E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıKurlarda düşüş yüzde 6'yı aştı---

Kurlarda düşüş yüzde 6'yı aştı

Kurlarda düşüş yüzde 6'yı aştı
23 Aralık 2021 - 11:45 borsagundem.com

Döviz kurlarında düşüş dördüncü güne taşındı. Dolar/TL, 10,25 seviyesinin altına gerilerken hafta başında 20 liranın üzerine çıkan euro/TL ise 11,62'ye kadar çekildi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ekonomiye ilişkin yaptığı açıklamalar sonrası döviz kurlarında görülen düşüş dün de devam etti ve dolar/TL, günü önceki kapanışın yüzde 1 altında 12,20'den tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne de değer kaybıyla başlamasının ardından saat 11.00 itibarıyla önceki kapanış seviyesine göre yüzde 5,3 azalışla 11,5510 seviyesinde işlem gördü. Aynı dakikalarda euro/TL yüzde 5,2 değer kaybederek 13,1120'den, sterlin/TL yüzde 5 düşüşle 15,5090'dan satıldı.

Hafta başında yaşanan önlemler ve kura endeksli mevduat ile örtülü faiz artışının etkisiyle hızla gerileyen döviz kurları, üst üste 4. gününde de düşüşünü sürdürüyor.

Dolar/TL'de bugünkü gün içi en düşük seviye 10,23 düzeyinde. 12 liranın altına inen euro/TL için gün içi en düşük seviye 11,62 oldu. Dolar/TL, 10,25'i gördükten sonra yeniden 11 liranın üzerine tırmandı. Euro/TL de 11,61'den 12,50'nin üzerine çıktı. 

Dolar/TL'de bugünkü gün içi en düşük seviye 10,23 düzeyinde. 12 liranın altına inen euro/TL için gün içi en düşük seviye 11,62 oldu. Dolar/TL, 10,25'i gördükten sonra yeniden 11 liranın üzerine tırmandı. Euro/TL de 11,61'den 12,50'nin üzerine çıktı.  

Analistler, yeni tip korona virüs (Kovid-19) salgınında Omikron varyantına ilişkin azalan endişelerin, küresel ölçekte dolar üzerinde baskıya neden olduğunu bildirdi.

Bugün Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati başkanlığında Finansal İstikrar Komitesi'nin ikinci toplantısını gerçekleştireceğini aktaran analistler, ekonomi yönetiminden gelecek açıklamaların dolar kuru üzerinde etkili olabileceğini kaydetti.

Analistler, yurt içinde bugün Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK) toplantı özetinin, yurt dışında ise ABD'de kişisel gelir ve harcamalar, haftalık işsizlik başvuruları ve tüketici güven endeksi verilerinin izleneceğini belirterek, teknik açıdan dolar endeksinde 95,5 seviyesinin destek, 96,6'nın ise direnç olarak öne çıktığını söyledi.

Gedik Yatırım bülteninde' Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yeni ekonomik tedbirlerin kur üzerindeki fiyatlaması devam ediyor. Pazartesi akşamı başlayan sert satış dalgası sonrası dün oynaklığın son üç güne göre daha da azaldığını söyleyebiliriz. Kur korumalı TL mevduatın etkisinin Dolar/TL üzerindeki fiyatlamalarının devam edeceği görülüyor. ABD tarafında ise üçüncü çeyrek büyüme %2,3 ile beklentilerin üzerinde gerçekleşti. Tüketici güveni ise 115,8 ise beklentilerin üzerinde pozitif görünüme işaret etti. Bugün yurt içinde TCMB PPK toplantı özeti, ABD tarafında ise çekirdek kişisel tüketim harcamaları verisi takip edilecek. Yeni ekonomik tedbirlerinin etkilerinin baskın olduğu
Dolar/TL, saat 08:30 itibari ile 12,04’lü seviyelerde hareket ediyor.'denildi

Vakıf Yatırım Teknik Strateji Bülteni'nde, 'Açıklanan dövize endeksli TL mevduat düzenlemesiyle sert şekilde gerileyen Dolar/TL kurunda aşağı yönlü hareket sürerken, yüksek oynaklık devam ediyor. 11.50 bu aşamada destek olarak izlenebilir. Bu seviye altında aşağı yönlü hareketin devamını görebiliriz. 12.50-13.00-13.50 ise olası yukarı hareketlerde direnç olarak takip edilebilir.'denildi.


İnfo Yatırım bülteninde 'TL kanadında piyasalar içerisinde bulunduğumuz haftada Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘TL’yi Özendirici’ yeni enstrüman açıklamasını takip etti. Bu açıklama ile birlikte TL, dolar karşısında sert değer kazanımları yaşadı ve haftanın ilk işlem gününde gördüğü 18.00 üzerindeki seviyelerden sert aşağı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi. Bu hareketlenmeler ile ilk etapta 11.09 seviyeleri test edilirken, ilerleyen günlerde buralardan yukarı yönlü hareketlenmeler yaşandı. Haftanın dördüncü işlem gününe ise 12.00 seviyelerinde başlangıç yapan paritede piyasalar yeni günde ABD kanadından gelecek olan ekonomik verileri takip edecek. 16:30’da açıklanacak olan İşsizlik Haklarından Yararlanma Başvuruları ve Dayanıklı Mal Siparişleri verileri küresel bazda dolar endeksinde volatilitenin artmasına neden olabilir. Diğer yandan yurtiçinde Hazine ve Maliye Bakanı Nebati’nin ‘yeni enstrüman’ hakkındaki açıklamaları takip edilmiş ve Nebati; kurda köpüklerin gittiği, gerçek fiyatlamanın oluştuğu bir noktaya gidildiğini ve kurun iyi bir yerlerde dengeye ulaşacağını beklediklerini belirtti. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 12.40 – 13.12 – 13.84 seviyeleri direnç noktaları olarak; 11.60 – 11.10 – 10.45 seviyeleri ise destek noktaları olarak takip edilebilir.' denildi

Dolar, 12 liranın altında

 

Dolar/TL'de kırmızı çizgi

 

Altında düşüş devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • BORSACI23 Aralık 2021 20:49

    kardeşim bu ülkemi düşünüp hiç döviz almadım oysaki alanın anası aglamalı.aksi halde bu döviz baronları ülkeyi rahat bırakmaz .

  • Mucise Reis ;)23 Aralık 2021 16:12

    TL kredi faizleri neden arttı ? eee hani yatırımlar olup ihracat artacaktı ? bireysel kredi faiz oranları çıkmaya devame diyor... :D neden faizli para artış gösteriyor? faizler düşmeyecekmiydi ? eee kredi çek bakalım faiz kaça çıktı ? :D eee faizleri arttıradı isek, neden kredi kullanım faiz oranları artıyor ? :D garip garip işler Allah dara düşene yardım etsin. kurtulcam derken samalda  kıvranıyor... 

  • varol23 Aralık 2021 14:43

    Türkiye AB'ye giriyor ... TL Euro ile esitlenecek  :D 

  • Mucise Reis ;)23 Aralık 2021 14:34

    ya neler oluyor ?.. 1- merkez faizleri 100 baz puan düşürecekti usd artmayacak 10 ların üzerine çıkmayacaktı. ne oldu ? faizler düşürüldü... ne oldu ? faiz düşünce usd arttı para kaçtı... para usd ye uykuya geçti... çunku yatırımcı firmalar kredi almak için yuksek faizle kredi çekecekti.  2-NE OLUYOR ŞUAN ? .. VADELİ HESAP yerıne vadeli+devlet usd faiz artışlı hesab geçiliyor... yani vadeli hesapl kalmadı, bu hesaba geçiyor insanlar... eee bankalar normal tl hesap ile TL toplamak için ne yapacak ? tl normal vedeli hesapları devlet vadeli+usd güvenceli faizli hesaba yukseltecek... yani tl için esktra faiz verecek bankalar... böylece tl malıyet artacak.. eee şirket firmalar ucuz krediye ulaşabilecek mi ? işte bu ayrım bugun akılalra gelmeye başladı. uvuz kredi yoksa para üretime girer mi? üretim olmadan sonsuz dongu surer mı? bu düşünce çalkantı yaptı... oturdugun yerden FAİZLİ GARANTİ PARA. ÇEKİLEMEN KREDİ...:D hergun bir olay bee

  • AHMET ÖZBİR23 Aralık 2021 14:31

    DURMUŞ'tan ve Halksız TV'den DAVACI olun DÖVİZZEDELER! Ne oldu dolar uçacak, ANASININ NİKÂHINA KONACAK diyenler, USA'nın KILsası YERLERDE SÜRÜNÜYOR hamdolsun. ***TL'MİZ BİZİM PARAMIZ, DİĞERLERİNDEN İSTEMEYİZ***

  • ahmetözbiriotuzbiri23 Aralık 2021 21:58

    len ahmet özbiri sahtekarı senden davacı olunacak milleti böldügün ayrıştırdıgın reis senin icabına bakacak yalakalık ve bölücülükten seni takibat alıp götürecekler merkeze ahmetotuzbiri

  • Ali23 Aralık 2021 18:16

    ağzının kenarını sil bişeyler akıyor ve çok iğrenç görünüyor. ulan düşük kur istemiyoruz diyen sizinkiler değil miydi. insanlar çaresizlikten dolar aldılar ve bir gecede insanlara tuzak kurup doları düşürdüler. bunun vebalini ödeyekler. ALLAH var ALLAH

  • Metin23 Aralık 2021 12:46

    Hicbi şekilde güvenilmez yarın ne yapacakları belli değil devletin milletin parası pulu rezervlerini oyuncak ettiler dış güçler gülüyor

  • Akın23 Aralık 2021 12:26

    Borsa ve dolara yatırım yapanlar vatandaş değil mi idi faiz yok faiz yok diyip böyle oyun oynadınız

  • aynur23 Aralık 2021 23:01

    dolor dusus altin dusus araba dusus ev dusus demir dusus

  • pala23 Aralık 2021 14:43

    altın alan, araba alan da battı