E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDöviz kuru belirleyici olacak---

Döviz kuru belirleyici olacak

Döviz kuru belirleyici olacak
17 Eylül 2013 - 15:47 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü, Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun kararını yorumladı

TCMB bugünkü Para Politikası Kurulu’nda beklenildiği gibi faizlerde herhangi bir değişiklik yapmadı. Yayınlanan metnin tonu ve içeriği Ağustos toplantı tutanağına paralel.
Bu bağlamda:
Ekonomik Aktivite: Yurt içi talep ve ihracat ılımlı büyüme eğilimini koruyor.
Dış Denge: TCMB, altın ticareti hariç tutulduğunda cari işlemler açığında kademeli iyileşme eğiliminin sürmesini bekliyor.
Kredi Büyümesi: Zayıflayan sermaye akımları, TCMB politikaları ve alınan makro ihtiyati tedbirlerin etkisiyle kredi büyümesinin gerilemesi bekleniyor.
Enflasyon: TCMB, enflasyondaki düşüşün devam etmesini bekliyor. Döviz kurundaki oynaklık çekirdek enflasyonun da bir süre hedef üzerinde seyretmesini getirecek. TCMB, bu durumun fiyatlama davranışlarında bir bozulmaya neden olmaması için temkinli para politikasını sürdürecek, gereken sıklıkta ek parasal sıkılaştırmaya gidecek.
YORUM: TCMB var olan temkinli duruşunu enflasyon görünümü orta vadeli hedefle uyumlu olana kadar sürdürecek. Bu bağlamda 12 aylık ve 24 ay sonrası enflasyon beklentisine baktığımızda Mayıs ayından bu yana sırasıyla 50 ve 40 baz puan artışlar görmekteyiz. Özellikle 12 ay sonrasının yıllık enflasyon beklentisi %6,64 ile hedefin oldukça üzerinde seyrediyor. Dolayısıyla temkinli duruş, dönemsel ek parasal sıkılaştırmalarla bir süre daha sürecek.  TCMB’nin bu ayki metninde çekirdek enflasyonun bir süre daha hedefin üzerinde seyredeceğine vurgu yapması, enflasyon konusundaki dikkatini ortaya koyuyor. Dolayısıyla döviz kurunun oynaklık düzeyi ve ne zaman ve hangi düzeyde stabilize olacağı para politikası duruşunun belirleyicisi olacak.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)