E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar/TL zamanların en yüksek seviyesine çıktı---

Dolar/TL zamanların en yüksek seviyesine çıktı

Dolar/TL zamanların en yüksek seviyesine çıktı
30 Ekim 2020 - 15:18 borsagundem.com

Merkez Bankası'nın yeni sıkılaştırma hamleleri sonrası 8,26'ya kadar çekilen dolar/TL, piyasaların kapanışına doğru rekor seviyelerini 8,37'nin üzerine çıkardı. Euro/TL ise 9,80'i aşarak tüm zamanların en yüksek seviyesini gördü.

Yurt içi piyasalar, 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı sebebiyle verilen 1,5 günlük aranın ardından hareketli bir gün geçiriyor. Yoğun veri akışının takip edildiği günde dolar/TL, günün ikinci yarısında 8,3570'le rekor seviyelerini güncelledi. Piyasa açılış dakikalarına yakın Merkez Bankası'ndan gelen yeni sıkılaştırma hamlesiyle dolar/TL, 8,2670'e kadar çekilmişti.

Sonrasında gelen tepki alımlarıyla birlikte kur gün ortasında 8,35'in üzerine çıkan dolar/TL, kapanışa doğru bu seviyelerini 8,37'nin üzerine taşıdı. Dün 9,7811 ile rekor kıran euro/TL de benzer hareketlerle 9,66'ya kadar çekildikten sonra tarihi seviyelerini 9,8011 olarak güncelledi. 
 
Merkez Bankası sıkılaştırma adımlarına devam ediyor

TCMB para politikası sıkılaştırma adımlarına devam ediyor. Bu çerçevede Banka BIST Repo-Ters Repo Pazarı’nda gecelik borç verme faiz oranı üzerinden sınırlı tutarda sağladığı fon tutarını bugün sıfırlayarak sıkılaştırma adımlarını sürdürüyor.

Atılan adımlar çerçevesinde bankaların Geç Likidite Penceresine (GLP) de belli tutarlarda yönlendirileceği beklenmekte olup bu adım ağırlıklı ortalama fonlama faizinin ve BIST repo faizlerinin hızlı şekilde yükselmesini sağlayacak.

Dolara çare bulunmuyor

Dolar, TCMB sıkılaştırması sonrası geriledi

 

Euro/TL'de yeni rekor: 9.44

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (17)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)30 Ekim 2020 23:11

    Arkadaşlar. Param sıcak....  Şimdi bana öyle bişe densinki. Yurtdışı yatırımım USD ve euro ları Borsaya sokayım. TL yapayım. Param değerlensin. Getiri elde etsin. TL tutunca param 1 yıl sonra atıyorum hayalımdekı evi, otomobili, vb alabileyım... yada TL getirisi faiz HARAMDIR  o bakımdan değeri de düşüyor... en iyisi euro ve usd ile bekleyeyım mı ? dükkan açsam, kira var stopaj var, işçi alacan sgk bağkur var, otomobil yakıtı masrafı var. 100 verip yüzde 10 kazanacak diye riske gireyim mi?  zaten covid var, zırt pırt denetım oluyor. yasak gelıp dukkan kapanıyor, borçlar birikır. Gel sen 5 ay vergi verme diyen yok... o bakımdan TL cazibesi sıfır. ne diye TL alıp, borsada yada reel sektorde yatırıme deyım ? anca, kelebir ev, arsa, turizm gezme için keyfine gelırım. Kriz derin yani, 

  • mantıksız mantık30 Ekim 2020 23:06

    Bişe olmaz, dünyanın en ucuz ülkesi olduk. Adam bosnahersekten gelıyor 5 e katlanıyor parası, adam bulgaristan gelıyor 6 ya katlıyor az kaldı parasını.. adam gine elınde mızrak, gtnde yaprak yuzerek mı gelıyor bilemedım afrikalının parası 2 ye katlıyor bizi... . Ekonomi şahlandı, veriler pozitif, güven tarihi artışta, roketler tamam, stop lambası kapatıldı, itici güçler çalıştırıldı, far kontrol tamam, camlar silindi. biz marsa yolculuğa gidiyoruz :D

  • amanin amanin30 Ekim 2020 20:57

    Olay belli. Milleti komple fakirleştirip Türkiyemizi ucuz işgücü merkezi yapmak. Asgari ücreti 100 dolara yakın bir seviyeye getirmek.

  • Bika30 Ekim 2020 21:32

    Çin ekonomisinin kan damarı olan Şanghay'da asgari ücret dolar bazlı Türkiye'den yüksek oldu. Çin'den ucuz işçilik olarak bahsedilirken, Türkiye'de işçilik daha ucuz oldu.

  • Aga30 Ekim 2020 20:31

    Daha çok rekorlar göreceğiz cocuklarrrr

  • Hasan Talip30 Ekim 2020 19:26

    Bir ülkede her gün devalüasyon olur mu? Paramız mum gibi eriyor, Merkez bankası ve ekonomi yönetimi seyrediyor. Yıl sonunda bu kur artışından dolayı bir çok şirketin battığına şahit olacağız. İşsizlik daha da artacak. "EKONOMİ İYİYE GİDİYOR, UÇIYORUZ, FİNANSAL SALDIRI VAR" demelerinden halk da bıktı. Kısacası İYİ YÖNETİLEMİYORUZ. Yazıklar olsun.

  • Arif30 Ekim 2020 19:16

    Ülkeyi talan ettiler suriyelilere 50 milyar dolar harcadılar millet ekmek alamayacak hale düştü. Yazık bu millete.

  • TAMİZ KARTALGÖZ30 Ekim 2020 17:44

    kralı gelse bu yükselişi durduramaz.tek çözümü var.çok çok akılcı bir yönetim.bugün para dağıtılmayan kimse kalmadı.sırf siyaset uğruna olacağı bu idi.mesala herkes annesine babasına bakmak zorunda.yaşlıların hepsine devlet para dağıtıyor.bu değirmenin suyu malesef şuan bitmiştir.bunlar gibi çok şeyler var.

  • HÜLYA KOBALT30 Ekim 2020 17:42

    RTE, ne zaman gereksiz çıkışlar yaptı ise hep döviz hortladı.ayrıca hükümet teşvikleri yanlış verdi.nerede ise bankaların önünden geçenlere  gidenlere gelenlere paralar verilip paraları çarcur edildi.bence krediyi yalnızca üretim yapanlara verilmeli idi.birde aşırı lüksü zamanında önleyemediğimiz için bu acıları çekmekteyiz daha da çekeceğiz.bu suriye lilere bir çözüm bulunmalı ab ile neden anlaşma yaptınız bu iş bizim boyumuzu aşıyor idi o zaman bırakacaktık gidenler nereye gidiyor ise gidecekler idi.güven olmadın mı tabiki dövizin yükselmesinin nerede duracağını kimse bilemez.

  • Pala30 Ekim 2020 17:32

    2001 krizi gibi aynı.

  • AkTorol Ahmet Ötzbir30 Ekim 2020 23:08

    hayır.. o krizde dunya iyidi. turkıye kotudu. şimdi turkıye5 kat daha kotu ama dunyada iyi değil. para gidecek daha iyi dunya devletlerı var. daha guvenlı hemde

  • Metin30 Ekim 2020 16:52

    Diş macunu gibi , sıktıkça çıkıyor

  • Demircan KIZILCANLAR30 Ekim 2020 16:20

    Artık hükümet uyanmalı trilyonluk otomobiller lüks şeyler artık ülkemize girmemeli.tamam parasını rahat yoldan para kazananlar parası ile alıyor kimsenin parasında gözümüz yok fakat bunların lüks yaşantılarını benim ekmeğimle eksilmesi ile karşılanmamalı.nerede ise bunu hak ettik.benim küçüklüğümde koca şehrimizde 100-200 otomobil var iken ilimizde şimdi nerde ise herkesin lüks lüks otomobilleri var hepsi 300-500 bin TL lerden başlıyor diğer lükslüklerde cabası.olacağı bu idi.AB ile gümrük birliği anlaşması da iptal etilmeli.bizim aleyhimize çalışmaktadır.

  • ZELİHA KARAKAŞLI30 Ekim 2020 16:14

    doların nereye geleceğini bilmem fakat altın sene sonu gr/650-750 TL bekliyorum.

  • ismail midiliç 30 Ekim 2020 15:55

     saldım cayıra mevlam kayıya bırakdılar inanın neyapmak istedilkerini kendileride bilmiyor  bir dolar alan törörüs diyor bişey diyor  şidi nediyor törörüsleri zengin etdim diyecek nerdeysde bence etdiler türk parasını rezil etdiler bilinçli şekilde yapıyorlar bunlar 

  • VS30 Ekim 2020 15:46

    deprem oluyor millet can derdinde aynı dakikalarda döviz tırmanıyor bazıları mal derdinde.bilmiyorlarki ALLAH kısmet etmezse aldıkları dövizleri bozdurmaya zamanları bile olmaz

  • MELİS MARMARİSLİ30 Ekim 2020 16:24

    Haç lı ordusu ülkemize karşı en zayıf tarafı olan döviz açığından baz alarak savaş açmış durumda.o yüzden siyasetcilerimizin konuşmalarına daha özenli yapması gerekmektedir.zaten bir gün böyle olacak idi.ayağımızı yorganımıza göre uzatmadık ayaklar dışarıda kaldı ve şuan üşümekteyiz.tüm aile bireylerimizde hepimizde 5-15 bin TL lik cep telefonları evlerimiz içlerindeki eşyalar hepsi lüks değilmi.artık bir eve bir otomobil yetmiyor 500 TL 1 milyar TL nin üzerindeki otobilleri almadıkmı olacağı bu olacak idi.