E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDöviz rezervinde sınırlı düşüş---

Döviz rezervinde sınırlı düşüş

Döviz rezervinde sınırlı düşüş
07 Ocak 2020 - 09:10 borsagundem.com

TCMB’nin analitik bilanço verilerinden yaptığımız hesaplamaya  göre, 3 Ocak haftasında brüt döviz rezervi 0.9 milyar dolar düşüşle 105.4 milyar dolar oldu.

 Bu düşüşte bankaların zorunlu karşılık ve  rezerv opsiyon mekanizması kapsamında TCMB’de tuttukları döviz  miktarının 0.8 milyar dolar azalması etkili oldu. Bu doğrultuda net  döviz rezervinde 0.1 milyar dolarlık daha sınırlı düşüş olduğunu ve  rezervin 41 milyar dolar ile 2015 yılından beri en yüksek seviyelerine  yakın seyrettiğini tahmin ediyoruz.

TCMB: Çekirdek enflasyon eğilimi ılımlı

TCMB aylık fiyat gelişmeleri raporunda (ayrıntılar için link),  mevsimsellikten arındırılmış çekirdek enflasyon göstergelerinin üç  aylık ortalamalarına göre B göstergesinin eğiliminin işlenmiş gıda  fiyatlarının etkisiyle bir miktar artarken, gıdayı tamamen dışarıda  bırakan C endeksinin eğiliminin bir miktar azaldığı kaydedildi.
İşlenmiş gıda fiyatlarında, çiğ süt alım fiyatlarına bağlı olarak, süt  ürünleri fiyatlarında kaydedilen artışların belirleyici olduğu  belirtildi. C endeksinin bileşenlerinde ise, hizmet grubunun  eğiliminde sınırlı düşüş olurken, temel mal grubu eğiliminde yataya  yakın seyir gözlendi. Bizim hesaplamalarımız da hizmet fiyatları  eğiliminin bir önceki aya göre 0.6 puan azalarak % 11.3, çekirdek C  eğiliminin de benzer düşüşle %9 civarında seyrettiğini göstermişti.
Sonuç olarak, çekirdek enflasyon yıllık bazda bir miktar (C endeksinde %9.2’den %9.8’e) yükselse de, göstergelerin eğilimindeki ılımlı seyrin  korunduğuna dikkat çekildi. 


QNB FİNANSBANK

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • erol g.07 Ocak 2020 10:51

    KIŞ GELDİ TURİZMDEN DÖVİZ GELİRİ AZALIP PETROL FİYATLARI/GİDERLERİ DE ARTINCA DÖVİZ REZERVİ AZALMASI NORMALDİR İHRACATIMIZI %20 ARTTIRIR İTHALATIMIZI %20 AZALTIRSAK MAKRO SORUNLAR ÇÖZÜLMEYE BAŞLAR