E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDöviz kurlarının BİST 30 finansallarına etkisi---

Döviz kurlarının BİST 30 finansallarına etkisi

Döviz kurlarının BİST 30 finansallarına etkisi
07 Ocak 2015 - 11:39 borsagundem.com

Ziraat Yatırım Araştırma, döviz kurlarındaki değişimin BİST 30 şirket finansallarına etkisini inceledi

Ziraat Yatırım Menkul Değerler tarafından hazırlanan analiz raporu:
   
"Döviz Kurlarının Son Çeyrek BİST-30 Finansallarına Etkisi
   
Bilançolarda kullanılan döviz değerleme kurları Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası tarafından internet sayfasında (www.tcmb.gov.tr) dönem kapanış tarihinden bir gün önce saat 15:30'da tespit edilen ve dönem kapanış tarihi içinde geçerli olan, gösterge niteliğindeki döviz kurlarına göre tespit edilmektedir.
   
Euro/dolar paritesindeki değişime bağlı olarak 2014 yılının 3. çeyreğinde dolardaki artış %7,3 olurken, euro ise sabit kalmıştır. Buna bağlı olarak 3. çeyrekte dolar cinsinden yabancı para döviz açık pozisyonu bulunan şirketler zarar kaydederken, euro cinsinden açık pozisyonu olan şirketler ise bu durumdan olumsuz etkilenmemiştir.
   
2014 yılının son çeyreğinde ise dolarda 3. çeyreğe göre sadece %1,8 oranında artış kaydedilirken, Euro'da ise %2,4 oranında düşüş kaydedilmiştir. Bu durum, dolar açık pozisyonundan dolayı 3. çeyrekte kur farkı gideri yazan şirketlerin son çeyrekte 3. çeyreğe göre daha düşük zarar kaydetmelerine neden olurken, euro cinsi döviz açık pozisyonu taşıyan şirketlerin ise son çeyrekte kur farkı geliri kaydetmesini sağlayacaktır.
   
Dosyada(1) (Kur Etkisi 4Ç2014) Eylül sonu itibariyle BİST-30'da yer alan şirketlerin net yabancı para pozisyonu ile euro ve dolar dağılımları verilmiştir. Bankalar, yabancı para net pozisyonlarını bilanço dışı nazım hesaplarda türev ürünler kullanarak dengelediği için listeye dahil edilmemiştir.

Özellikle dolar cinsi yüksek döviz açık pozisyonu taşımaları nedeniyle 3. çeyrek bilançoları olumsuz etkilenen şirketlerde açık pozisyonlarını aynı tutmaları halinde dördüncü çeyrekte olumsuz etki 3. çeyreğe nazaran oldukça düşük olacaktır. Diğer taraftan euro cinsi açık pozisyon taşıyan şirketler ise euronun değer kaybetmesi nedeniyle 4. çeyrekte olumlu etkilenecektir.

Buna göre: Yüksek Döviz Açık Pozisyonu olan 
Türk Telekom'da dolardaki artışa karşın, euronun değer kaybetmesine bağlı olarak olumlu veya olumsuz bir etki olmayacak.  Bu durum 3. çeyrekte 400mn TL'nin üzerinde kur farkı gideri kaydeden Türk Telekom'un, son çeyrekte bu zarar kaydedilmediği için dönem karında ciddi artışa neden olacaktır.

Türk Hava Yolları, 4. çeyrekte döviz açık pozisyonundan olumlu etkilenecek. THY'nin döviz açık pozisyonu Euro (4,8 milyar TL) ve Japon Yeni (3,7 milyar TL) cinsinden. Euro %2,4 oranında ve Japon Yeni'de %6,4 oranında gerilediği için açık pozisyon son çeyrek karlılığına ciddi oranda olumlu katkı yapacak. Tahmini katkı 300-350mn TL.
Migros, Ford Otosan ve Tofaş euro cinsi açık pozisyonundan dolayı olumlu etkilenecek.
Ereğli, Petkim ve Kardemir ise dolar cinsi döviz açık pozisyonlarından dolayı olumsuz etkilenmekle birlikte bu etki 3. çeyreğe nazaran son çeyrekte oldukça düşük olacak.
   
Döviz Pozisyon Fazlası olan 
Pegasus, euro cinsi pozisyon fazlası olması nedeniyle olumsuz etkilenecek. Yaklaşık 50mn TL zarar.
Enka İnşaat'a döviz pozisyon fazlasının euro ve dolar cinsi pozisyon fazlası taşıması nedeniyle önemli bir katkısı olmayacak.
   
Önemli Not: Değerlendirmeler, şirketlerin Eylül sonu yabancı para pozisyonunun Aralık sonunda değişmediği varsayımı altında yapılmıştır.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)