E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoların güçlenmesi küresel kriz mi getiriyor?---

Doların güçlenmesi küresel kriz mi getiriyor?

Doların güçlenmesi küresel kriz mi getiriyor?
21 Temmuz 2022 - 13:18 borsagundem.com

Küresel ekonomide birçok göstergenin dolar lehine gelişmesiyle ABD para birimi bu yıl hızlı bir yükselişe geçti. Ancak dolardaki bu yükseliş küresel piyasalar için büyük riskler oluşturabilecek nitelikte

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Geçtiğimiz hafta döviz piyasalarında finans tarihine geçecek bir gelişme yaşandı ve euro son 20 yıldır ilk kez ABD Doları ile eşit seviyeye geriledi. Dolar bu hafta euro karşısındaki en yüksek seviyesinden geri çekilse de UBS Group, ING, Credit Suisse, Rabobank ve JPMorgan dahil olmak üzere birçok küresel finans devi doların yıl sonuna kadar güç kazanmaya devam etmesini bekliyor. Yatırım bankaları dolar rallisinin yıl sonuna kadar geriye dönmesini beklemiyor.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre ABD Doları’nın diğer büyük para birimleri karşısındaki seviyesini ölçen ICE Dolar Endeksi geçtiğimiz hafta 108 seviyesinde kadar tırmanarak yıl boyunca %17 yükseldi. Endeks Perşembe günü itibariyle 107,23 seviyesinde hareket ediyor.

Doları ne yükseltiyor?

MarketWatch’un haberine göre Credit Suisse analistleri doların bu yılki yükselişinin üç ana faktörden kaynaklandığını belirtiyor.

Faiz oranlarındaki farklılık: ABD'deki yüksek faiz oranları ve daha yüksek tahvil getirileri doları uluslararası yatırımcılar için daha cazip hale getirdi. Yatırımcılar dolar bazlı mevduat ve tahvil varlıklarında daha yüksek bir getiri elde edebilir hale geldi.

Ekonomik büyümede farklılık: Çin'deki Kovid kaynaklı kapanmalar ve Ukrayna'daki savaş, yatırımcıların ABD ekonomisinin önümüzdeki yıl boyunca Avrupa ve Asya'daki rakiplerinden daha iyi performans göstereceğine dair tahmin yürütmelerine sebep oldu.

Kaliteli varlıklara kaçış: Küresel bir resesyona ilişkin korkular, yatırımcıları dolar gibi "güvenli liman" varlıkları aramaya itti.

Tüm bu göstergeler göz önünde bulundurulduğunda doların geri çekildiği bu hafta içerisinde ABD hisse senetlerinin de ralli yapması yatırım uzmanları için sürpriz olmadı. Dolar bu yıl hisse senetleri ve diğer riskli varlıklarla güçlü bir negatif korelasyon ilişkisi sergiledi.

Dolar, 2022'de güçlü bir performansa sahip birkaç güvenli liman yatırımından biri oldu. Geçtiğimiz yedi ay boyunca dolar, altın ve ABD Hazine tahvilleri gibi diğer güvenli varlıklardan daha iyi performans gösterdi.

Dolar karşısında zayıflayan para birimleri sadece Japon Yeni ve euro değildi. Bu yıl çok az sayıda para birimi dolardan daha iyi performans gösterebildi. Yıl boyunca Güney Afrika Randı %7, Güney Kore Won’u %10 ve Çin Yuanı %6 oranında dolar karşısında değer kaybetti.

ING analistleri doların geçtiğimiz hafta 2000’lerin başından bu yana ulaştığı en yüksek seviyeden geri çekilmesinin merkez bankalarının son faiz politikalarından kaynaklandığını belirtiyor. Kanada Merkez Bankası’nın beklenmedik bir şekilde 100 baz puan faiz artırması, Avrupa Merkez Bankası’nın 25 baz puan yerine 50 baz puan faiz artıracağı beklentisi diğer merkez bankalarının ABD Merkez Bankası (FED) ile arasındaki farkı kapatmakta olduğu şeklinde algılandı.

Morgan Stanley’nin döviz ticareti biriminden yapılan açıklamaya göre dolar ticaretinin son haftalarda oldukça yoğun hale gelmesi kâr satışlarına yol açmış da olabilir. Bu aynı zamanda dolardaki son yükselişin tersine dönmek üzere olduğunu gösterebilir.

Dolar aşırı güçlü

ABD merkezli ticareti firması Comerica’nın Baş Yatırım Sorumlusu John Lynch doların aşırı güçlendiği dönemlerde hisse senetlerinin, tahvillerin ve emtiaların performanslarına dikkat çekti. Doların gücü genellikle hisse senetlerindeki zayıflık dönemlerine karşılık gelse de Lynch, tünelin sonunda bir ışık olduğunu belirtiyor. Lynch doların zirvesini takip eden 12 ay boyunca enerji hisseleri hariç diğer bütün sektörlerdeki Hisse senetlerinin daha güçlü performans gösterdiğini açıkladı.

Ancak doların uzun süreli rallisinin henüz sona ermediğini düşünmek için de sebepler bulunuyor. ICE Dolar Endeksi yükseliş dönemlerinde ortalama %24 oranında artış gösteriyor.

Küresel piyasalar doların aşırı değerlenmesiyle rahatlama rallisine geçiyor

Lynch'e göre, "son 40 yılda, ABD Doları her zirveye ulaştığında, S&P 500 Endeksi yatırımcıların risk ortamını kabullenmesini takip eden on iki ay boyunca ortalama% 10 oranında” artıyor. Borsa uzmanı tüketici hisselerinin ve finans hisselerinin doların zirveye ulaşmasından sonraki yıl daha iyi performans gösterdiğini tespit etti.

Yüksek getiriler ABD piyasalarıyla da kısıtlı kalmıyor. Lynch, gelişmekte olan piyasaların ve gelişmiş piyasaların her ikisinin de doların zirve yapmasının ardından toparlanma görüldüğünü tespit etti. Ancak Lynch’in firması da dolarda zirvenin yakın olduğunu öngörse de yakın zamanda yükseliş risklerinin ağır bastığını kabul ediyor.

Lynch konuyla ilgili açıklamasında, “FED’in enflasyonla mücadelede kat etmesi gereken uzun bir yol var” dedi. Küresel yatırımcılar, hisse senedi ve tahvil piyasalarının çökmesini önlemek için paralarını "neredeyse refleks olarak" dolara yatırmış olsalar da, Lynch, ABD'deki bir resesyonun doların cazibesini olumsuz yönde etkileyip etkilemeyeceğini merak ettiğini söyledi.

Dolardaki yükseliş küresel kriz oluşturabilir

ABD ekonomisi güçlü doların etkilerinden büyük ölçüde yalıtılmış olsa da para biriminin uzun süre güçlü kalması küresel finansal sistemde gerginlikler yaratabilir. Standard Bank'tan Steven Barrow bu yılın başlarında yayınladığı bir araştırma notunda güçlü doların olası etkilerini sıraladı. Barrow’a göre güçlenen dolar diğer ekonomileri yabancı malların maliyetlerini artırarak enflasyonu ithal etmeye zorlarken. Aynı zamanda diğer ülkeler için döviz koruma maliyetleri de artırıyor.

Doların yükselişi aynı zamanda dolar cinsinden borç alan devletlerin borçlarını ödemesini de zorlaştırıyor.

Yatırım danışmanlığı şirketi JST Advisors’ın Kurucusu Jon Turek, doların aşırı değerlenmesinin küresel bir risk döngüsü oluşturduğuna dikkat çekti. Buna göre doların güçlenmesiyle yavaşlayan küresel ticaret Avrupa Birliği gibi diğer ekonomilerde daha yavaş bir ticari büyümeye sebep olabilir. Bu gibi bir risk döngüsü kendi kendini güçlendirebilir nitelikte. Diğer bir deyişle bu tür bir döngünün oluşması durumunda dolar, piyasalarda küresel bir çöküş gerçekleşene kadar değerlenebilir.

Dolarda yön yukarı

 

Resesyon endişeleriyle metal fiyatları geriledi

 

BoJ faiz oranlarını değiştirmedi

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)