E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolar ve eurodaki yükseliş yüzde 1'i aştı---

Dolar ve eurodaki yükseliş yüzde 1'i aştı

Dolar ve eurodaki yükseliş yüzde 1'i aştı
28 Ocak 2019 - 08:18 borsagundem.com

Günün erken saatlerinde 5,25 desteğini test eden dolar/TL daha sonra yükselişe geçerek 5,32'nin üzerine çıktı. Euro da yüzde 1 civarında yükselerek 6.0860 seviyesine ulaştı

Piyasalar Çarşamba günü açıklanacak olan yılın ilk Enflasyon Raporu ile Fed'in faiz
toplantısına odaklanırken, Ocak ayı PPK toplantısı sonrası aşağı yönlü bir seyir izleyen dolar/TL haftanın ilk işlem gününde yönünü yukarı çevirerek 5.30'un üzerine geldi.

Dolar/TL, saat 23.00 itibariyle yüzde 1'lik artışla 5.3266 seviyesinden işlem görüyor. Açılışın ardından en düşük 5.2511 lira, en yüksek 5.3435 lira seviyesi görüldü. Euro ise aynı saatlerde 6.0895 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1428 seviyesinde. Gram altın 223.1 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 18.19 seviyesinde.

Piyasalar Suriye konusundaki gelişmeler ve 30 Ocak'ta açıklanacak yılın ilk enflasyon raporunu beklerken, yurtdışında da gündem bu hafta oldukça yoğun. Önemli ABD verilerinin yanı sıra Fed'in faiz kararı, ABD-Çin ticaret müzakereleri ve İngiltere Başbakanı Theresa May'in yarın Brexit için sunduğu B planının parlamentoda yapılacak oylaması izlenecek.

Kurda 5.36 seviyesinin aşılması halinde yukarı eğilimin hızlanabileceğini söyleyen bir analist, "Kurda dalgalanma normal, piyasalar Fed toplantısına odaklanmış durumda, pek sakin bir toplantı olmayacak gibi görünüyor" dedi.

Bankacılar TL'de son dönmede gözlenen aşağı hareketin ardından bu yükselişi, bu haftaki gelişmeler öncesi kar realizasyonu olarak da değerlendiriyor.

Euro ABD-Çin ticaret müzakereleri ve Fed toplantısı öncesi yatırımcıların dolar alarak piyasadaki oynaklığa hazırlanmaları ile geriledi.

Yatırımcılar Fed politika yapıcılarının sıkılaştırma döngüsüne ara verileceğinin sinyalini vermesini ve ABD ekonomisi üzerinde artan riskleri kabul edeceklerini öngörüyor. Bu ise dolarda baskı yaratabilir.
Fed'in Federal Açık Piyasa Komitesi 29 ve 30 Ocak tarihlerinde toplanacak ve Fed Başkanı Jerome Powell'ın küresel ivmenin zayıflamasıyla ABD ekonomisine yönelik artan riskleri ifade etmesi bekleniyor.

Öte yandan dolar ABD-Çin ticaret müzakereleri öncesinde bugün daha güvenli liman alımlarından destek buldu. Yatırımcılar ayrıca ABD ve Çin'in ticaret savaşlarını sona erdirecek uzlaşmaya varıp varamayacaklarını görmek için yarın ve Çarşamba günü üst düzey ABD-Çin ticaret görüşmelerinden haber bekliyorlar.

Tahvil-bono piyasasında ise Cuma günü valörde son işlemde yüzde 15.44 seviyesinde olan gösterge 10 yıllık tahvilde ortalama bileşik faiz bugün spot piyasada yüzde 15.24'e kadar indikten sonra kapanışta ortalama yüzde 15.32 seviyesindeydi. 2018 yılını yüzde 16.48 seviyesinde kapadıktan sonra 10 Ocak'ta yüzde 16.88 seviyesine kadar yükselen gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik faizi sonrasında yönünü aşağı çevirdi. Böylece bu yıl içinde görülen en yüksek seviyeye göre ilgili tahvilin
faizindeki düşüş bugün 164 baz puana ulaştı.

Döviz fiyatlarında olağandışı hareketlilik

Akşam saatlerinde Standard Chartered'ın düşük kotasyon yazmasından kaynaklı, olağandışı hareketlilik yaşandı. Söz konusu verilere göre 5.1188 liraya kadar gerileyen dolar, daha sonra 5.2777 civarındaki normal seviyesine döndü.

Döviz fiyatlarında olağandışı hareketler

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)