E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDoların kaderini haber akışı belirleyecek---

Doların kaderini haber akışı belirleyecek

Doların kaderini haber akışı belirleyecek
14 Ağustos 2018 - 09:12 borsagundem.com

Dolar kurundaki hareketlilik tutuklu bulunan ABD'li rahibin durumu belirleyecek

BIST 100… TL’deki volatilite karşısındaki direnci azalıyor… Haftaya TL’deki düşüşün etkisiyle, 93,800 seviyelerinden düşüşle başlayan endeks 88,400 seviyelerine kadar gerileyerek günü %2,38 düşüşle 92,685 seviyesinden tamamladı. Endeksin TL’deki yüksek volatiliteye karşı oluşturduğu direncin azaldığı görülmekte, söz konusu volatilite özellikle bankacılık sektöründeki satışları beraberinde getiriyor. Bankacılık sektöründeki düşüş %9,78 seviyesinde gerçekleşerek son beş yılın en düşük seviyesine geriledi. Bununla beraber TCMB ve BDDK’nın finansal istikrar ve bankacılık sektörü likidite yönetimine yönelik aldığı kararların kura etkisinin sınırlı kaldığını ve endeksteki satıcılı seyrin önüne geçemediğini söyleyebiliriz, dolayısıyla bilanço sezonunda beklentilerin üzerinde net kar açıklayan şirketlerdeki yükseliş de sınırlı kalmakta. Tepki alımlarıyla karşılaşarak endekste pozitif ayrışan hisseler arasında TUPRS %13 , AEFES %13 ve CEMAS %11 yükselişle dikkat çekti. Genel olarak TL varlıklardaki yönün ekonomik göstergelerle açıklanamadığı ve tamamen ABD ile Türkiye arasındaki gerginliklere ilişkin haberlere bağlı olarak volatilitenin arttığı görülmekte. Şirket Haberleri… Bugün 6 aylık bilançosunu açıklayan şirketler arasında AKCNS 110 milyon TL net kar, DEVA 63 milyon TL net kar, ENJSA 499 milyon TL net kar, ENKAI 487 milyon TL net kar, KLMSN 4 milyon TL net kar, MPARK 23 milyon TL net zarar, NTHOL 123 milyon TL net zarar, PGSUS 97 milyon TL net zarar, PRKME 30 milyon TL net kar ve ULUSE 42 milyon TL net kar açıkladı.

USDTRY… TL’deki değer kaybı global hisse piyasalarına yansıyor… Geçen hafta Cuma günü ABD ile Türkiye ilişkilerindeki gerginliğin tırmanması eşliğinde yaşanan kurdaki yüksek volatilitenin etkisiyle haftaya sert yükselişle başlayan parite, TCMB’nin piyasaları rahatlatmaya yönelik adımlarıyla sınırlı şekilde etkilendi. Buna rağmen, paritenin dün gördüğü en düşük seviye Cuma günkü kapanış seviyesinin üzerinde bulunmakta. Türkiye tahvil faizlerindeki ve CDS’lerdeki yükseliş de kurdaki yukarı yönlü hareketi destekledi. Paritedeki yüksek volatilite, diğer gelişen ülke para birimlerini de negatif etkiledi, Avrupa borsalarının da düşüşe geçmesine paralel olarak Merkel, Türkiye’de ekonomik refah görmek istediklerini açıkladı. Bu sabah Trump'ın güvenlik danışmanı Bolton, Türkiye'nin ABD büyükelçisiyle rahip Brunson'ın devam eden tutukluluğunu görüştü. Paritedeki yüksek volatilitenin ekonomik veriler paralelinde açıklanamaması nedeniyle dikkatler ABD ile Türkiye ilişkilerine yönelik haber alkışları üzerinde olacak.

EURTRY… Yüksek volatilite devam ediyor… Türkiye'deki riskler konusunda endişeli olunduğuna ilişkin çıkan spekülatif haberler sonrası risklerin devam edeceğine yönelik beklentiler eşliğinde yükseliş seyrini sürdürdü.

EURUSD… Yılın en düşük seviyesini görmesinin ardından yatay seyir izledi… Ticaret savaşı endişeleriyle oluşan dolara yönelik güvenli liman algısı, paritenin yılın en düşük seviyelerine gerilemesine neden olmuştu. Dün dolar endeksindeki yükselişin sınırlanmasına paralel olarak EURUSD yatay seyir izledi.

XAUUSD… Negatif seyir izledi… Ticaret savaşı endişeleri eşliğinde dolar varlıklardaki alıcılı seyir, altını baskılamakta. Altın 2017 Mart ayından beri ilk kez 1200 $ seviyesinin altına geriledi. Uzun vadede beklentimiz altının kayıplarını toparlayarak yükselişe geçeceği yönünde.

BRENT… Yatay seyrine devam ediyor… Dün OPEC'ten yapılan açıklamada global petrol üretiminin Temmuz ayında 41 bin varil/gün azaldığı 2018 ve 2019 talep büyüme beklentisinin ise 20000 varil/gün azaldığı belirtildi. Brent petrol fiyatlarının hafif düşüş eğilimli seyir izlemesini beklemekteyiz.

S&P 500… ABD hisseleri ile global hisselerin getirileri arasındaki fark açılıyor… ABD hisseleri yılbaşından beri %6 kazandırırken, geri kalan global hisse piyasaları %5,7 kaybettirdi. Bununla birlikte S&P 500 global anlamda düşük risk iştahı eşliğinde dün düşüşle kapandı.

Alan Yatırım

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)