E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDoların yükselişi stagflasyon riskini artırıyor---

Doların yükselişi stagflasyon riskini artırıyor

Doların yükselişi stagflasyon riskini artırıyor
06 Eylül 2022 - 09:20 borsagundem.com

Ünlü yazar Mohamed El-Erian, dolardaki yükselişi ve bunun etkilerini değerlendirdi.

Allianz SE Baş Ekonomi Danışmanı ve Bloomberg Opinion yazarı Mohamed El-Erian’a göre dolardaki değer kazancı ABD’de enflasyonla mücadelede kolaylık sağlasa da, küresel ekonomiyi olumsuz etkileyerek daha sonra ABD ekonomisi için de negatif bir gelişme haline gelebilir.

Dolar endeksinin pazartesi günü, ABD piyasalarının kapalı olduğu bir günde 2000’lerin başından bu yana en yüksek seviyesine tırmandığına işaret eden El-Erian, bu hareketin başta Avrupa’daki enerji krizi nedeniyle euroda ve İngiltere’de seçim haberleri ile sterlinde yaşanan gerilemelerden kaynaklandığına işaret etti.

Bloomberght'de yer alan haberde, Avrupa ekonomisinin enerji arz sıkıntılarına, ABD’den çok daha hassas olduğuna vurgu yapan El-Erian, dolardaki yükselişin şaşırtıcı olmadığını belirtti. Daha önceleri bu yöndeki hareketlerin “siyasi bir tepkiye” neden olacağını ve diğer ülkelerin para birimlerini daha rekabetçi hale getirmek için bilinçli şekilde devalüe ettikleri suçlamasıyla karşı karşıya kalacaklarını belirten El-Erian, bugünlerde işlerin değiştiği görüşünde.

"Küresel stagflasyon eninde sonunda ABD'yi olumsuz etkiler"

Dolardaki yükselişin “anti-enflasyonist” etkilerinin ABD ekonomisini şimdilik rahatlatacağını belirten El-Erian, sonrasında bu yükseliş nedeniyle küresel ekonomide yaşanacakların olası olumsuz etkileri için uyardı.

El-Erian, “Dolar diğer para birimlerine karşı ne kadar uzun ve yükselirse, daha uzun süreli küresel stagflasyon riski, gelişmekte olan ülkelerde borç sorunları, sınırlar arasında serbest mal akışı üzerinde daha fazla kısıtlama, kırılgan ekonomilerde daha büyük siyasi kargaşa ve daha büyük jeopolitik çatışmalar o kadar büyük olur. Tüm bunlar eninde sonunda ABD ekonomisini etkiler” değerlendirmesini yaptı.

Dolar endeksi rekor seviyede

 

 
 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)