E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaGündemDonanmada 'yetki' krizi---

Donanmada 'yetki' krizi

Donanmada 'yetki' krizi
02 Temmuz 2014 - 08:42 borsagundem.com

Balyoz ve Poyrazköy davalarının seyrini etkileyen 5 no'lu hard diskin bulunduğu Gölcük'teki Donanma Komutanlığı'nda 'yetki' tartışması var

Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığı, "TSK’ya kumpas kurulduğu iddialarına" ilişkin soruşturmada yetkisizlik kararı verdi. Askeri savcılığa itiraz, kendi donanma komutanlığından geldi.

Kumpas iddialarıyla ilgili soruşturmayı yürüten Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığı, şikayet edilenler arasında generallerin de bulunduğunu, bu nedenle soruşturma yetkisinin Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nda olduğunu söyledi, yetkisizlik kararı verdi. Gölcük Donanma Komutanlığı, askeri savcılığın kararına itiraz etti.

Yetki krizini  1. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi çözecek.Askeri savcılık önce 5 no'lu diski inceledi Balyoz davası ile ‘Türk Silahlı Kuvvetleri’ne kumpas kurulduğu’ iddiaları üzerine Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığı soruşturma başlattı.Soruşturma kapsamında Donanma Komutanlığı'nda bulunan ve Balyoz, Poyrazköy gibi davaların temelini oluşturan 5 no’lu hard disk incelemeye alındı.TÜBİTAK’ın “Bazı dosyaların 28 Temmuz 2009 tarihinden sonra, sistem saati daha eski olan bilgisayarlardan aktarıldığı değerlendirilmektedir” şeklindeki raporu doğrultusunda hard diski kimlerin koyduğu ve içindeki belgelerin üzerinde oynama yaptığı iddiası araştırıldı. Savcılık Balyoz davasının görüldüğü Anadolu 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nden 5 no’lu hard disk üzerinde bulunan parmak izi örneğini istedi.Hard diskin, özel yetkili savcılar tarafından döşeme altında bulunduğu dönemde donanmada görevli tüm personelin parmak iziyle karşılaştırılmasına karar verildi.


General ve amiraller de şikayetçi oldu


Soruşturma devam ederken bazı muvazzaf general, amiral ve subaylar hakkında da şikayet gelmeye başladı.Balyoz davasının sanıkları arasında bulunan birçok general ve amiralin de aralarında bulunduğu isimler, kendilerine kumpas kurulduğunu, bu kumpası kuranların TSK içinde uzantıları olduğunu ve bu kişilerin tespit edilmesini istedi.


Celepoğlu da şikayet edilen askerler arasında yer aldı

Askeri savcılığa şikayet edilen isimlerden biri de MİT’e ait TIR’ların durdurulduğu Adana Jandarma Bölge Komutanı Tuğgeneral Hamza Celepoğlu oldu. 
Bazı müştekiler tarafından verilen şikayet dilekçesinde, Celepoğlu’nun da 'askere kumpas kuran ekibin içinde yer aldığı' iddia edildi.Celepoğlu’nun Ergenekon-Balyoz davaları sürecinde İstanbul İl Jandarma Komutanı olduğu ve Gölcük aramalarının arkasındaki gerçeği bildiği öne sürüldü.


Askeri savcılık: Generalleri soruşturma yetkim yok


Soruşturma dosyasını yürüten askeri savcılık, bu dilekçelerin gelmesinin ardından dosyayı sürdürmeme kararı aldı. Yetkisizlik kararı veren askeri savcılık, soruşturma dosyasında general ve amiral rütbesinde kişilerin mağdur olduğunu, general rütbesindekilerin de şikayet edilerek soruşturulmasının istendiğini belirtti.Donanma Komutanlığı askeri savcılığı, ‘generaller hakkında soruşturma yürütemeyeceğini, yetkinin Genelkurmay Başkanlığı Askeri Savcılığı'nda olduğunu belirtti. Askeri savcılık, bu görüşünü 353 sayılı Askerî Mahkemeler Kuruluşu ve Yargılama Usulü Kanununun 15. Maddesinde yer alan ‘General ve amirallerin askeri mahkemelere tabi suçlarından dolayı yargılanmaları Genelkurmay Başkanlığı teşkilatında kurulan askeri mahkemede yapılır’ maddesine dayandırdı.


Donanma Komutanlığı’ndan 'yetki sende' itirazı


Yetkisizlik kararı ile dosyayı yürütmeyerek, Genelkurmay Başkanlığına gönderme kararı veren Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığı’na itiraz, kendi komutanlığından geldi.
Gölcük Donanma Komutanlığı, askeri savcılığın kararına itiraz etti.Askeri Savcılığın kumpas iddialarını içeren bu soruşturmayı yürütmeye yetkili olduğunu belirten Gölcük Donanma Komutanlığı, bu kararın kaldırılmasını talep etti.


Suç mahali Gölcük gerekçesi


Donanma Komutanlığının itirazına gerekçe olarak ise Balyoz ve Poyrazköy gibi askere yönelik açılan davaların temelini oluşturan 5 no’lu hard diskin Gölcük’te bulunduğunu, suç mahalinin Gölcük olmasının yetkiyi de beraberinde getirdiğini  ileri sürdü. Soruşturmanın Gölcük Askeri Savcılığı tarafından yürütülmesini istedi. Gölcük Donanma Komutanlığının itirazı üzerine soruşturma dosyası 1. Ordu Komutanlığı Askeri Mahkemesi’ne  gitti. Askeri Mahkeme, Gölcük Donanma Komutanlığı Askeri Savcılığı’nın soruşturmaya bakmaya yetkili olup olmadığına karar verecek.


Askeri davaların dayanağı Gölcük aramaları


Gölcük Donanma Komutanlığı’nda 6 Aralık 2010 yılında yapılan aramalarda Balyoz ve Poyrazköy davasının temelini oluşturan belgeler bulundu. Özel yetkili savcılık tarafından  İstihbarat Kısım Amirliği odasında döşeme altında bazı belgeler ve hard diskler bulundu. 
5 no'lu hard diskte Balyoz planının genişletilmiş hali ortaya çıktı. Bu aramalardan sonra 2. ve 3. Balyoz iddianameleri düzenledi. Bu belgeler nedeniyle 171 askere daha dava açıldı. Savcılık 5 no'lu hard dikste yer alan belgelerin, Balyoz ve Poyrazköy sanıkları hakkındaki darbe girişimi iddialarını da güçlendirdiğini iddia etti.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)