E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDöviz piyasalarının önündeki yeni risk---

Döviz piyasalarının önündeki yeni risk

Döviz piyasalarının önündeki yeni risk
18 Ağustos 2021 - 11:10 borsagundem.com

Gelişmiş ekonomilerde aşı tedarikinin sağlanması ve yüksek aşılanma oranlarını sayesinde pandemi krizi büyük oranda belirleyici rol oynamaktan çıktı. Ancak yükselen talep baskısı döviz yatırımcıları için enflasyon endişelerini artırıyor


BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Dolar, euro ve sterlin gibi para birimlerine odaklanan döviz yatırımcılarının dikkatleri korona virüs pandemisinden uzaklaşmaya başladı. Yatırımcılar bunun yerine merkez bankalarının bu yıl hızlı bir şekilde yükselen enflasyonla mücadele edebilecek politika tercihlerine yoğunlaşıyor.

MarketWatch’un haberine göre ABD, İngiltere ve çoğu Avrupa Birliği ülkesinde korona virüs aşılarının yaygın olarak bulunması, salgının ekonomiler üzerindeki etkisini azaltmaya yardımcı oluyor. Ancak Londra merkezli döviz ticareti şirketi Ebury’e göre pandemi sürecinde baskılanan tüketici talebinin serbest kalmasıyla birlikte arz sıkışmasının da gerçekleşmesi ABD’de enflasyonun yükselmesine sebep oldu. Bu eğilim dünya çapında gelişmiş ekonomilerin büyük bir kısmında görülüyor.

Günlük 6 trilyon dolardan fazla ticaret hacmi olan küresel döviz ticareti piyasası çok az piyasanın erişebileceği genişlikte. 24 saat boyunca aralıksız çalışan piyasalar hisse senetleri, tahviller ve emtialar gibi diğer varlık sınıflarını etkileme potansiyeline de sahip. Döviz piyasaları özellikle bu yılın başlarında emtia piyasasında oluşan talep süper döngüsünde görüldüğü gibi coğrafi bölgelerde oluşan birden fazla gelişmeye hızlı bir şekilde ayak uydurma konusunda oldukça başarılıdır. Zira bu yılın başında görülen süper döngü de emtia bağlantılı para birimlerine yönelik daha fazla talep oluşmasını sağlamıştı.

Ebury Baş Risk Sorumlusu Enrique Diaz-Alvarez firma analistleri Matthew Ryan ve Roman Ziruk’la birlikte pazartesi günü paylaştıkları bir yatırımcı notunda, “Delta varyantının yerel bazda alevlenmelerinin bir yana, virüs konusunu çevreleyen endişelerin hafiflemesiyle büyük para birimlerinin yılın ikinci yarısında yönünü belirleyecek asıl konunun merkez bankalarının enflasyonist baskılara nasıl tepki vereceği etrafında oluşacağını düşünüyoruz” ifadelerine yer verdi.

Sterlin dolar karşısında avantajlı konuma geçebilir

Ebury analistleri, İngiltere Merkez Bankası’nın(BOE) ABD Merkez Bankası (FED) ve Avrupa Merkez Bankası’ndan (ECB) daha erken normalleşmesi olasılığının yüksek olduğunu belirtiyor. Analistlere göre sterlin bu sebepten gelecek yıl boyunca ABD Doları üzerinde makul seviyede getiri sağlayabilir. Ebury'ye göre, İngiltere'deki virüs kısıtlamalarının neredeyse tamamının kaldırılması İngiltere ekonomisinin bu yıl emsallerinin çoğundan daha iyi performans gösterebilmesini sağladı. BOE’nin 15 baz puanlık ilk faiz artırımı bir sonraki Mayıs veya Ağustos aylarında gerçekleşebilir.

Ebury dolar üzerindeki ayı piyasası görüşlerini korumaya devam ediyor. Bu aynı zamanda ABD’de enflasyondaki ani yükseliş uzun vadede devam etmese de doların öngörülebilir gelecekte emsal para birimlerinin çoğu karşısında değer kaybedebileceği anlamına geliyor.

Kıdemli bir piyasa analisti olan Ryan'a göre, ayı piyasası görüşü iki noktaya dayanıyor. Ryan konuyla ilgili açıklamasında "küresel ekonomik toparlanma konusunda yaygın olan iyimserliğe" dikkat çekti. Stratejist diğer bir noktaya ilişkin yaptığı açıklamada, "ABD Federal Açık Piyasa Komitesi’nin (FOMC) sıkılaştırma politikalarına karşı oldukça güçlü siyasi baskıları göz önüne alındığında faiz oranlarını yükseltme konusunda oldukça temkinli bir yaklaşım benimseyeceğini düşünüyoruz. FED'in en erken 2022'nin sonlarına kadar faiz oranlarını artırmaya başlayacağını düşünmüyoruz. Bu nedenle de dolar, G10 ülkelerinde emsallerinin yarısından fazlasını gösteren eğrinin gerisinde kalabilir" ifadelerine yer verdi.

Ebury, sterlin dolar paritesinin 2022 sonunda 1.45'e tırmanacağını öngörüyor. Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre sterlin dolar paritesi Çarşamba günü itibariyle 1,37’den işlem görüyor.

Euro kısa vadede umut veriyor

Euro dolar paritesine gelindiğinde ise ECB’nin piyasalarla barışçıl yaklaşımı para politikasına ilişkin normalleşme beklentilerinin ileri tarihlere itilmesine neden oldu. Bu sebeple de euro dolar karşısında dört ayın en düşük seviyesine kadar geriledi. Ebury'ye göre, euro Dolar paritesindeki son hareketliliğin bir miktar aşırı olma ihtimali de söz konusu.

ABD ve Euro Bölgesi’ndeki ekonomik performansın mevcut çeyrekte yakınlık göstermesi stratejistlere göre kısa vadede euroyu destekleyebilir. Ancak Euro Bölgesi’ndeki enflasyon baskıları geriliyor olmasına karşın ECB'nin politikalarını normalleştirmek için acelesi yokmuş gibi görünüyor. Söz konusu durum Ebury’nin kısa vadeli euro dolar tahminlerini daha düşük bir getiri öngörüsüyle revize etmesine neden oldu.

Küresel döviz ticareti şirketi Bannockburn Global Forex’in Genel Müdürü Marc Chandler döviz piyasalarına ilişkin açıklamasında, “Aşılara sahip olma ve başarılı bir aşı dağıtımı gerçekleştirme lüksüne sahip olan ülkeler istisna konumundadır. Yeni Zelanda, Avustralya ve Güneydoğu Asya gibi bazı bölgelerde virüs hala politikaları etkiliyor. Ancak yine de piyasalar ABD, İngiltere ve Avrupa’daki karar alıcılardan Kovid-19 vakalarının yükselmesi konusunu geride bırakmalarını ve politikalara odaklanmalarını bekliyor” ifadelerini kullandı.

İngiltere'de enflasyon temmuzda yüzde 2 seviyesine geriledi

 

TL lehine işlemlerin devam etmesi bekleniyor

 

Doların gözü Fed tutanaklarında

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)