E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDoların düşüşü Wall Street’i neden yükseltiyor?---

Doların düşüşü Wall Street’i neden yükseltiyor?

Doların düşüşü Wall Street’i neden yükseltiyor?
18 Temmuz 2023 - 14:02 borsagundem.com

Küresel piyasalarda hızla değer kaybeden dolar Amerikan borsalarını ise yukarı yöne çekiyor. Uzmanlara göre bunun sebebi ise ülkedeki uluslararası şirketlerin gelirlerinin artması

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Borsa analistlerine göre, ABD Doları’nın küresel piyasalarda güç kaybetmesi Wall Street borsalarındaki güçlü rallinin önemli sebeplerinden biriydi.

MarketWatch’un haberine göre DataTrek Research’ün Eş-Kurucusu Nicholas Colas, “Daha zayıf bir dolar, küresel yatırımcı risk iştahı hakkında olumlu bir işarettir ve bu nedenle geçen çeyreğe göre memnuniyetle karşılanan bir değişimdir. Eğer bu süreç devam ederse ABD dışında önemli gelir kaynaklarına sahip şirketlerin bilançolarına da yardımcı olacaktır” açıklamasında bulundu.

Colas’a göre doların küresel piyasalardaki değer kaybından özellikle teknoloji hisseleri ve S&P 500 şirketleri arasında ABD dışı operasyonları olanlar fayda sağlayabilir. Borsa uzmanı, “Bu noktada uluslararası satışlardan %59 gelir sağlayan teknoloji hisseleri liderliği götürür” dedi. Colas S&P 500 Endeksi şirketlerindeki gelirlerin %41’inin ABD dışından sağlandığını da sözlerine ekledi.

Borsagundem.com’un derlediği bilgilere göre doların küresel piyasalardaki düşüşü son birkaç haftadır borsaların en önemli gündem maddelerinden biri. DataTrek verilerine göre dolar son iki haftada ilk çeyreğin tamamından daha fazla zayıfladı.

Colas, “ABD Merkez Bankası’nın (FED) faiz artırımlarının sona ereceğine dair umutlar ABD dışındaki ülkelerdeki ralliyi körüklüyor. Bu sadece yerli ve yabancı tahviller arasındaki faiz oranı farklılıklarını azaltmakla kalmaz, aynı zamanda küresel bir resesyon ihtimalini de azaltır” ifadelerine yer verdi.

Fundstrat Global Advisors’ın Araştırma Başkanı Tom Lee zayıf ABD Doları’nın şirket bilançolarını bir adım daha ileriye taşıyabilecek nitelikte olabileceğini tahmin ediyor. Lee pazartesi günü paylaştığı notta FED’in yükselen enflasyonla mücadele için gerçekleştirdiği faiz artışlarının dolardaki yükselişi tetiklediğini ve şirketlerin hisse başı kazançlarını da %5 ila %7 oranında olumsuz etkilediğini hatırlattı.

Lee, “Dolayısıyla bu geri dönüş önümüzdeki 2-3 çeyrekte bilançoları artırmalıdır” dedi. İkinci çeyreğin muhtemelen yılın en kötü bilanço sezonu olacağını söyleyen Lee, bilançoların “gelecek çeyreklerde görece daha olumlu” olmasını beklediğini dile getirdi.

DataTrek verilerine göre üçüncü çeyreğin başlangıcından bu yana dolar ABD dışındaki neredeyse tüm diğer para birimlerine karşı hızla zemin kaybetti. Diğer altı büyük para birimine karşı doların değerini ölçen ICE Dolar Endeksi bu yıl %3’ten fazla düştü. Ancak bu düşün yaklaşık %2,9’u sadece bu ay içerisinde gerçekleşti. Endeks son 12 aydır %7’den fazla geriledi.

Doların yıllık düşüşüne dikkat çeken Lee, bu performansın piyasalar için ‘destek rüzgarı’ oluşturduğunun altını çizdi.

Yardeni: Borsalar 2024’te rekor kıracak

 

Dolarda çok yıllı düşüş trendi

 

Küresel piyasalar doların yönünü tartışıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • NUSRET ALİBEYSOY19 Temmuz 2023 10:11

    Aklınıza hiç bir şey gelmiyormu ......????????????????????????????

  • Mucise Reis : )18 Temmuz 2023 17:55

    Turizmi kurtuluş görenler var hala :D affedersin turst inek gibidir. mecazi yani yoksa misafir.... yani yediği içtiği usd, euro... yani inek ne kadar ne yerse yesın sütü nasıl artıyor, TL olarak bereketi yok, pahalı, turztte öyle. yediği içtiği tükettiği usd/dolar.turzm ile asla ve ala cari fazla olmaz. acık engellenmez. diyor... şimdi süt neden pahalı ? et neden pahalı ? tarım ürünleri nedne pahalı ? turztte böyle yediği içtiği ithal ve yerli üretimi tüketmiyor ve aslında cari acık verdiriyor. döviz girdiside yok diyor... Acilen plan ve program lazım. bu işler böyle gitmeyecek.

  • DOGAN18 Temmuz 2023 17:41

    Benim emeklerimi tasarruflarımı altına dolara boğdurdunuz? Hisselerdeki reel değer kaybı 24 saatte %10 aştı. Yönetemiyosanız halka karşı dürüst olun.Kör sağır dilsiz olmuşsunuz. Yaktınız beni...Yatırımcıyı ülkemize bizleri mağdur ederek mi çekmeyi düşünüyorsunuz? 

  • Mucise Reis ;)18 Temmuz 2023 16:00

    Zabıtalar görev başına fırsatçı terörsitler zam yapacak benden demesi :D  ... benzın zamını bahane edecekler , ötv zammını bahane edecekler, kdc zammını bahane edecekler, dolarım 30 tl ye geleceğı bahanesı ile fırsatçılık yapacaklar :D yahuuu ben diyim sizlere bu bilinçli oldu bugun... 1 litre banzın = 1 dolar... dolar benzın gerisinde kalmıştı. benzın çıkınca dolar ve euro saldılar... olay budur.  ötv ayarıda bu vezile ile gerçekleşti... benzın dolar altında kalırsa bütçe açık verir, masraflar hep dolar çünkü...

  • Mucise Reis ;)18 Temmuz 2023 15:54

    Bir ülke parası 1 gümde %3 oynar mı ?  bu nasıl bir rezillik ???

  • Fhr18 Temmuz 2023 14:12

    Nasıl bir ekonomik beceriksizler tarafından yönetiliyoruz ki o dolar bizde hızla değer kazanıyor