E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoların yönü aşağı döndü! 5.69'u gördü---

Doların yönü aşağı döndü! 5.69'u gördü

Doların yönü aşağı döndü! 5.69'u gördü
19 Kasım 2019 - 08:40 borsagundem.com

ABD-Çin ticaret gelişmelerindeki iyimser gelişmeler ve Çin'in faiz indirimi ile hisse senedi piyasalarında küresel risk iştahı arttı. Bu durum dolar kurunda aşağı yönlü sınırlı harekete neden olarak 5.69 seviyesi görüldü.

Dolar/TL dün ABD ile Çin arasında ticaret anlaşmasına yönelik iyimserlik ve Çin'in faiz indiriminin küresel risk iştahını desteklemesiyle gelişmekte olan ülke para birimlerinde görülen girişlerle yönünü aşağı çevirdi.

Dolar saat 18:08 itibariyle 5.7202 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.6938 lira, en yüksek 5.7483 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3358 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.1073 seviyesinde. Gram altın 270.5 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 12.07 seviyesinde.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ve ABD Başkanı Donald Trump'ın geçen haftaki görüşmesi sonrası yatay bir seyir izleyen dolar/TL'de küresel risk iştahı yakından izleniyor. Bankacılar geçtiğimiz yıllarda TL ve TL cinsi yatırım araçlarında yaşanan negatif ayrışmanın bugün fiyatlamaları "cazip" hale getirdiğine dikkat çekiyor.

Bankacılar küresel risk iştahının canlı kaldığı bir dönemde yılın kalanında ve önümüzdeki yıl başında, TL ve TL cinsi yatırım araçlarının geçmiş dönemden kalma değerlemelerinden gelen bir pozitif ayrışma yaşayabileceğini belirtiyorlar.

Bankacılar dün benzer bir piyasa yaşandığına dikkat çekiyorlar. Bugün ise pozitif ayrışma belirginleşmedi ancak TL dolar karşısında değer kazandı.

TL dün gelişmekte olan ülke para birimlerinden pozitif ayrışarak dolar karşısında en çok değer kazanan para birimi olmuştu. Bu gelişmede ABD-Çin ticaret savaşlarına yönelik iyimser beklentiler yine belirleyici oldu.

UBS Global Wealth Management'tan Mark Haefele, "ABD Çin ticaret görüşmelerinde tam anlamıyla bir kırılma ihtimali artık daha düşük, pozitif bir çözüm şansı ise daha yüksek" dedi.

Bir bankacı dün yaptığı değerlendirmede "Küresel risk iştahında artış olduğu dönemlerle TL ve TL cinsi yatırım araçlarının gelişmekte olan ülke piyasalarında öne çıktığını... önümüzdeki dönemde de görebiliriz" demişti.

Bankacılar bu trendin TCMB'nin 12 Aralık'taki faiz kararının öncesine kadar devam edebileceğini belirtiyorlar. Piyasalarda yönü değiştirecek önemli bir haber akışının olmaması halinde, 12 Aralık'taki PPK toplantısında faiz indirimi yapılması beklentisiyle TL'de baskı da görülebilir. Ancak son dönemde TL'deki volatilite oldukça azalmış durumda.

TCMB son üç toplantısında faizleri 10 puan indirimle %14'e çekti. Erdoğan bu hafta sonunda yaptığı açıklamalarda faiz oranlarının daha da ineceğini belirterek, 2020'de enflasyonun da tek haneli rakama gerileyeceğini söyledi.

Tahvil/bono piyasasında getirilerde son aylarda düşüş eğilimi ise belirginleşmiş durumda. Gösterge 10 yıllık tahvilde Cuma günü spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.41 oldu. Pazartesi günü işlem gerçekleşmedi. Bugün valörde son işlem %12.22 oldu. Gösterge 10 yıllık tahvil Mayıs'ta %21 seviyesindeydi. İki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta bileşik getiri %12.01 seviyesindeydi. Bugün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %12.07 oldu.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)