E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmlakDönüşüm yasasıyla talep patlaması---

Dönüşüm yasasıyla talep patlaması

Dönüşüm yasasıyla talep patlaması
19 Mart 2014 - 06:30 borsagundem.com

İstanbul’un lüks semtlerinde eski binaları yıkıp proje yapan Selahattin Keten, kentsel dönüşümle birlikte gelen talepleri karşılayamadıklarını söyledi

İstanbul’da Bağdat Caddesi ve Nişantaşı gibi lüks semtlerde eski binaları yıkıp yenilerini inşa eden Keten İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Selahattin Keten, 30 yıldır kentsel dönüşüm yaptıklarını söyledi. Yavuz Karaman'ın Milliyet'teki haberinde Keten, yeni yasayla birlikte kentsel dönüşümün önünün açıldığını ve 2/3 kararıyla sürecin hızlandığını belirterek, “Bu yasa için geç bile kalındı. 1999 depreminin ardından hemen çıkmalıydı. Ama geç de olsa dönüşümün önündeki engeller kalktı” dedi.

Selahattin Keten, kentsel dönüşümün hızlanmasına rağmen binaları yıkıp yeniden yapmamın kentin geleceği açısından bazı riskler taşıdığını vurgulayarak, “Dönüşüm projelerini ada bazında yapmak gerek. Bina bazında yaptığımız zaman verimli olmuyor” diye konuştu.
Dönüşümü rant olarak görmemek gerektiğinin de altını çizen Keten, “Eski bina yıkılıyor yerine gökdelen dikiliyor. Altyapı ve üstyapı yeterli değil” dedi.
Keten, 30 yıldır dönüşüm gerçekleştirdiklerini ve hiçbir zaman gökdelen dikmediklerini ifade ederek, “İstanbul suistimal ediliyor. Bunun önüne geçmek gerek. Yoksa yaşayabileceğimiz bir kent olmayacak. Biz de ticaret yapıyoruz ama işi ranta dökmüyoruz” diye uyardı.
20 şantiye devam ediyor

Selahattin Keten, inşaatlara hızla devam ettiğinin ve İstanbul’da toplamda 20 şantiyesinin bulunduğunu vurgulayarak, Nişantaşı, Eyüp, Etiler, Bağdat Caddesi, Levent, Erenköy ve Göztepe’de projeler yaptıklarını söyledi.

İlk kez bu kadar çok inşaat yaptıklarını ifade eden Keten, özellikle yasayla İstanbul’un her yerinden ‘binamızı yıkın’ teklifi aldıklarını söyledi.
Keten, “300 lüks daire yapıyoruz. Dönüşüm kapsamında gelen talepleri karşılayamıyoruz. İnsanlar işimizi iyi yaptığımıza inandıkları için evlerini bizim yıkıp yeniden yapmamızı istiyor. Ayrıca bizim yaptığımız evlerin satış fiyatları diğerlerine göre yüzde 25 yüksek olabiliyor” dedi.

Lüksün sınırı yok

Selahattin Keten, İstanbul’un en değerli bölgelerinde inşaat yapmaları nedeniyle lükse yöneldiklerini anlatarak, şunları söyledi:
“İstanbul’da lüks proje deyince Keten akla geliyor. Parayı ikinci planda tuttuğumuz ve kaliteye yöneldiğimiz için bu algı oluştu. Lüksün sınırı yok. Kapı kollarını bile altından yapabiliyoruz. Çok farklı isteklerle karşılaşabiliyoruz. Müşteriler cam banyolu yatak odası isteyebiliyorlar. Lüksün altını da iyi bir şekilde dolduruyoruz. İşin içine tasarımı da katıyoruz. Diğer inşaat firmaları gibi toplu konut yapabilirdik ama şehrin merkezinde butik  ve lüks konutlar yapmak hoşumuza gidiyor.”     

‘Fiyatlar zamlanır’

Selahattin Keten, inşaat maliyetinin artmasının fiyatları etkileyebileceğine işaret ederek, yılın ikinci yarısında yüzde 5 ile 10 arasında artış yaşanabileceğini söyledi. Keten, özellikle demirdeki zamların fiyatları artıracağına işaret ederek, “Bizi dövizdeki artış fazla etkilemedi. Piyasa seçimi bekliyor ama parası olan alıyor. Satışlarımızda sıkıntı yok” dedi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Murat19 Mart 2014 16:47

    KArdeşim tamam binaları evleri dönüştürelim ama insan gibi olsun bu. yani insan yaşamına en uygun konut maksimum 5-6 kat olmalı diyorlar. bizimkiler para kazanacaz diye 20 kat dikiyorlar...

  • VATANDAŞ19 Mart 2014 15:54

    dönüşüm, ancak, rant kaygısı olmadan, akılla, mantıkla ve dünya şehrine yaraşır bir yaklaşımla, yaşanabilir bir şehre dönüşüm olmalı... tarihi değerlerin hiçe sayıldığı hiç bir mimari estetiği olmayan ucube gökdelenlerle olmamalı bu dönüşüm...

  • YORUMCU19 Mart 2014 15:43

    kesinlikle Sn. Keten'e katılıyorum, dönüşüm yapılacaksa mevcut yapılaşma dikkate alınarak, kat sayısı arttırılmadan, ucube gökdelenler yapılmadan, önce İstanbul'a saygı çerçevesinde ele alınarak yapılmalıdır.