E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaMakro EkonomiDört kişilik ailenin yoksulluk sınırı 4.818 TL ---

Dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı 4.818 TL

Dört kişilik ailenin yoksulluk sınırı 4.818 TL
27 Ocak 2017 - 10:59 borsagundem.com

TÜRK-İŞ'in raporuna göre Ocak'ta gıda harcamaları bir önceki aya göreyüzde 3,28 arttı

TÜRK-İŞ'in araştırmasına göre 2017 Ocak ayında dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.479,18 TL oldu.
Aynı ayda gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.818,16 TL olurken, bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.847,16 TL olarak gerçekleşti.
TÜRK-İŞ'in çalışmasına göre, Ocak ayında gıda harcamaları ise bir önceki aya göre yüzde 3,28 oranında arttı.

Açıklamada şöyle denildi:
"Ekonomideki belirsizlik, döviz fiyatlarındaki dalgalanma ve artış eğilimi, elverişsiz mevsim koşulları ile birlikte artan fiyatlar çalışanın bütçesini olumsuz etkiledi. 2017 yılı için işveren-hükümet temsilcileri tarafından belirlenen net 1.404,16 TL/Ay asgari ücret daha işçinin eline geçmeden aşındı.

TÜİK tarafından aylık net 1.668,90 TL/ay olarak belirlenen bir kişinin geçim maliyetine rağmen asgari ücret 264,84 TL/Ay eksik olarak yürürlüğe girmişti. TÜRK-İŞ tarafından asgari ücret yürürlüğe girmeden önce net 1.761,74 TL/ay olarak hesaplanan bir işçinin geçim maliyeti ise Ocak 2017 ayında gerçekleşen fiyat artışları sonucu net 1.847,16TL/Ay tutarına ulaştı. Diğer bir ifadeyle, sadece son bir ay itibariyle bir
ay içinde tek bir işçinin yaşama maliyeti net 85,42 TL/Ay arttı.

Böylece asgari ücretteki aylık net 104,06 TL’lik artışın yüzde 82’si fiyat artışlarına gitmiş oldu. TÜRK-İŞ (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) tarafından otuz yıldan bu yana her a düzenli olarak yapılan “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması çalışanların karşı karşıya bulundukları geçim şartlarını ortaya koymaktadır.

Çalışanların aile bütçesinde ağırlıklı yer oluşturan gıda harcamalarındaki fiyat artışı “mutfak enflasyonu” olarak tanımlanmakta ve yaşam koşullarını doğrudan etkilemektedir. TÜİK tarafından yapılan “Tüketici Fiyatları Endeksi Hesaplamaları”nda 2017 yılı için gıda harcamaları payının düşürülmesi, ücretli çalışanlar açısından enflasyon verilerini tartışmalı duruma getirecektir.

TÜRK-İŞ Araştırmasının 2017 Ocak ayı sonucuna göre Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli
beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 1.479,18 TL, Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4.818,16 TL olmuştur.
Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise 1.847,16 TL olarak gerçekleşmiştir.

Dört kişilik bir ailenin “insan onuruna yaraşır bir yaşam düzeyi” sağlaması için yapması gereken toplam harcama tutarı son bir ayda 153 TL artmıştır. Bu tutarın 47 TL’si gıda fiyatlarındaki artıştan kaynaklanmıştır.

TÜRK-İŞ’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim Ocak 2016 ayında şöyle gerçekleşmiştir: Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 3,28 oranında artış göstermiştir. Yılın ilk ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 3,28 oranındadır.

Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı yüzde 2,21’dir. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 3,10 olarak hesaplanmıştır.



Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)