E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolar/TL'de 3.70 seviyesi önemli---

Dolar/TL'de 3.70 seviyesi önemli

Dolar/TL'de 3.70 seviyesi önemli
12 Ocak 2017 - 16:44 borsagundem.com

Dolar/TL'nin 3,70 altında kalıcılık sağlanmaması halinde kurda yükseliş isteği bir süre daha devam edebilir

Anayasa değişikliği görüşmeleri devam ediyor
Mecliste bugün anayasa değişikliği tasarısının 6. 7. Ve 8. maddelerinin görüşülmesi planlanıyor. 6. Madde, meclisin denetim yetkilerini düzenlerken 7. ve 8. maddeler oldukça kritik. Teklifte 7. Madde partili cumhurbaşkanlığını mümkün kılarken 8. Madde ise yürütme yetkisini TBMM'den alıp cumhurbaşkanına veriyor. Mecliste görüşmeler ise çıkan kavgalar ve polemikler ile oldukça hararetlenmiş durumda.
Trump piyasaya bekleneni veremedi

Dün seçili ABD Başkanı Trump'ın seçim sonrası yaptığı ilk basın toplantısında, politika belirsizliklerini ya da etik ile ilgili endişeleri gidermeyi başaramadı. Trump kampanya dönemindeki söylemlerini yenilerken, maliye politikası ile ilgili detay vermedi ancak Meksika sınırına yapılması planlanan duvarın inşasına hızlı bir şekilde başlayacaklarını belirtti. Şirketini oğullarına devredeceğini söyleyen Trump'ın geleneksel olarak aslında şirketini kör bir fona bırakması gerekiyor. Oğullarına bırakması çıkar çatışmalarını engellemeye yeterli değil. Rusya ile ilgili ise seçimlere müdahale edildiği iddiasını kabul eden Trump, kendi liderliğinde Rusya'nın böyle bir şeye kalkışamayacağını savundu. Belirsizlikleri gideremeyen Trump ile dolar geri çekildi.

USDTRY
Son üç gündür yaşanan yükseliş sonrasında kur bugün sert düşüyor. TCMB'nin repo ihalesi açmayarak, piyasayı geç likidite penceresine yönlendirmesi sonrasında güçlenmeye başlayan TL, doların küresel anlamda değer kaybetmesinden de destek alarak 3,77'nin altını test etti. Diğer taraftan açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan döviz üzerinden yapılan spekülasyonların derinliğinin olmadığını ve Merkez Bankası'nın ve tüm bankaların bu oyunu bozmaya yönelik pozisyon alması gerektiğini belirtti. Kredi derecelendirme kuruluşu Fitch'ten gelen açıklama ise Türkiye'nin bu ay içinde notunun düşürülmesi riski olduğuna yönelik oldu. Teknik olarak baktığımızda ise bugün yaşanan düşüş hareketiyle birlikte 3,75'in altında kalıcılık sağlanması durumunda 3,70 seviyesine geri çekilme görebiliriz. Ancak 3,70'in altında kalıcılık sağlanmaması halinde kurda yükseliş isteği bir süre daha devam edebilir. Bu durumda 3,86 ve 3,90 seviyeleri direnç olarak takip edilebilir.

EURUSD
Bugün ECB'nin son toplantısının tutanakları yayınlandı. Tutanaklarda tahvil alım programının ne kadar ve ne miktarda uzatılacağı ile ilgili üyeler arasında anlaşmazlık olduğu görülüyor. Politik ve ekonomik belirsizliklerin devam ettiğine dikkat çekilen tutanaklarda yüksek piyasa volatilitesinin ve belirsizliklerin göz ardı edilemeyeceği yer aldı. ECB üyeleri enflasyonda ikna edici bir iyileşme görülememesinden endişe edildiği ifadesi yer alıyor. ABD tarafında ise seçili ABD Başkanı Trump'ın dün yaptığı basın toplantısında politikaları üzerinde belirsizlikleri ortadan kaldıramaması ile başlayan dolar tarafındaki geri çekilme sürüyor. Bugün Fed Başkanı Yellen ve diğer üyelerin yapacağı açıklamalar kuru hareketlendirebilir. Teknik olarak ise alıcılı seyreden kur 1.0680 direnciine yakın seyrediyor. Bu seviyenin kırılması halinde 1.0700-1.0730-1.0750 seviyeleri takip edilebilir. Kurda satış baskısının yeniden kendini göstermesi durumunda ise 1.0650-1.0600 düşüşe destek olabilir.

GBPUSD
Dolardaki geri çekilmeyle beraber toparlayan kurda yukarı yönlü hareket yine de sınırlı gözüküyor. İngiltere'de hükümetin Mart 2017'de AB'den çıkışı tetikleyecek olan Lizbon anlaşmasının 50. maddesi ile ilgili mahkeme kararı henüz açıklanmadı. Hükümetin aleyhine bir karar çıkması durumunda 50. madde için parlamentoda oylama yapılması gerekiyor. Kaynak belirtilmeyen bir habere göre hükümetin, mahkemeden çıakcak kararın olumsuz olmasını beklediği ve buna göre hazırlanacak yeni bir yasa ile mahkeme kararını geçersiz kılmayı planladığı söyleniyor. Bugün piyasaları etkileyecek önemli veri bulunmuyor ancak FED üyelerinden gelen açıklamaların yanı sıra TSİ ile gece 3'te FED Başkanı Yellen'ın konuşması var. Kurda ise 1.2300 seviyesine doğru tırmanan hareketin bu seviyenin üstünde kalıcıılık sağlaması halinde 1.2350-1.2400 seviyeleri gündeme gelebilir. Toparlanmanın 50 günlük hareketli ortalamaya denk gelen 1.2450 bölgesinin üstüne tırmanması halinde yukarı yönlü hareket hızlanacaktır. Geri çekilmelerde ise 1.2240-1.2200-1.2180 seviyeleri takip edilebilir.

ALTIN
Dolarda yaşanan gevşemeyle birlikte değerli metalde yükseliş üst üste dördüncü gününde de devam ediyor. Özellikle Donald Trump'ın dün akşam gerçekleştirdiği konuşmasında ABD istihbaratına ve medyaya karşı söylemleri altına destek oldu. Diğer taraftan ABD 10 yıllık tahvil faizlerindeki düşüşün devam etmesi ve 2,35'in altına kadar yaşanan geri çekilme altındaki güçlü duruşa destek oluyor. Veri akışı bakımından ise TSİ 03:00'da konuşma yapacak olan Fed Başkanı Janet Yellen'ın söylemleri değerli metalde hareketliliğin artmasına neden olabilir. Teknik olarak baktığımızda ise yükselişin devamında 1205'in üzerinde günlük kapanış görmemiz durumunda 1220 dolar direnci yeni hedef fiyat olabilir. Olası geri çekilmelerde iise 1200 dolar seviyesi ilk destek olurken, bu seviyenin aşılması durumunda 1190 Dolar seviyesi yükselişe destek olabilir.

BRENT
Dün ABD'nin yeni başkanı Donald Trump'ın açıklamaları ile dolar endeksi zayıflamış, petrol fiyatları ise bu zayıflamayı fırsat bilerek yükselişe geçmişti. Yükselişin bugün de devam ettiğini görüyoruz. BAE'nin başkenti Abu Dabi'de OPEC genel sekreterinin başkanlığında Suudi Arabistan, Kuveyt, Katar, BAE, Umman, Cezayir ve Irak'ın petrol bakanlarının katıldığı gayri resmi bir görüşme gerçekleştirildi. Görüşmelerin konusu üretim kesintisiydi. OPEC genel sekreteri görüşme sonrası yaptığı açıklamada, Irak'ın üretim kesintisi anlaşmasına uymaması için herhangi bir sebep görmediklerini ve spesifik bir petrol fiyatı yerine yatırımların devamlılığını sağlayacak bir fiyat düzeyinin yeterli olacağını söyledi. Öte yandan OPEC-OPEC dışı üreticilerin izleme komitesi çerçevesinde 21-22 Ocak'ta bir araya gelmesi bekleniyor. Teknik olarak ise Brent petrolde kritik aralığın 56..00-56.30 olduğunu söyleyebiliriz. Buranın üzerinde kalıcılık sağlanırsa yükseliş 56.70-57.00-57.25 seviyesine kadar devam edebilir. Geri çekilmelerde ise 55.60 desteği kırılırsa 55.00 ve 54.75 seviyeleri gündeme gelebilir.

Işık Menkul Değerler A.Ş.
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)