E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDöviz ve emtia piyasalarında beklentiler---

Döviz ve emtia piyasalarında beklentiler

Döviz ve emtia piyasalarında beklentiler
02 Kasım 2016 - 08:34 borsagundem.com

Işık FX; FED toplantısında ana gündem mutlak suretle Aralık ayına yönelik şartların olgunlaştığına yönelik bir karar çıkacak mı üzerine olacak yorumunda bulundu

Piyasalar dünü karışık bir seyirde tamamladı. İçeride TL ve BİST zayıflarken, Dolar kanadında görülen küresel bazdaki geri çekilmeyi yeniden fırsata dönüştüremediğimiz bir gün geçirdik. Dolar endeksi geri çekilmesini devam ettirdi ancak TL yeniden iç dinamiklerde yaşanan karmaşadan negatif ayrışmaya devam etti.

Clinton ve Trump arasında farkın da daraldığı günler geçirmeye başladık. Hillary Clinton'ın FBI soruşturması sonrası bir şok da yardımcısından geldi. Kaset ve e-posta skandalının gündeme geldiği zamanda aralarındaki farkın 1 puana kadar düştüğünü görüyoruz. Tedirginlik artarken, petrolde yaşanan geri çekilme de küresel piyasalardaki endişeleri artırmaya dayanak oluşturdu. VIX (korku endeksi) 20'lere yaklaşmaya başladı. Altın da bunu fırsata dönüştürdü.

Gözler ise yeniden dün ABD verilerindeydi. ISM imalat verisi tekrar toparlandı ve ABD ekonomisine yönelik beklentileri sarsmadı. TDI verisi öncesinde bu şekilde bir datanın gündeme gelmesi, veri seti haftasında oldukça önemli. İnşaat harcamalarında görülen şok düşüş ise, dikkatleri çeken önemli bir ayrıntıydı. Beklentilerin artış olduğu veri de, yüzde 0.4 gerileme görüldü. Bu durum konut sektöründe olumsuz bir görüntü ortaya koyabilir.

Bugün ise gündemde haftanın flaş gelişmesi olan FOMC toplantısı olacak. Her ne kadar bir faiz artırımı beklenmese de, 8 Kasım başkanlık seçimleri öncesi oluşacak havayı, hem de Aralık ayında beklenen faiz artırımı öncesi beklenen tüm dinamiklerin değişmesine neden olacak bir gelişme olarak piyasalara yansıyacaktır. Karar sonrası basın açıklaması yok. FED her ne kadar bu ayı da ''canlı'' olarak nitelendirse de, piyasanın Kasım ayına verdiği faiz artırımı ihtimali yüzde 9'lar seviyesinde. Bu toplantıda ana gündem mutlak suretle Aralık ayına yönelik şartların olgunlaştığına yönelik bir karar çıkacak mı üzerine olacak. Ayrıca küresel ekonomik şartlar, tahvil ve hisse senedi piyasasında görülen oynaklık ve deniz aşırı ülkelere yönelik beklentileri de görebileceğimiz bir metin karşımızda olabilir. Ayrıca detay veriler arasında olan ADP Tarım dışı istihdam, Cuma gününün önemli TDI verisi öncesi önemli sinyaller verebilir.

EURUSD
Geride kalan günde piyasalar Kasım ayında ABD'de gerçekleştirilecek seçimlere yönelik gelişmeler ile meşguldü. ABC News ve Washington Post'un ortak düzenlediği ankete göre Trump, Clinton'un bir puan önünde bulunuyor olması dolar endeksindeki ralliyi sonlandırdı. 8 Kasım tarihi yaklaşırken seçime dair yapılan yorumlar ve gelişmeler yoğunlaşacağa benziyor. Yeni günün akşam saatlerinde Kasım ayı FOMC toplantı sonuçları açıklanacak. Faizlerde herhangi bir değişim beklemiyoruz fakat toplantı metninde ekonomik göstergelere yapılan yorumlarda iyileşme yaşanabilir. Parite için teknik açıdan 1.10'un üzerinde kalmamız büyük önem taşıyor. Eğer bu gelişme sağlanırsa hareketlilik 1.1100 - 1.1150 aralığına taşınabilir. Eğer hareketlilik yeniden baskı hissederse 1.10'un altında 1.0950 yeni durağımız haline gelebilir.

USDTRY
Dolar, Trump'ın aradaki farkı ddaraltması ile değer kaybetse de içerideki gelişmeler TL'nin güçlenmesini engelliyor. Siyasi tarafta, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Bilal Erdoğan'a "Hakaret ettiği iddiasıyla hakkında açılan davada tebligatla ifadeye çağrılması, jeopolitik tarafta ise sınıra yapılan askeri sevkiyat kur üzerinde tedirginlik yaratmaya devam ediyor. Teknik olarak güçlü bir trend hareketi içindeyiz. Kısa vadede 3.09'un üzerinde yükseliş devam edebilir. 3.00-3.10 bölgesindeki hareketin 3.10-3.20 bölgesine kayması muhtemel gözüküyor. Kurda 3.1140-3.1200 bölgesinin üzerinde günlük kapanışlar yapmamız halinde kademeli olarak 3.1450 ve 3.1750 seviyelerinde yeni zirveler oluşabileceğini düşünüyoruz. Endeks tarafında ise 77 bin-76 bin bölgesine doğru satış baskısı devam edebilir.

GBPUSD
Dün İngiltere'de açıklanan İmalat PMI verisine baktığımızda beklentilerin biraz altında kaldığını ancak yine iyileşmenin sürdüğünü gördük. Bugün de öğlen saatlerinde Ekim ayı inşaat PMI verisi açıklanıyor. Öte yandan Banka Başkanı Carney ise görev süresini 2018'den sonra bir sene daha uzatarak en azından Brexit müzakerelerinde görevine devam etmeye karar vermesi piyasalara bir miktar güven verdi. ABD tarafına baktığımızda da dün imalat PMI verisinin beklentilerin üstünde gerçekleştiğini gördük. Kurda ise teknik anlamda hareket 1.22 seviyesinin üstünde konsolide olmuş durumda. Bugün yapılacak FOMC toplantısı ve yarın yapılacak olan İngiltere MB toplantısı kura fazla hareket imkanı tanımıyor. Her iki toplantıda da mevcut para politikasında değişiklik beklenmiyor ancak Fed'in Aralık ayı ile ilgili güçlü sinyaller vermesi pariteyi sıkıştığı banttan kurtarabilir. Yukarı yönlü harekette 1.2260 -1.2280 -1.2330 önemli direnç seviyeleri olarak karşımızda. Geri çekilmelerde ise 1.22 seviyesinin altında 1.2150 - 1.2080 seviyeleri gündeme gelebilir.

BRENT PETROL
30 Kasım'daki toplantıdan anlaşma çıkacağına yönelik beklentilerin zayıflaması, petrol fiyatlarındaki geri çekilmeyi hızlandırdı. İran ve Irak'tan kaynaklıı olarak OPEC içi anlaşmanın sağlanamamış olması OPEC dışı üreticilerin de anlaşmaya isteksiz bakmalarına sebep oluyor. Kasım ayındaki toplantıya kadar görüşmelerin devam etmesini ve ülkelerin üretim ile alakalı bir kotayı bu toplantı tarihine kadar belirlemesi bekleniyor. Öte yandan bugün ABD ham petrol stokları açıklanacak. Geçen hafta 553 bin varil azalış gösteren stoklar bu hafta da düşüş gösterebilir. Teknik olarak ise Brent petrolde fiyatlamaların oldukça kritik bir seviyede gerçekleştiğini görüyoruz. Dünkü satış hareketi ile yükselen trendin altına sarkan Brent petrolde 47,50 dolar desteğinin kırılması durumunda 47.00-46.70-46,30 seviyelerine kadar gevşeme görülebilir. Yukarı yönlü fiyatlamalarda ise 49 doların üzerinde kalıcılık sağlanırsa 49.50-50.00-50.30 seviyeleri gündeme gelebilir.

ALTIN
ABD'de başkanlık seçimlerine dair belirsizlik ortamının yarattığı endişeler nedeniyle doların değer kaybettiği bir günü geride bıraktık. Dolar endeksinde yaşanan geri çekilmeyle birlikte alltın fiyatlarında ibre yukarıya dönmüş durumda. Dün yaşanan yükseliş sonrasında son bir ayın en yüksek seviyesine ulaşan değerli metalde, bu akşam açıklanacak olan Fed faiz kararı fiyatlamalarda hareketliliği artırabilir. Ayrıca gün içerisinde ABD'den açıklanacak olan ADP tarım dışı istihdam verisi günün diğer önemli verisi olarak öne çıkıyor. Teknik olarak 200 günlük hareketli ortalama seviyesinin üzerinde fiyatlanan sarı metalde 1296 dolar direnç seviyesinin aşılması durumunda 1304 dolara hareketlenme görebiliriz. Düşüş hareketinde ise 1278 dolar destek seviyesinin aşılması durumunda tekrar 1271 Dolar denemeleri gelebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)