E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDöviz piyasasında neler bekleniyor?---

Döviz piyasasında neler bekleniyor?

Döviz piyasasında neler bekleniyor?
01 Nisan 2019 - 14:07 borsagundem.com

Dolar/TL'de Londra'daki swap piyasası kaynaklı ataklar, Merkez Bankası'nın TL'nin maliyetini artırma tedbirleri sayesinde atlatıldı. Ancak yerlilerin dövize talebi sürüyor.

Türkiye döviz piyasalarında önceki hafta perşembe günü öğleden sonra başlayan ve cuma günü hızını artıran dalgalanma geçen hafta da devam etti. TL varlıklar, dünya piyasalarına göre negatif bir ayrışma eğilimine girdi. Yurtiçi piyasalarda satış baskısı altında kalan TL'de, Merkez Bankası'nın fonlama maliyetini artırması ve swap piyasasında TL'nin satılmasının maliyetli hale gelmesiyle birlikte dengelenme çabaları gözlendi.

Londra'da TL için gecelik swap maliyetleri 20 yılın en yüksek seviyeleri olan yüzde 1300'lere çıktıktan sonra tekrar yüzde 30 seviyesine geriledi. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak da perşembe akşamı NTV'de katıldığı bir programda "Süreç bugünden itibaren normalize oldu" dedi.

PİYASALARDA NE OLDU?

Londra swap piyasasında alınan tedbirlere rağmen, dolar/TL'de hareketlilik sürdü. 20 Mart Çarşamba günü 5,42 seviyelerinde olan dolar/ TL'de, 5,76 seviyesine kadar çıktıktan sonra swap piyasalarında TL satma maliyetinin artmasıyla 5,30'a kadar gerilemeler oldu. Haftanın sonlarına doğru ise ABD ile S400 füze krizinin tekrar gündeme gelmesinin etkileri gözlendi. Dolar/ TL tekrar 5,60'ın üzerine sıçradı.

Borsa, yılbaşından 19 Mart'a kadar yüzde 16 getiri sağlamışken sonrasındaki 10 günde tüm kazancını sıfırladı, iki yıllık tahvil faizi 21 Mart'ta yüzde 18 iken mart sonunda yüzde 21'i geçti. Beş yıllık Türkiye CDS spreadi ise 448 baz puanla ağustos ayından bu yana en yüksek seviyelerde.

YERLİ YATIRIMCI DA ALIYOR

Yurtdışı swap piyasasında ve dövizde bu gelişmeler yaşanırken, Merkez Bankası'nın verilerine göre, Türkiye'de yerli yatırımcının da döviz alımlarının devam ettiği gözlendi. 15-22 Mart haftasında hane halkının ve şirketlerin döviz mevduatı (altın hariç ve Euro/Dolar paritesindeki değişimden arındırılmış) önceki haftaya kıyasla sırasıyla 1,1 milyar dolar ve 2,3 milyar dolar arttı.

İş Yatırım'ın analizine göre, hane halkı döviz mevduatındaki aralıksız artış 28'inci haftasına girdi ve toplamda 18,5 miyar doları buldu. Şirketlerin döviz mevduatı ise son 11 haftadaki aralıksız yükselişle 10 milyar dolar arttı. Böylece hane halkı döviz mevduatları 101,5 milyar dolara ulaşırken, şirketlerin döviz mevduatı 75,2 milyar dolara geldi. Bakan Berat Albayrak ise son iki günde yurtiçi yerleşik yatırımcıların dövizden TL'ye geçmeye başladığını açıkladı.

Son dönemde dikkat çeken bir diğer başlık da Merkez Bankası'nın döviz rezervleri oldu. 22 Mart itibarıyla Merkez Bankası net döviz pozisyonunda haftalık bazda 4,5 milyar dolarlık erime olduğu ve 19,4 milyar dolara gerilediği uzmanlarca ifade edildi. Sonrasında ise 27 Mart itibarıyla net döviz pozisyonu 21,2 milyar dolara yükseldi. Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, yaptığı açıklamada, toplam rezervlerin son bir haftada 4,3 milyar dolar artışla 27 Mart itibarıyla 96,7 milyar dolara geldiğini, net rezervlerin ise 2,4 milyar dolar arttığını bildirdi.

GÜVEN TESİS EDİLMELİ

Ekonomist’ten Talip Yılmaz, 31 Mart yerel seçimlerinin atlatılmasının ardından döviz piyasalarında nelerin beklendiğini, bu tarz oynaklıkların önüne geçilebilmesi için nelerin yapılabileceğini uzmanlara sordu.

Yaşanan gelişmeleri değerlendiren bir bankacı, "Türkiye, beklenmeyen bir hamle yaptı, ama işlemedi. Döviz kurlarının seviyesi ortada. Sorun, Türkiye'nin dış borçlanmasının maliyetinin yüksek olması. Bunun aşağı çekilmesi gerekiyor. Bence de adres belli" diyor...

Gedik Yatırım Genel Müdürü Metin Ayışık, bu tarz yüksek oynaklıklara mahal bırakmamak açısından TL'ye ve TL varlıklara yönelik hem yerli hem de yabancı yatırımcılar nezdinde güçlü bir güvenin tesis edilmesinin ve güveni zedeleyebilecek her türlü potansiyel olumsuzlukların önüne geçilmesinin ön şart olduğunu söylüyor.

Ayışık, kısa vadede, ekonomiye ilişkin açıklanması beklenen yol haritasının içeriğine ve piyasadaki paydaşları ikna etme potansiyelinin önemine dikkat çekiyor. Metin Ayışık, "Bugüne kadar olduğu gibi Türkiye'nin serbest piyasa ekonomisi kurallarından taviz vermeyeceği, herhangi bir kuşkuya mahal vermeyecek şekilde yeniden özellikle yabancı yatırımcılara net bir şekilde hatırlatılmalı. Para ve maliye politikasının eşgüdümüyle olası politika adımlarının iletişimi ve şeffaflığı da son derece önemli" diyor.

"BUNDAN SONRA FED'İN ETKİLERİ İZLENECEK"

Metin Ayışık/Gedik Yatırım Genel Müdürü

"Döviz kurlarında gözlenen yüksek oynaklık sonrasında, TCMB'nin yakın dönemde piyasada güçlenen faiz indirim beklentilerinin aksine sıkılaştırıcı yönde güçlü bir hamle gerçekleştirdiğini gördük. Bu önlemin geçici olması bekleniyor olsa da TL'deki ani değer kaybı eğilimini durdurma anlamında etkili olduğu söylenebilir. Bu nedenle yılın ilk yarısında dolar kurunun dengeleneceği aralığın 5,25-5,50 TL seviyelerinde olma olasılığı yüksek. Ancak, ABD/FED kaynaklı doların küresel para birimlerine karşı değeri ve ülke risk priminin izleyeceği seyir, bu aralığın yukarı/aşağı yönde bir aralığa yönelmesine neden olabilir."

"İKİNCİ ÇEYREKTE 530-5.60 BANDINDA OLUR"

Alper Nergiz/GCM Yatırım Genel Müdürü

"TCMB'nin ağustos ayında yapılan spekülatif kur atağının sonrasında swap piyasasına ilişkin yabancı yatırımcıların ucuz TL erişimlerini engellemeye yönelik aldığı önlemlerle önemli dersler çıkardığı görülüyor. Piyasalarda oynaklık ve sağlıksız fiyat oluşumları yakından takip edilerek para politikası ve likidite yönetimine ilişkin araçların, fiyat istikrarını sağlamak ve finansal istikrarı desteklemek amacıyla gerektiğinde kullanılmaya başladığı görülüyor. Yurtdışında sabırlı ve güvercin FED'e rağmen değer kazanan dolar teması, gelişmekte olan ülkeler ve TL'nin hareketi açısından belirleyici olur. Dolar ikinci çeyrekte 5,30-5,60 bandında hareket eder."

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan talip IŞIK03 Nisan 2019 23:30

    GÜVEN KALMADI GÜVEN. Hükümet de Piyasaları germek için elinden geleni yapıyor. Ne gerek vardı S-400 füze krizine. Eyy Amerika demekle olmuyor.

  • Han01 Nisan 2019 18:34

    Türk milleti kendi çıkarını düşünüyor toplumun çıkarını umursamıyor. Altta kalanın canı çıksın deyip parasını dövize çevirenler sizde başkalarının altında kalırsınız. Tl ye sahip çıkın ülkeye yatırım yapın.

  • Hasan talip IŞIK04 Nisan 2019 12:43

    Kardeş türk lirası devamlı değer kaybediyor. Para pul oluyor,Alım gücü düşüyor. kimin umurunda bu durum. Reisin mi, hükümetin mi ? Öyle olsa gereken tedbiri alırlar. Almıyorlar ve seyrediyorlar. Belki de yapacak bir şey kalmadı. Ülkede büyük bir israf var. Cuma namazına bile 150 kişilik araba konvoyu ile gidersen bu Ülkenin iki yakası bir araya gelmez. Saygılar.

  • Kayınço01 Nisan 2019 15:54

    Bizim millet işini bilir...özal öyle demişti zamanında.