konusu sektörlerdeki şirketlerin hisseleri ekonominin toparlanmasıyla birlikte en iyi performansı gösterecek Hisse senetleri olarak görülüyor.

Dow Jones’un 32 bin puan eşiğini aşmasına en büyük katkıyı 330 puanlık yükselişle Goldman Sachs hisseleri sapladı. Havacılık şirketi Boeing hisseleri ise 214 puanla en büyük ikinci katkıyı gerçekleştirdi. Teknoloji devi Apple’sa %0,91’lik değer kaybının ardından endeksin performansını 71,98 puan düşürdü.

Dow Jones'tan rekor kapanış

 

Borsa İstanbul'da zirveye yolculuk

 

Borsada yeni tarihi zirve test edilebilir

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)