E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDoları Fed mi körüklüyor---

Doları Fed mi körüklüyor

Doları Fed mi körüklüyor
17 Ocak 2014 - 07:19 borsagundem.com

FED’in tahvil alımını 20 milyar dolar azaltma ihtimali dövizi ateşliyor

Amerikan Merkez Bankası FED’in, ocak ayı sonunda yapacağı toplantıda aylık tahvil alım azaltımı tutarını 10 milyar dolardan 20 milyar dolara çıkarması muhtemel. Bu beklenti, uluslararası piyasada diğer para birimleri karşısında doların değer kazanmasına sebep oluyor. Dolar dün 2,21 TL’yi aşarak yeni rekor seviyeleri gördü. 
Zaman'ın haberine göre, Amerikan Merkez Bankası FED’in aylık 85 milyar dolar olan tahvil alımını 10 milyar düşürmesiyle değer kazanan dolar, tahvil kesintisinin 20 milyar dolara çıkarılması ihtimaliyle yeniden yükselişe geçti. Bu ihtimalin ardından Türkiye’de dolar dün 2,21 lirayı aşarak yeni bir tarihi zirveyi gördü, Euro ise 3 TL’yi geçti. FED’in kararı, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı gelişmekte olan ülke piyasalarını etkiliyor. Yabancı yatırımcılar, Amerika’da yükselen tahvil faizleri sebebiyle Türkiye gibi gelişen ülke piyasalarındaki paralarını Amerika’ya taşıyor. Bu sebeple borsalar değer kaybederken, yerel para birimleri Dolar karşısında geriliyor.

Amerikan Merkez Bankası FED’in aylık 85 milyar dolarlık tahvil alımını 75 milyar dolara düşürmesiyle değer kazanan dolar, alım tutarının 65 milyara dolara ineceği tahminiyle diğer ülke para birimleri karşısında ikinci defa yükselişe geçti. Türkiye’de de dolar dün 2,21 lirayı aşarak yeni bir tarihi zirveyi görürken, Euro da 3 TL’yi geçti. FED Philadelphia Başkanı Charles Plosser,  bu ay sonunda toplanacak FED’in tahvil alımlarını 10 milyar dolardan daha büyük tutarda azaltabileceğini söylemişti. Bu açıklamanın ardından tahvil azaltım tutarının 20 milyar dolara çıkabileceğine ilişkin tahminler ortaya atıldı. Tahvil alımı azaltımında ikinci indirim beklentisinin ardından Amerikan Doları diğer ülke para birimleri karşısında yeniden yükselişe geçti. Charles Plosser, katıldığı bir konferansta gazetecilere, “Amerika’da ekonomi büyümeye ve güçlenmeye devam ederse, mümkünse süreci hızlandırmayı düşünmemiz de söz konusu olabilir. Tahvil alımlarının kademeli olarak azaltılmasına itirazım yok, ancak benim tercihim biraz daha hızlı hareket edilmesinden ve daha erken sonlandırılmasından yana.” açıklaması yapmıştı.

FED’in tahvil alımı azaltımı kararı, aralarında Türkiye’nin de yer aldığı gelişmekte olan ülke piyasalarını etkiliyor. Yabancı yatırımcılar, Amerika’da yükselen tahvil faizleri sebebiyle Türkiye gibi gelişen ülke piyasalarından çıkıp parasını Amerika’ya taşıyor. Bu sebeple borsalar değer kaybederken, yerel para birimleri de dolar karşısında geriliyor. FED’in ikinci dalga tahvil azaltımı beklentisiyle dolar, TL karşısında dün de değer kazanarak yeni rekor seviyeleri gördü. Bankalararası piyasada güne 2,1947 liradan başlayan dolar, hızla tırmanışa geçerek 2,21 seviyesine ulaştı.

Yatırım uzmanı Mehmet Özkaya, doların yükselişinde ana etkenin FED’in ocak ayı sonunda yapacağı toplantıda tahvil alımını yine azaltacak olması beklentisi olduğunu söyledi. 18 Aralık 2013’te 67 dakikalık basın toplantısı düzenleyerek tahvil alımını 10 milyar dolar azalttıklarını açıklayan FED Başkanı Ben Bernanke, yerine geçen Janet Yellen’in azaltıma devam edeceğini “Yellen de benim gibi düşünüyor.” sözleriyle ifade etmişti. Özkaya’ya göre ABD’nin ekonomik verileri ocak ayında yeni tahvil azaltımı ihtimalini kuvvetlendiriyor. Amerika’da GSYH bu yılın üçüncü çeyreğinde yüzde 3,6 tahminini aşarak  yüzde 4,1 olarak gerçekleşti ve 2011’in son çeyreğinden bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

XTB Foreks Araştırma Başkanı Halil Reçber, sadece Türkiye’nin değil Brezilya, Hindistan, Güney Afrika’nın da para birimlerinin dolar karşısında eridiğine dikkat çekti. Halil Reçber, “Türkiye’de siyasi risk olmasa, Gezi Parkı olayları olmasaydı da doların değeri artacaktı. Güney Afrika’da ve Rusya’da siyasi olayların olmadığı ortada, ama bu para birimleri bizden daha çok değer yitirdi. Yani siyasi gerilimler burada tuz biber rolü oynadı. Dolar zaten artacaktı, böyle bir eğilim olacaktı.” değerlendirmesi yaptı.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)