E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar/TL tarihi zirvesini yeniledi---

Dolar/TL tarihi zirvesini yeniledi

Dolar/TL tarihi zirvesini yeniledi
23 Eylül 2022 - 18:00 borsagundem.com

Dün TCMB'nin 100 baz puan faiz indirimi sonrası yükselişe geçen Dolar/TL, 18,41 seviyesinin üzerine çıkarak yeni zirve seviyesini gördü.

Dün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), politika faizini 100 baz puan indirerek yüzde 12'ye çekti. 

Merkezin faiz kararının ardından yükselişe geçen, bugüne de 18,36 seviyelerinden başlayan dolar/TL gün içerisinde 18,41'in üzerine çıkarak tarihi zirvesini yeniledi.

Yükselişte faiz indiriminin yanı sıra dolar endeksinin 20 yılın en yüksek seviyesine ulaşması da etkili oldu. Dolar endeksi, 112,68 ile 2002'den bu yana en yüksek seviyeyi test ederken, analistler, gelişmiş ülke merkez bankalarının artan enflasyonist baskılar karşısında agresif faiz artırımlarına devam edeceği beklentileri ile resesyon endişelerinin derinleştiğini belirterek, bu durumun küresel çapta dolar talebinin güçlenmesine neden olduğunu söyledi.

Euro/dolar paritesi ise 0,9706 ile 20 yılın en düşük seviyesini gördü. Avrupa ekonomisinde kırılganlıkların artması ile euro üzerindeki baskının da sürdüğüne işaret eden analistler, döviz piyasalarındaki oynaklığın bir müddet daha sürebileceğini kaydetti.

Euro/TL saat 18:00 itibarıyla 17,9020 liradan satılıyor.

İnfo Yatırım forex bülteninde, "TL kanadı için haftanın en önemli gelişmesi olan TCMB para politikası toplantısı dün gerçekleşti. Toplantı sonrasında banka politika faizini 100 baz puan indirdi ve böylelikle yüzde 12 seviyesine çekilmiş oldu. Karar metni incelendiğinde ‘finansal koşulların destekleyici olmasının önemi’ ifade edildi. TCMB kararının önceki gününde ise FED 75 baz puanlık sıkılaşma adımı atmıştı. Dün ki TCMB kararı sonrasında USDTRY paritesi yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi ve 18.40 seviyeleri ile tarihi rekor seviyelerde fiyatlamalar gerçekleştirdi. Banka Ağustos toplantısında da 100 baz puanlık faiz indirim yoluna gitmişti. Haftaya 18.25 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi hafta içerisinde kademeli yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Haftanın son işlem gününde 11:00’da yurtiçinden gelecek olan yabancı turist girişi verisi izlenecek. 21:00’da ise FED Başkanı Powell’ın yapacağı konuşma yakından izlenecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak 18.40 – 18.45 – 18.50 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Gevşemelerde ise 18.30 – 18.20 – 18.12 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir." diye belirtiliyor.

Gedik Yatırım günlük bülteninde, "Yurt içerisinde tüketici güveni eylül ayında hafif yükselişle 72,4 seviyesinde gerçekleşti. TCMB, politika faizini 100 baz puan indirerek %13 seviyesinden %12 seviyesine düşürdü. Karar metninde sanayi üretimindeki yakalanan ivmenin ve istihdamdaki artış trendinin sürdürülmesi açısından finansal koşulların destekleyici olması gerektiği bildirildi. Kararın fiyatlamalara etkisi sınırlı kaldı. ABD tarafında ise 17 Eylül ile biten haftada işsizlik maaşı başvuruları 213 bin ile düşük seviyelerdeki seyrini korudu. Bugün yurt içerisinde yabancı ziyaretçi sayısı, ABD’de ise öncü PMI verileri takip edilecek. Bu sabah yatay seyirlerin hâkim olduğu Dolar/TL, saat 08:30 itibariyle 18,35’li seviyelerde bulunuyor. Dolar endeksi ise 111,35 civarında güçlü seyrini koruyor." diye belirtiliyor.

Finansal Hizmetler Güven Endeksi düştü

 

"Şahin" merkez bankaları sonrası negatif seyir

 

Altında yön yukarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)