E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDoların dalgalı seyri sürüyor---

Doların dalgalı seyri sürüyor

Doların dalgalı seyri sürüyor
13 Ağustos 2021 - 10:16 borsagundem.com

Dolar/TL, güne yükselişle başlamasının ardından 8,58 seviyelerinde işlem gördü.

BORSAGUNDEM.COM

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) dün politika faizinde değişikliğe gitmemesi ve para politikasına ilişkin "sıkı duruş" mesajını korumasının ardından Tük lirası varlıklara talep arttı.

TCMB ile Güney Kore Merkez Bankası'nın 17,5 milyar liralık swap anlaşması yapması ve sanayi üretiminin haziranda da güçlü seyrini sürdürmesi, Türk lirası varlıklardaki pozitif seyri destekledi.

Bu gelişmelerle dün 8,5075'e kadar gerileyen dolar/TL, günü de önceki kapanışın yüzde 0,9 altında 8,5553'ten tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne ise yükselişle başlamasının ardından saat 09.20 itibarıyla yüzde 0,2 artışla 8,5760'tan işlem gördü. Önceki kapanış seviyesine göre avro/TL yüzde 0,3 artışla 10,0640'tan, sterlin/TL yüzde 0,2 yükselişle 11,8380'den satıldı.

Dolar endeksi, bir günlük düşüşün ardından dün yüzde 0,1 yükselerek yeniden 93 seviyesinin üzerini test ederken, bugün yatay seyretti. Euro/dolar paritesinin ise bugün bir önceki günkü kayıplarını telafi ettiği ve yüzde 0,1'lik artışla 1,1736 seviyelerinde dengelendiği görüldü.

İnfo Yatırım FX tarafından hazırlanan bültende, “Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası Ağustos ayı toplantısını gerçekleştirdi. Dün gerçekleşen toplantı sonrasında merkez bankası piyasalardaki beklentilere paralel olarak faiz oranlarında değişikliğe gitmedi ve böylelikle politika faizini yüzde 19 seviyesinde bıraktı. Karar metni incelendiğinde ise metnin içerisinde sıkı duruş mesajının korunduğu görüldü. Karar metninde ayrıca faizin enflasyon üzerinde oluşturulmaya devam edileceği belirtildi. Karar ardından TL, dolar karşısında değer kazanımları yaşadı ve aşağı yönlü hareketlenmeler ile 8.52 seviyeleri görüldü. Karar öncesinde parite 8.59 seviyelerinde fiyatlamalar gerçekleştiriyordu. Diğer yandan Merkez Bankası’nın kararı öncesinde TÜİK Sanayi Üretimi verisini açıkladı. Açıklamaya göre Türkiye'de Haziran ayında Sanayi Üretimi yüzde 2,3 yükseliş gerçekleşti. Bu oranda son 10 ayın en hızlı yükselişi olarak kayıtlara geçti. İçerisinde bulunduğumuz haftaya 8.61 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 8,70491 - 8,80185 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 8,50024 - 8,40604 - 8,29496 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir” deniliyor.

Şeker Yatırım tarafından hazırlanan forex bülteninde de, “TCMB’den Sürpriz Yok” başlığı ile analizde, “Dün EURUSD paritesi yatay bir seyirle 1,1733 seviyesinden kapanış gerçekleştirdi. USDTRY, TCMB’nin faiz kararında bir sürpriz yapmayıp sabit bırakmasının ardından bir miktar gevşedi ve 8,5557’den günü sonlandırdı. Ons altın dalgalı seyrine karşın açıldığı seviyenin 1 dolar üzerinde 1752 dolardan kapandı. Gün içindeki verilerde İngiltere imalat üretimi beklentilerin altında %0,2, sanayi üretimi beklentilerin üzerinde %0,7 artış kaydetti. Bunun yanı sıra ABD’de haftalık işsizlik başvuruları beklendiği gibi 375 bin düzeyinde açıklandı. ÜFE ise beklentileri aşarak aylık bazda %1 artış kaydetti. TCMB, dünkü PPK toplantısında politika faizini %19 düzeyinde bıraktı. Karar metninde sıkı duruşun devam edeceği vurgulanırken, politika faizinin enflasyonun üzerinde olmaya devam edeceği belirtilmiştir” denilirken, şu şekilde devam edildi:

Satıcıların baskın olduğu Dolar/TL kurunun 8,5248 aşağısında kalıcılık sağlaması durumunda düşüş eğilimi güçlenebilir. Bu durumda 8,4742 seviyesi test edilebilir. Kurda Türk Lirası aleyhine işlemler gerçekleşmesi halinde ise 8,6250 seviyesinden sonra 8,6825 direncine doğru yükseliş kaydedilebilir.

Kripto para hedefte: Siber suçluların yeni hilesi!

Kurlar, dünkü düşüş sonrası hafif yukarı yönlü

Cari açık beklentilere paralel geldi: 1.13 milyar dolar

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)