E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDoların yönünü veriler tayin edecek---

Doların yönünü veriler tayin edecek

Doların yönünü veriler tayin edecek
01 Ağustos 2018 - 09:06 borsagundem.com

Fed'in faiz kararı ve Türkiye'deki enflasyon rakamları dolar kuru üzerinde büyük etkiye neden olacak

BIST… Global hisse piyasalarındaki yükselişe paralel olarak yükseldi… BIST 100 endeksi bankacılık sektöründeki kar artışının, 2.Çeyrekte düşük hızda da olsa sürmesi, devam eden bilanço açıklanma sezonunda şirketlerinin karlılıklarına ilişkin beklentilerin yüksek olması ve ABD’nin Çin ile ithalat vergileri konusunda görüşme talebinde bulunması eşliğinde global hisse piyasalarının pozitif seyir izlemesine paralel olarak günü %0,60 yükselişle 96,952 seviyesinden tamamladı. BIST100 endeksindeki yükseliş eğilimi ise Ağustos ayı içerisinde 98,000-102,000 bandına doğru devam edebilir, bunun ardından 27 Ağustosta bilanço sezonun tamamlanmasıyla, Eylül ayında endekste düşüş eğilimli seyir görülebilir. Bu akşam yapılacak FED toplantısının sonuçları endeksin yönü açısından önemli olacak. Şirket Haberleri… BOTAS… Şirket doğalgazdan elektrik üretimi yapan santrallerin doğalgaz alım fiyatına %49,5 zam yaptı. Söz konusu zam sonrası elektriğe, konutta %9, sanayide %14 zam yapıldığı duyuruldu, yeni fiyatlar bugünden itibaren geçerli olacak. Bu paralelde doğalgaz dışında hidroelektrik santrallerinden ağırlıklı olarak üretim yapan AYEN ve kömürden üretim yapan PRKME söz konusu süreçten avantaj sağlayabilir. HEKTS… Şirketin 6 aylık konsolide net karı 74,3 milyon TL şeklinde gerçekleşti. VESBE… Şirketin 6 aylık konsolide olmayan net karı 217,6 milyon TL şeklinde gerçekleşti. YKBNK… Bankanın 6 aylık konsolide net karı 2,471 milyar TL şeklinde gerçekleşti (Beklenti: 2,351 milyar TL). Sabah itibariyle Asya piyasaları karışık, S&P vadeli Hisse piyasaları yatay seyir izlemekte.

USDTRY… Artan enflasyon beklentileri eşliğinde yükseldi… TCMB 2018 için %8,4 olan eski enflasyon tahminini %13,4'e çıkarttı. Bloomberg’in ise Cuma günü açıklanacak olan enflasyona ilişkin beklentisi aylık %1,0 ve yıllık %16,30 artış şeklinde. Enflasyondaki artış trendinin devam etmesine neden olan en büyük etkenler arasında gıda ve enerji fiyatlarındaki yükseliş eğilimi bulunmakta. Paritenin yönü açısından bugünkü FED toplantısı ve Cuma günü açıklanacak olan Türkiye enflasyon verisi belirleyici olacak.

EURTRY… TL’deki genel değer kaybı nedeniyle yükseldi… EURUSD paritesinin yatay seyir izlemesi ve TL’nin değer kaybetmesi nedeniyle parite günü %0,63 yükselişle 5,7514 seviyesinden tamamladı. Kısa vadede EURTRY paritesinde, USDTRY paritesine benzer şekilde, Türkiye’deki enflasyona ilişkin artış yönlü beklentiler eşliğinde yükseliş eğilimi sürebilir. EURUSD paritesinin yönü açısından bugünkü FED toplantısı belirleyici olacak, bu nedenle EURUSD paritesindeki değişimin EURTRY’ye de yansımasını beklemekteyiz.

EURUSD… Yatay hareket etti… Bugünkü FED toplantısı öncesinde 1,1746 seviyesine yükselmesine rağmen, ABD – Çin ticaret savaşına yönelik iyileşme sinyalleri veren haberler eşliğinde yatay hareket ederek günü 1,1697 seviyesinden tamamladı.

XAUUSD… Dolar endeksinde önemli bir hareket olmaması nedeniyle yatay hareket etti… Altın dün 1214-1223 $ bandında hareket ederek günü %0,19 yükselişle 1223 seviyesinden tamamladı. Altın için genel görüşümüz doların güçlenmesi nedeniyle kısa vadede dar bantta hareket etse uzun vadede yükseliş yönlü seyir izleyeceği yönünde.

GLDGR… TL’nin değer kaybetmesiyle yükseldi… Uzun vadede global olarak yüksek enflasyon ve düşük reel faiz ortamında altın fiyatlarının tüm para birimlerine karşı değerlenmesini beklemekteyiz. Buna paralel olarak gram altında da orta vadede yatay ve uzun vadede yükseliş yönlü beklentimizi korumaktayız.

BRENT… Trump’ın İran ile şartsız görüşebileceği haberleriyle birlikte geriledi… Brent petrol fiyatları son iki haftalık süreçte %5 yükselmesinin ardından dün, jeopolitik gerilimlerin azalacağına ilişkin sinyaller veren gelişmeler eşliğinde günü %0,69 düşüşle 74$ seviyesinden tamamladı. Jeopolitik riskler Brent petrol fiyatlarını son dönemde yükseltse de uzun vadede fiyatların aşağı yönlü seyir izlemesini beklemekteyiz.

S&P 500… Endeks 2.Çeyrek bilanço beklentilerinin satın alınmasıyla Temmuz ayını %3,3 yükselişle tamamladı… ABD’deki yüksek büyüme oranlarına rağmen FED’in faiz artırım politikasını sürdürmesi, global büyümeye bağlı uzun vadeli belirsizlikler ve hisse piyasasının 2008’de global ekonomik krizden itibaren son 10 yıllık dönemdeki rallisiyle birlikte primli olması nedeniyle gelecek orta ve uzun vadeli dönemde endekste düşüş eğilimli seyir beklenebilir.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)