E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakDönüşümde kamulaştırma---

Dönüşümde kamulaştırma

Dönüşümde kamulaştırma
27 Ekim 2014 - 05:21 borsagundem.com

Kentsel dönüşümde firma ile anlaşamayan hak sahiplerinin mülklerine uygulanması beklenen acele kamulaştırma süreci başladı. İlk uygulama Fikirtepe'de

İstanbul Fikirtepe kentsel dönüşüm sürecinde yaşanan sorunları ile sık sık gündeme geldi. 1.5 milyon metrekare büyüklüğe sahip bölgede 4 yıl önce başlayan süreç, inşaat firmaları ile bölge halkının anlaşamaması nedeniyle uzadı. Süreci hızlandırmak için devreye giren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ilk önce Kadıköy’e bağlı Fikirtepe mahallesini riskli alan ilan etti.  

Sonrasında 3’te 2’si anlaşma imzaladığı halde dönüşüme “evet’ demeyen 3’te 1’lik dilim için acele kamulaştırma yapacağını duyurdu. Haziran ayında firma ve vatandaşlara yazı yollayarak 15 gün süre tanıdı ve anlaşmalarını istedi.  Aradan geçen sürede taraflar anlaşma sağlamayınca kamulaştırma başladı ve ilk örneği Vartaş firmasının 30 dönüm arsasında 257 metrekare arsaya sahip vatandaşa uygulandı. Bölgede kamulaştırmaların artması ve inşaatların hız kazanması bekleniyor.

DEĞER TESPİTİ YAPILIYOR

Gülistan Alagöz'ün Hürriyet'teki haberine göre 14 Ekim Cuma günü bölgeye giden 5 kişilik ekip değer tespiti için çalıştı. Kamulaştırma bedeli belirlendikten sonra bedel bankaya bloke edilecek ve mülk bakanlığa geçmiş olacak. Vartaş yetkililerinin verdiği bilgiye göre aynı ada içindeki 4 kişi için de kamulaştırma yapıldı ve bir hafta içinde değer tespiti başlayacak. Hürriyet’in “Fikirtepe inatçısı” haberiyle gündeme getirdiği alanda sorunların çözüme kavuştuğunu belirten yetkili, “Fikirtepe’de ada ortasında kalan yer yıkıldı. Anlaşma yapmayan vatandaşın 257 metrekare alanı da kamulaştı. Bir de bölgede 1 metrekare dahi olmayan ortalama 0.80 metrekare yeri olan 4 kişi var. Bu kişiler için de süreç haftaya tamamlanacak. Firma olarak 2 yılı aşkın süredir inşaata başlamak için anlaşmaların tamamlanmasını bekliyoruz” dedi.

YÜZDE 90’I İMZALADI

Fikirtepe’deki FİDEM Derneği Başkanı Ercüment Oruç, ise Fikirtepe’de halkın yüzde 90’ının anlaşma yaptığını, 26 yapı adasında anlaşmaların yüzde 90’ı aştığı ve firmaların kamulaştırma beklediğini belirtti. İlk acele kamulaştırma işleminin gerçekleştiğini söyleyen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz, mülkü kamulaşan vatandaşın idari dava açabileceğini ya da bedel arttırma itirazında bulabileceğini ifade etti.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)