E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDövizde gözler Erdoğan-Biden görüşmesinde---

Dövizde gözler Erdoğan-Biden görüşmesinde

Dövizde gözler Erdoğan-Biden görüşmesinde
11 Haziran 2021 - 11:16 borsagundem.com

Dolar/TL, güne düşüşle başlamasının ardından 8,29 seviyelerinde işlem gördü

BORSAGUNDEM.COM

Dün ABD'de enflasyonun beklentilerin üzerinde gelmesine karşın dolar endeksindeki düşüşün etkisiyle 8,4173 seviyelerine kadar gerileyen dolar/TL, günü de yüzde 1,9 azalışla 8,4269'dan tamamladı.

Dolar/TL, bugün de üst üste gerilemesini 6'ıncı işlem gününe taşımasının ardından 8,28 ile 12 Mayıs'tan bu yana en düşük seviyeyi görürken, saat 11.00 itibarıyla dünkü kapanış seviyesinin yüzde 1,6 altında 8,2940 seviyelerinde bulunurken, önceki kapanış seviyesine göre euro/TL yüzde 1,7 azalışla 10,1020'den, sterlin/TL yüzde 1,6 düşüşle 11,7450'den satıldı.

Dolar endeksi, dün 90,3 seviyesine kadar yükselmesinin ardından bugün 90 kritik sınırının hemen üzerinde yatay hareket etti.

İnfo Yatırım tarafından hazırlanan analizde, “Geçtiğimiz haftalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 'TCMB Başkanı ile görüşüp faizlerin yüksek olduğu belirmesi' üzerine Dolar / TL rekor seviye olan 8,77'yi test etmişti. Sonrasında gerçekleşen TCMB'nin yerli ve yatırımcı yatırımcılara yaptığı sunum sonrası kur 8,60 seviyelerinde dengelendi. Bu hafta ise piyasalarda gözler ABD enflasyon ve ECB faiz kararındaydı. ABD'de enflasyon beklentilerin hafif üstünde gelirken, ECB politika faizinde değişiklik yapmadı. Ardından ECB Başkanı Lagarde'nin piyasa dostu açıklamalarıyla Türk Lirası dolar karşısında değer kazandı. ABD'de enflasyon verisi ile politika faizi arasındaki makasın açılması ile gelişmekte olan ülkelerin para birimi değer kazanırken,  değer kazanımı sonrasında Dolar / TL 8,40'lı seviyelere,  ABD 10 yıllık tahvil faizleri de %1,42'li seviyelere kadar geriledi. Dolar / TL'den teknik olarak yukarı yönlü hareketlenmelerde 8,50 - 8,55 - 8,65 direnç seviyeleri olarak ön olanda olurken, geri çekilmelerde ise 8,40 - 8,35 - 8,20 seviyeleri yakından takip edilecek" denildi.

Anadolu Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde ise, “8,50 altına inildi, şimdi 8,40'ı takip ediyoruz” denilirken, detaylar şu şekilde:

Kurda geri çekilmenin devamı için 8,40 altına inmeli aksi halde Biden-Erdoğan arasındaki görüşme öncesinde 8,40-8,50 band aralığında hareket beklenebilir. 8,40'ın altında 8,30-8,20 destek bölgesi yeni hedef olarak takip edilebilir.

Vakıf Yatırım tarafından hazırlanan teknik analizde de, “Dün açıklanan ABD enflasyonu beklentilerin üzerinde gelirken (beklenti: %4.7, gerçekleşen: %5.00), verinin ardından küresel piyasalarda risk iştahının azalmadığı görülüyor. Piyasada enflasyondaki yükselişin geçici olduğuna yönelik görüşler artmış durumda. ABD yönetiminden bir yetkili yaptığı açıklamada, enflasyonda tepenin bu yaz görüleceğini ve sonbaharda enflasyonun düşmesini beklediklerini açıkladı. Reuters’in yaptığı ankete göre ise,  ekonomistler FED’in Ağustos veya Eylül ayında tahvil alım programını azaltmak için bir strateji açıklamasını bekliyor. Ancak genel beklenti tahvil alımlarının gelecek sene azaltılmaya başlanacağı yönünde. ABD enflasyonu ile ilgili beklentiler gelişmekte olan ülke para birimlerini desteklerken, NATO zirvesiyle ilgili beklentilerin de etkisiyle Türk Lirası haftanın en iyi performans gösteren para birimi durumunda. Dolar/TL kuru sabah saatlerinde 8.43 seviyesinde işlem görüyor. Bu aşamada 8.42 seviyesinin önemli bir ara destek olduğunu düşünüyoruz. Bu seviye altına gelinmesi halinde 8.30 seviyesi hedef haline gelebilir. Yukarıda ise 8.50 ve 8.58 seviyelerini direnç olarak takip ediyor olacağız” denildi.

Ons altın, Fed toplantısını bekleyebilir

Elvan: Enflasyonla mücadele bir savaş!

Piyasada dolar kuru beklentisi yükseldi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)