E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDow Jones’ta yılın en kötü hissesi---

Dow Jones’ta yılın en kötü hissesi

Dow Jones’ta yılın en kötü hissesi
26 Eylül 2022 - 16:33 borsagundem.com

Dow Jones’un en çok kaybettiren hissesi yarı iletken devi Intel oldu. Şirket hisselerindeki düşüş sektör genelinde tedarik zinciri krizinin etkilerini yansıtıyor

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Hayatın her alanında yarı iletken teknolojileri görmek mümkün. Telefonlar, dizüstü bilgisayarlar, televizyonlar hatta otomobiller dahi yarı iletkenlere muhtaç hale geldi. Ancak CNN Business’ın haberine göre küresel bir resesyon endişesi ve son iki yıldır Asya’da devam eden pandemi kaynaklı kapanmalar küresel arz kıtlığı konusundaki korkuları artırdı ve bu durum dünyanın en iyi çip şirketlerine zarar veriyor.

ABD’de 30 hissenin yer aldığı Dow Jones Endeksi’nde çip devi Intel’in hisseleri bu yıl %45’in üzerinde düştü ve endeksin en çok değer kaybeden hissesi oldu. Intel, Amerika Birleşik Devletleri'nde daha fazla tesis inşa etme ve kendi evinde daha fazla çalışanı işe alma planlarını duyurmuş olmasına rağmen hisse senetlerindeki düşüşü durduramadı. ABD Başkanı Joe Biden bile Intel’in Ohio’daki yeni fabrikasını ziyaret etti.

Intel, bu yıl zor zamanlar geçiren tek çip şirketi değil. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre, şirketin yarı iletkenler sektöründeki rakipleri Nvidia ve AMD'nin hisseleri de bu yıl %50'den fazla düştü. Tedarik zincirindeki sıkıntılar ve hızla yavaşlayan bir ekonomiye dair korkular tüm sektörü etkiliyor. Philadelphia Yarı İletkenler Endeksi (SOX), 2022'de yaklaşık %40 düştü.

Ancak Intel’deki düşüş daha uzun süredir bir süredir devam ediyor. Hisse senetleri şu anda Mayıs 2016'dan bu yana en düşük seviyesinde işlem görüyor. Hisse senedi son beş yılda %25'ten fazla düştü. Bu süreçte SOX iki katından fazla yükseldi, Nvidia hisseleri yaklaşık %200 ve AMD hisseleri ise %400’ün üzerinde değer kazandı.

2021 yılında başa geçen Intel CEO’su Pat Gelsinger’ın bu gidişatı tersine çevirmesi bekleniyor. Yatırımcılar Gelsinger'a şirketi tekrar rayına oturtması için daha fazla zaman verebilir. Yine de bu zamanın ne kadar olacağı belli değil.

Gelsinger'ın selefi Bob Swan, sadece iki yıldan biraz daha uzun bir süre CEO koltuğunda oturabildi. Swan, bir Intel çalışanıyla geçmişte "rızaya dayalı bir ilişkiyi" yaşadığını açıkladıktan sonra 2018'de istifa eden Brian Krzanich'in yerine geçmişti.

Intel’in hisse senedinin sahibi olan bir fon yöneticisi, Gelsinger'ın şirketi eski ihtişamına geri döndürebileceğini düşünüyor. Ancak fon yöneticisi bu sürecin zaman alacağını ve yatırımcıların henüz hisse senedine yönelmek için acele etmelerine gerek olmadığını söyledi.

Oak Associates Fonu’nun Portföy Yöneticisi Jeff Travis, Intel hisseleri için “Satın almak için bir aciliyet duygusu olduğunu sanmıyorum. Ancak daha uzun vadede, Intel'in gemiyi düzelteceğini düşünüyorum” ifadelerine yer verdi. Travis, Red Oak Teknoloji Seçmeli Fonu’nda Intel hisselerine yer veriyor.

Travis, yarı iletken hisse senetlerinin hâlâ iyi bir "sürdürülebilir büyüme sektörü" olduğunu ve hisse senetlerinin ne kadar keskin bir şekilde düştüğü göz önüne alındığında Hisse değerlerinin artık cazip olduğunu düşünüyor.

Goldman Sachs analistleri ise yarı iletkenler için en kötüsünün henüz geride kalmadığını düşünüyor. Wall Street bankası perşembe günü bilançolarını bildirecek olan bellek çipi firmaları Micron ve Western Digital için Cuma günü gelir ve bilanço tahminlerini düşürdü.

Analistler son haftalarda Intel, AMD ve Nvidia'dan gelen talep hakkında temkinli yorumlara işaret ederek, “Sektörde bir dizi negatif veri noktası oluştu” uyarısında bulunuyor. Goldman analistleri, "bilgisayar, kurumsal server’lar ve akıllı telefon piyasasında” son dönemde bir “zayıflık" olduğunu da açıklamasına ekledi.

Küresel borsalar neden düşüyor?

 

Dolardaki yükseliş krizin habercisi mi?

 

FED yüzünden hisse satanlara ‘enflasyon illüzyonu’ uyarısı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)