E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDöviz tırmanıyor---

Döviz tırmanıyor

Döviz tırmanıyor
13 Şubat 2014 - 11:18 borsagundem.com

Döviz kurlarında gelişen ülke para birimlerine paralel yükselişler yaşanıyor

Güne 2,19 seviyelerinden başlayan dolar kurunda 2,20 seviyesi geçildi. Dolar, TL karşısında yüzde 0,55 değer kazanarak, bankalararası piyasada 2,2051'i gördü. Gelişmekte olan ülkelerin para birimlerinde yaşanan yükselişler, dolar /TL'de de hareketlenmelere neden oldu. 

Fed gelişmekte olan ekonomilere ilişkin hazırladığı raporda, gelişmekte olan ülkelerde son dönemde yaşanan kur çalkantıları konusunda sorumluluk kabul etmediğini açıkladı. Fed’in en kırılgan ekonomiler sıralamasında ise Türkiye ilk sırada yer alıyor.

Euro ise yaklaşık yüzde 1 kazançla 3,0106 TL'ye yükseldi. Euro güne 2,9754 TL seviyesinden başlamıştı.

Merkez Bankası doğrudan müdahale ile 3,151 milyar Dolar sattı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 23 Ocak'ta dövize yaptığı doğrudan müdahaleyle 3 milyar 151 milyar dolar sattığını bildirdi.

TCMB, 23 Ocak'ta döviz kurlarında görülen sağlıksız fiyat oluşumları nedeniyle piyasaya satım yönünde doğrudan müdahale edildiğini açıklamıştı. Dolar/TL 23 Ocak'ta 2,30 seviyesine kadar yükselmiş ve TCMB'nin müdahalesi ile 2,26 seviyelerine kadar gerilemişti.

Ancak daha sonraki günlerde yeniden yükselişe geçen dolar/TL tarihi en yüksek seviyesi olan 2,39'a kadar çıkmış ve bu seviyede iken TCMB yayınladığı duyuru ile Ara Para Politikası Kurulu Toplantı (PPK) kararı almıştı. 

Bu karar sonrasında yönünü aşağı doğru çeviren dolar/TL 2,30 seviyelerine kadar düşerken, PPK toplantısından gelen güçlü faiz artırımı ile dolar/TL'nin 2,20 seviyelerine kadar gerilediği görülmüştü.

Gelişmekte olan ülke para birimleri değişimleri

1 Ocak 2014 tarihinden bu yana gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan değişimler incelendiğinde en fazla değer kaybı Rus rublesi ve Güney Afrika randında görüldü. Güney Afrika randında değer kaybı bugün yüzde 1'i buldu. Rus rublesi ise yüzde 0,46 değer kaybetti.

1 Ocak 2014 tarihinden itibaren gelişmekte olan ülke para birimlerinde yaşanan hareketler, Meksa Yatırım Stratejisti Zeynel Balcı tarafından hazırlanan tabloya şöyle yansıdı:
 


 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)