E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaTeknik AnalizDoların ön planda duruşu devam ediyor---

Doların ön planda duruşu devam ediyor

Doların ön planda duruşu devam ediyor
16 Aralık 2016 - 08:39 borsagundem.com

Işık FX; FED'in daha agresif olacağı ve faiz artırımı beklentilerini daha şahin bir şekilde piyasaya yansıtacağı beklentilerinin fiyatlandığını belirtti

Piyasalarda FED'in aldığı faiz kararının yankıları sürüyor. Bu yankılarla birlikte günü Dolar'ın egemenliği ile kapattığımızı, 2017 yılında faiz ortamı koşullarının daha da agresif olacağına yönelik beklentilerle birlikte görüyoruz. Dolar endeksi akşam saatlerinde 103.00 seviyesine kadar gelirken, Euro Dolar karşısında 2003 Ocak ayından itibaren en düşük seviyelere kadar geriledi. Yani FED'in daha agresif olacağı ve faiz artırımı beklentilerini daha şahin bir şekilde piyasaya yansıtacağı beklentileri fiyatlanmaya devam ediyor.

ABD 10 yıllık faizleri 2.60'larda, ABD 2 yıllıklar karar sonrası haliyle 1.30'lara kadar zıpladı. Bu da Altını baskı altında tutmaya devam ediyor. Dolar gelişmiş tüm ülke para birimlerine karşı gücünü artırırken altın, 1150'nin altında 1120'li seviyelere kadar geriliyor. Bunun sebebini net bir şekilde olacağı üzere, piyasada Dolar iştahının artmasına bağlayabiliriz. Gram altın fiyatları da aynı şekilde 127 liralara kadar gerilerken, Dolar'ın ön planda duruşu devam ediyor.

Diğer yandan ABD'den gelen veri akışının yeniden ön planda olduğu bir günü geride bıraktık. Enflasyon beklentilere paralel yüzde 1.7 seviyesine yükseldi. Aylık bazda artış geçtiğimiz döneme göre bir miktar daha düşük kalsa da, geçtiğimiz yıla bakarak iyi bir tablo karşımızda. Artan kiralar yükselen benzin fiyatlarının etkili olması önemli olabilir. Diğer yandan artan tüketim harcamaları ve dengelenen ücretler datasının iç talepte ılımlı toparlanmaya imkan sağladığı görülüyor. İşsizlik başvuruları 4 bin daha azalarak 254 bine kadar düştü. İmalat endeksleri ise, oldukça yüksek bir performans gösterirken, Trump sonrası görülen en güçlü veri olarak karşımıza çıktı.

Diğer yandan İngiltere ve İsviçre Merkez Bankalarının faiz kararı takip edildi. İngiltere beklentiler dahilinde piyasada son yapılan faiz indirimi kararının bir süre daha izlenmesi gerektiğini düşünüyor. Parasal genişleme miktarı da 435 milyar Sterlin olarak ekonomiyi desteklemeye devam ediyor. İsviçre tarafında ise uuzun zamandır herhangi bir değişiklik yok. 0.75 olan faiz yeniden sabit bırakıldı. SNB'den gelen açıklamalara göre, finansal koşullar yakından izlenmeye devam edilecek ve gerekirse müdahale gelecek.

Bugün ise, gündem Euro bölgesi enflasyonu ABD'den de konut verileri takip edilecek. EURUSD paritesindeki volatilite yüksek kalmaya devam edebilir.

USDTRY
FED'in faiz artışı sonrası dolar dünyada güçlenmeye devam ederken, kurda 3.50-3.55 bölgesindeki hareket devam ediyor. Dün ABD'de gelen enflasyon rakamları beklentileri karşılarken genel olarak ABD ekonomisindeki iyileşme hız kazanmaya başlıyor. Bugün ABD'de inşaat izinleri dışında önemli bir veri bulunmuyor. Kısa vadede 3.50 üzerinde kaldığımız sürece 3.60 denemesi gelebilir. Bunun önündeki engel ise 3.54-3.55 bölgesi. Endeks tarafında ise yükselişlerde satış fırsatı olarak değerlendirilebilecek seviye 78 bin 400. Bu bölgenin üzerinde kapanış görmedikçe satış baskısının devam edebileceğini düşünüyoruz. Son dönemde faizlerdeki yükseliş ise %11'in üzerinde kalıcılık sağlamış durumda. Yüzde 11.60'ın geçilmesi piyasalar için tedirginliğin arttığı bir döneme işaret edebilir.

EURUSD
Fed'in gerçekleştirmiş olduğu toplantının ardından paritedeki satış hareketinin ağırlaştığına şahit olduk. Komite üyelerinin 2017 yılı faiz artışı beklentilerini yukarı yönlü revize etmesi doların güçlenmesini sağlayan ana etmendi. Geride kalan gün içerisinde ise ABD cephesinden açıklanan üretim PMI'ı piyasaların takibindeydi. Veri beklentileri karşılarken hareketlilik önemli destek seviyelerini testine devam etti. Teknik açıdan önemli olan ilk seviyemiz 1.0410. Eğer bu destek kırılacak olursa düşüş 1.0370'e doğru bir yolculuğa çıkabilir. Toparlanmadan bahsedebilmemiz içinse fiyatlamanın yeniden 1.0500 seviyesinin üzerinde kalıcı olmasını beklememiz gerekiyor. Yeni günde ise fiyatlamaları etkileyebilecek verilerin başında Avrupa'dan açıklanacak enflasyon verisi geliyor. ABD cephesinden ise inşaat sektörüne ait veriler gün içi fiyatlamaları etkileyyebilir.

GBPUSD
Geride bıraktığımız günde İngiltere'de perakende satışlar Ekim ayındaki rekor yükselişten sonra yükselen petrol fiyatlarıyla beraber yavaşladı. Perakende satışlar aylık yüzde 0.2 artış gösterirken yıllık bazda yüzde 5.9'a geriledi. İngiltere Merkez Bankasın para politikası toplantısı ise şaşırtmadı. Banka rekor seviyede düşük olan faiz oranlarını yüzde 0.25 olarak bırakırken varlık alım programında da değişikliğe gitmedi. Toplantı tutanaklarında önümüzdeki süreçte faiz oranlarının iki yöne de gidebileceği ifadesi yenilendi. 2017 ve 2018 yıllarında enflasyonun yüzde 2'lik hedefi aşması bekleniyor. Bankanın enflasyon hedefinin aşılmasına ne kadar izin vereceği para politikasında belirleyici olacak. Kurda ise satış baskısı devam ediyor. 1.2380 seviyesine kadar gerileyen kur bu seviyeden bulduğu destekle 1.24 seviyesinin üstüne tırmandı. Toparlanmanın devamında 1.2450-1.2500-1.2550 güçlü direnç seviyeleri olarak karşımıza çıkıyor. Satış baskısının artması durumunda ise 1.24000-1.2380 bölgesi aşılırsa 1.2350-1.2300 seviyeleri gündeme gelebilir.

ALTIN
Geride bıraktığımız günde FOMC toplantısının etkisiyle değerli metalde aşağı yönlü hareketin hakim olduğunu gördük. Altın fiyatlarında Trump'ın başkan seçilmesiyle başlayan aşağı yönlü hareket, Fed'in 2017 yılında beklenenden daha hızlı faiz artırımına gitme öngörüsüyle hızlanmış durumda. Özellikle bundan sonraki süreçte ABD verilerindeki olumlu seyrin devam etmesi değerli metaldeki değer kaybının daha da derinleşmesine neden olabilir. Diğer taraftan gümüş fiyatlarında altına göre daha hızlı bir düşüş olduğunu görüyoruz. Dün yüzde 5'in üzerinde değer kaybeden gümüş, altına göre daha kırılgan bir günü geride bıraktı. Teknik olarak ise 1120 dolar desteğine yakın seyir devam ediyor. Bu seviyenin aşağı yönlü kırılması durumunda 1110 dolar kritik desteğine geri çekilme görebiliriz. Yukarı yönlü hareketlerin ise sınırlı olmasını beklemek daha doğru olacaktır. Bu durumda 1133 ve 1142 Dolar dirençleri takip edilmeli.

BRENT PETROL
Fed'in faiz kararı sonrası kuvvetlenen dolar ile birlikte petrol fiyatları da satış baskısı altında kalmaya devam ediyor. Buna ek olarak Libya tarafında üretimin beklenenden hızlı bir şekilde artacağı beklentisi de petrol fiyatlarını düşüren sebepler arasında yer alıyor. Bilindiği üzere; Nijerya ve Libya ülke içerisindeki olaylar sebebiyle potansiyelinin bir hayli altında üretim gerçekleştiriyor. 30 Kasım'da yapılan OPEC içi üretim kesintisi anlaşmasından iki ülke muaf tutulmuştu. Bu hafta Libya'nın iki büyük petrol sahasının faaliyete geçmesi ve ülkenin üretiminin yakın zamanda yaklaşık olarak 450 bin varil artması bekleniyor. Teknik olarak ise 53.30 desteğine kadar gerileyen Brent petrolde 53.30-53.00 aralığının geçilmesi ile aşağı yönlü hareket hız kazanabilir. 52.50 ve 52.00 hareketin devamındaki önemli destekler. Yükseliş içinse öncelikle 54.50-54.80 aralığının üzerinde kalıcılık sağlanması gerekiyor. Bu bölgenin üzerinde 55.00-55.50-55.80 seviyeleri takip edilebileccek önemli dirençler.

Işık Menkul Değerler A.Ş.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)