E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoların tahtı sallanıyor mu?---

Doların tahtı sallanıyor mu?

Doların tahtı sallanıyor mu?
08 Nisan 2023 - 11:00 borsagundem.com

Doların hakimiyetine ilişkin, American Institute for Economic Reserch (AIER), çarpıcı bir rapor yayınladı. Kurum, 4 nisan tarihli çalışmada Amerikan araştırma kurumu “dolardan kaçış trendinin başladığına” vurgu yaptı.

Küresel rezerv­lerde dolar 1999’da yüzde 72 seviye­sindeyken yüzde 59’lara kadar geriledi. Hal böyleyken ABD'nin küresel piyasadaki dolar hegemonyasının tartışıldığı şu günlerde, ülkenin önde gelen finans analiz kurumlarından American Institute for Economic Reserch (AIER), çarpıcı bir rapor yayınladı. 4 nisan tarihli çalışmada Amerikan araştırma kurumu "dolardan kaçış trendinin başladığına" dikkat çekti. ABD'nin son yıllardaki para politikalarına eleştirel yaklaşan AIER, doların piyasa üstündeki hakimiyetinin kırılmaya yüz tuttuğuna dikkat çekti.

Yeni Şafak'ın haberine göre, tarafsız ve ülke politikaları ile yönlendirilemeyen bir para birimi ihtiyacının uzun süredir konuşulduğuna dikkat çeken kurum, "İran ve Rusya'nın SWIFT gibi dolar bazlı ticaret sistemlerinden çıkarıldıktan sonra yaşadığı derin ekonomik bozulma, birçok ülkeyi acil durum planlarına yöneltti" ifadeleri kullanıldı.

Bu kapsamda Hindistan'ın Malezya ile Rupi üzerinden ticarete başladığı, Suudi Arabistan ve diğer enerji ihracatçılarının dolardan uzaklaştığı, hatta Fransa ve Çin arasında yuan cinsinden ilk LNG (sıvılaştırılmış doğal gaz) ticareti yapıldığı kaydedildi.

HATALI PARA POLİTİKALARI

AIER uzmanları, doların bir silah gibi kullanılmasının yanı sıra, yanlış para politikalarının da nede bu kaçışa zemin hazırladığını vurguladı. Kriz zamanlarında Washington yönetiminin dolar üzerinde uyguladığı politikaların tüm dünyada krize neden olduğu kaydedilen raporda, "2008 mali krizi sırasında yürütülen para politikası, doların değerinin tahmin edilemez bir şekilde artmasına yol açtı. Aynı şekilde Kovid'in patlak vermesi sonrası uygulanan politika da çılgıncaydı" denildi. Bunun yanı sıra, ABD'nin dolar üzerinde uyguladığı para politikalarının küresel mecrada çok sayıda hükümeti zor duruma düşürdüğü vurgulandı.

Bu düzenin sürdürülebilir olmadığı kaydedilen makalede, BRICS ülkelerinin "Bretton Woods III" üzerinde çalışma yürüttüğü ve yeni ortak bağımsız para birimlerini duyurabileceği ifade edildi.

ABD Doları hakimiyetini yitiriyor mu?

 

Haftanın son gününde dolar yatay seyirde

 

Doların küresel döviz rezervlerindeki payı yüzde 59'un altına düştü

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (12)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Banknot09 Nisan 2023 22:03

    ABD dolari biraz geriler o kadar, siz soguk savasta ruslar ruble mi kullaniyordu saniyorsunuz, simdi farkli bir durum olsun :) ama butun diktatorler devrilir, tarih bunu soyler :D 

  • AHMET ÖZBİR08 Nisan 2023 22:02

    USA'nın KILsası çöküyor, TÜRK'ün TL'si GÖZDE oluyor. Gelecek TÜRKİYE'de, yeter ki yanlış yapmayalım, KAOSÇUÇOCUKLARI'na ALDANMAYALIM!

  • Mucise Reis : )09 Nisan 2023 10:35

    Ahahaha : )) sonra millet neden 1 kg kıyma alamıyor diyorlar 300 tl ye :D 2 tane inek bakamıyor, 1 şeker fabrikası işletemiyor,  köprüler yollar koca dev binalar usd + usd faizler ile 10 larca yıl ödenecek :D  ihalede yapanlar usd ile işstiyor paralarını  : :D Tl adı yok ihalelerde ödemelerde birileride atıyor sıkıyor tutuyor :D gülmekde bizlere düşüyor, rezil ola ola nick değiştirip yenıden yenıden aramıza giriyorlar ama zihinleri ve düşük papasitelerinden kendilerini eleveriyorlar :D

  • Hamido 08 Nisan 2023 20:59

    Dolares çökerse coni çöker, Çökmesi de gereklidir, Basılan $ karşılıksızdır. ABD yi ayakta tutan tek taşıyıcı kolon $dır. Çökmesi için Türkiye'nin de dahil olduğu sağlam bir para icat edilmeli.

  • Mucise Reis : )09 Nisan 2023 10:36

    Euro var işe rakibi :D ... Tl çökmesinde ... Herkes usd kaçıyor sonra...

  • AHMET ÖZBİR08 Nisan 2023 22:27

    "Hamido" çok mükemmel tespitlerde bulunmuşsun eline sağlık. Geleceğin parası "BEREKETLİ TÜRK LİRASI" olacak, emperyalistler ve onların içimizdeki uşakları KUDURACAK!

  • Enflasyon geçirmez taht lazım08 Nisan 2023 16:50

    Dolar; Amerika'da Yüzde 9 enflasyona uğradı 10 ay önce, şimdi yüzde 6 da .. Türkiye'de de lira'nın enflasyonu artarken akaryakıt zamları ile.. Dolar/tl aynı oranda artmadı.. Bu durumda Doların tahtı kaldı mı enflasyona karşı.. Yatırım tavsiyesi değildir.

  • Ali Zavlatan 08 Nisan 2023 22:00

    Geçiyordu uğradı mı enflasyona

  • Kaçan Grup 08 Nisan 2023 15:47

    alternatif nedir? Çin parasına mı güveneceğiz, liraya mı güveneceğiz? Altın dışında seçenek var mı?

  • Bik08 Nisan 2023 11:40

    KKM hesaplarında parası olanlar, kralın dolar olduğunu ve olacağına inanıyor demek ki!

  • Mucise Reis : )08 Nisan 2023 11:12

    ABD dünyaya hüküm süren teknolojıleri ve geleceğe yön veren ürünleri üretip dünyaya usd satıyor.... Aynı firmalar dünyadan bütün hammadde vb usd olarak satın alıyor... Yani usd harici para birimi tercih etmiyor... Bir abd apple TC kadar hacimlerde geziyor, boing vb miscrosoft... bunlar dünyaya hukum suruyor. ABD bu firmalar sayesinde zaten usd yi daim kılıyor. altın, değerli taşlar vb hepsi usd alıp çıkartırırp usd satıyor. Ne olmalı = ? Alternatif bir ekonomi olmalı. Aynı ürünleri satsın, aynı sonucu elde etsin, aynı refağı ve modernliği versin. ÇİN evet. En büyük rakip şuan için çin. Üstelik ABD den daha iyi ürünle rüretmeye başladı her alanda ... ABD ekonomık saldırılarına cevap verecek reserv paraları kasad , altınlar vb dolu... Bu durumda Rusya tarzı baskılar gelecek Çin e bir gün tayvan üzerinden tabiki. çin +rusya madenler yakınlaşması , kendi paralarının kullanımı vb adımalrını gördük.... yani

  • xyz08 Nisan 2023 14:19

    Senin gibi aptallar Apple kuyruğuna girerse,  aptal çocuklar da çalışmadan baba parası yerse kafe kçşelerinde züppelik edip babalarının otosu ile hava atarsa  Kısacası üretmeden tüketmeye devam ederlerse dolar değil her şey başa bela olur.