E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolardaki yükseliş uzun sürmedi---

Dolardaki yükseliş uzun sürmedi

Dolardaki yükseliş uzun sürmedi
23 Aralık 2019 - 08:44 borsagundem.com

ABD-Türkiye ilişkilerine yönelik endişeler ve Mekez Bankası'nın faiz indirimleri sonrası reel faizlerde gözlenen düşüşün etkisiyle geçen hafta TL dolar karşısında yüzde 2'nin üzerinde değer kaybederken, dolar/TL 5.94 civarında hareket ediyor

TL’nin dolar karşısında bir aylık değer kaybı %4’ü aşarken, kurda son dönemde gözlenen sert yükseliş Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve TCMB’nin de adımlarını beraberinde getirdi.

BDDK bazı döviz-TL türev işlemlerdeki limitleri kıstığını açıklarken, TCMB Ağustos’tan bu yana ilk kez döviz karşılığı TL swap piyasasında ihale açtı.

Bu hafta Noel tatili kapsamında ABD ve Avrupa piyasalarının iki gün kapalı olacak olması ve yıl sonu nedeniyle piyasada işlem hacimlerinin düşebileceği belirtilirken, ABD ile diplomatik  ilişkilerin seyri izleniyor.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Suriye'de Cumhurbaşkanı Beşar Esad karşıtı muhaliflerin
elindeki son büyük bölge olan İdlib'e yapılan saldırılar nedeniyle 80,000 Suriyeli'nin
Türkiye'ye doğru göçe başladığını, göç yükünü Türkiye'nin tek başına kaldırmayacağını söyledi.
Erdoğan İdlib'de Rusya destekli Suriye hükümeti güçlerinin taarruzunu durdurmak için
Türkiye'nin Pazartesi günü Moskova'ya heyet göndereceğini ifade ederek, "Görüşmeleri yapacaklar
ve alınacak neticeye göre biz de atacağımız adımları belirleyeceğiz" dedi

İzlenen bir diğer konu ise Libya'daki gelişmeler. Erdoğan, Libya'da uluslararası tanınırlığı olan hükümet ile savaşan Khalifa Haftar güçlerine Rusya'nın desteklediği paralı askerlerin yardım etmesine Türkiye'nin seyirci kalamayacağını söylerken, Rusya da Türkiye'nin Libya'ya asker gönderme ihtimalinin endişe yarattığı belirtti.

Geçen haftayı 5.81 civarında tamamlayan dolar/TL, geçen cuma günü 5.9450’ye kadar yükseldikten sonra 5.9430 seviyesinden kapandı.

TSİ 08:45 itibariyle dolar/TL 5.9385 seviyelerinde işlem görürken euro/TL 6.5865, euro/dolar 1.10805, gram altın ise 282.8 seviyelerinden işlem görüyor.

Analistler TCMB’nin son dört toplantıda 12 puana ulaşan faiz indirimlerinin ardından reel faizin azalmasıyla TL mevduatın cazibesinin azalması ve bireylerin dolar talebinin yanı sıra kurumların borç ödeme kaynaklı alımlarının kurdaki yükselişte etkili olduğunu belirtiyor. 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)