E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDöviz açık pozisyonu olan şirketler olumsuz etkilenebilir---

Döviz açık pozisyonu olan şirketler olumsuz etkilenebilir

Döviz açık pozisyonu olan şirketler olumsuz etkilenebilir
26 Aralık 2017 - 10:07 borsagundem.com

InvestAZ uzmanları piyasaları yorumladı

Yıl sonuna yaklaşırken şirket karlılıkları açısından gözler TL’nin yılı nerede kapattığında olacaktır.

BİST-100 endeksi geçtiğimiz haftayı, haftalık bazda yüzde 1.6 artışla 111 bin 100 seviyesinden tamamladı. Böylelikle endekste üst üste üçüncü haftada da haftalık bazda yükseliş yaşandığını gördük. Geçtiğimiz hafta bankacılık endeksindeki artış yalnızca %0,3 seviyesinde kalırken, aynı dönemde sınai endeksinde ise haftalık bazda yüzde 2.7 oranında artış gerçekleşmiştir.

Geçtiğimiz hafta endekslerde, özellikle sanayi tarafındaki güçlü seyir ile birlikte yukarı yönlü kapanışlar yaşandığını gördük. Önceki haftada Merkez Bankası’nın faiz artış beklentilerini karşılamamasına karşılık, Dolar kurunun da karar öncesinde görmüş olduğu seviyelere geri geldiğini gördük. Haftaya 3,86 seviyesinden başlayan kurun, haftayı 3,81 seviyesinin altında kapamış olduğunu gözlemledik. Yurtdışında risk iştahının yüksek seyretmesinin olumlu etkisi, yurtiçi piyasalara da pozitif yönlü olarak yansımıştır. Tahvil tarafında da 10 yıllık tahvil faizleri %12,46 seviyesinden kapadığı önceki haftadan sonra geçtiğimiz haftayı %12,01 seviyesinden tamamlamıştır.

Yurtdışındaki gelişmelere bakıldığında, ABD tarafında gündemi en fazla meşgul eden vergi reform tasarısı konusunda yaşanan olumlu gelişmelerin hisse piyasalarına da olumlu yansıdığını gördük. Temsilciler Meclisi ve Senato’da onaylanan tasarı, en son hafta sonuna doğru başkan Trump tarafından da onaylanmıştır. Kurumlar vergisini %35’ten %21 seviyesine indiren tasarının ABD bütçesinde kamu borcunu 1,5 trilyon $ arttırması bekleniyor. Diğer yandan kurumlar vergisi indirimi ile şirketlerin elde edeceği fazladan gelirin maaş artışlarında kullanılabileceğine yönelik açıklamalar da piyasaları olumlu etkilemiştir. Avrupa tarafında geçtiğimiz hafta Katalonya’da yapılan seçimler takip edilirken, ayrılıkçıların seçimi kazanmış olması ile birlikte bu tarafta önümüzdeki dönemde de risklerin sürebileceği beklentisi ile birlikte piyasalar üzerinde olumsuz etkide bulunmuştur.

Bu hafta için piyasalarda özellikle haftanın başında birçok yurtdışı piyasanın noel tatili nedeniyle kapalı kalması dolayısıyla düşük işlem hacimli bir piyasa göreceğimizi düşünüyoruz. Yılın son haftası olması itibariyle hafta genelinde de daha sakin bir seyir gözlemleyebiliriz. Endekslerde yukarı yönlü hareketlerin azalarak da olsa bu hafta için devam edebileceğini düşünüyoruz. Kur tarafında yılı hangi seviyeden tamamlayacağımız bu hafta için şirket değerlemeleri ve karlılıkları açısından yakından takip edilecektir. 3 çeyrek sonundan geçtiğimiz Cuma kapanışına kadar Dolar kuru %7,2 değer kazanırken, Euro kuru da %7,8 oranında değerlenmiştir. BIST endeksinde döviz açık pozisyonları nedeniyle 4. çeyrekte kur farkı gideri yazma ihtimali olan şirketler, bu durumdan önümüzdeki dönemde olumsuz etkilenebilir. Diğer yandan, Türkiye-ABD arasındaki ilişkiler ve yakın coğrafyamızı ilgilendiren diğer jeopolitik risklerdeki gelişmeler, yakın dönemde endekslerin seyri açısından etkili olacaktır. Mevcut durumda BİST-100 endeksi, fiyat kazanç oranları bakımından son 5 senenin ortalamalarına göre yüzde 10 oranında iskontolu işlem görürken, bankacılık endeksinde bu iskonto oranı %22 seviyesindedir.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)