E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolardan korkan yatırımcılar nereye kaçacak?---

Dolardan korkan yatırımcılar nereye kaçacak?

Dolardan korkan yatırımcılar nereye kaçacak?
25 Haziran 2020 - 11:42 borsagundem.com

FED’in aşırı politikalarının ardından birçok piyasa uzmanı dolarda keskin bir düşüşe hazırlanıyor. Yatırımcılar dolar çöküşünden korunmak için adres arıyorlar

BORSAGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Birçok piyasa gözlemcisine göre dolar uçurumun eşiğindeymiş gibi gözüküyor. ABD Merkez Bankası’nın (FED) üç ay boyunca sürdürdüğü agresif politikalar bankanın bilançosunun 3 trilyon dolar yükselmesine neden oldu. Küresel piyasalarda Dolar değerini %2 arttırdı.

Doların üç ay boyunca süregelen hayret verici gücü uzun vadede daha zayıf bir dolara yol açacağı ve küresel rezerv para birimi özelliğini kaybedeceği piyasa uzmanlarının altını çizdiği bir konu.

Geçtiğimiz hafta Morgan Stanley’nin Eski Başkanı Yale Üniversitesi Profesörü Stephen Roach ABD ekonomisindeki aşırı borçlanma ve tasarruflardaki düşüş nedeniyle doların %35 değer kaybedeceğini paylaşmıştı.

ABD’de ölümcül dolar krizi yaklaşıyor

Roach bu düşüncesinde yalnız değil.

Marketwatch ve Barrons’un Yazarı Piyasa Uzmanı Mark Hulbert birçok ayı piyasası uzmanının dolardaki çöküşün gerçekleşmesi sonrasında nereye yatırım yapacağını konuştuğunu belirtiyor.

Altın güvenli mi?

Güvenli liman olarak bilinen altın olağan şüpheli gibi görünse de veriler doların çöküşü sırasında altının güvende olmayacağını gösteriyor. ABD merkezli yatırımcıların düşüncelerine göre son 50 yılda ABD dışındaki hisse senetleri doların değer kaybı sırasında en iyi korumayı sağlıyor. Hulbert’in istatistiklerine göre dolardaki çöküş sırasında altının dolar karşısında sadece %12,4 değer kazanacağı görülürken uluslararası hisse senetlerinin %26,6 oranında bir koruma sağlayacağı gözlemleniyor.

Barrons yazarına göre uluslararası hisse senetlerinin doların düşmesiyle birlikte değer kazanması beklenilen bir durum. Doların değer kaybettiği bir ortamda ABD merkezli yatırımcılar için uluslararası hisselerin değer kazanması daha fazla anlam taşıyor.

Mark Hulbert uluslararası hisselerin verilerini toplamak için ABD ve Kanada dışındaki ülkeleri belirten gelişmiş ülkeler endeksini (MSCI EAFE) kullandığının altını çiziyor. Uluslararası dolar endeksinin öncü bir gösterge olmadığını belirten borsa uzmanı dolardaki bu keskin değişimden yararlanabilmek için dolar endeksinde düşüş gerçekleşmeden öncesinin izlenmesinin gerektiğini belirtiyor. Bu aynı zamanda dolardaki keskin düşüş gerçekleşmeye başladığında uluslararası hisse almak için çok geç olabileceği anlamına geliyor.

Piyasa uzmanlarının güvenle doların düşeceğini tahmin etmesinin bir ilk olmadığını vurgulayan Mark Hulbert henüz keskin bir düşüşün gerçekleşmediğini yazısında belirtiyor. Küresel piyasalarda ABD Dolar Endeksi 2011’in en düşük seviyesine göre %33 oranla daha iyi durumda.

Ünlü ekonomist tartışma yaratan dolar öngörüsünde geri adım atmıyor

 

Küresel borsalarda ikinci dalga freni

 

Altın vakalarla yükselirken, dolar engeline takılıyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)