E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaPiyasaDolardaki düşüş borsaları nasıl etkiler?---

Dolardaki düşüş borsaları nasıl etkiler?

Dolardaki düşüş borsaları nasıl etkiler?
27 Temmuz 2020 - 10:52 borsagundem.com

ABD Doları'ndaki rekor seviyelerdeki değer kaybı borsalardaki gidişatı da etkiliyor. Analistlere göre doların düşüşüyle en büyük faydayı beklentilerin aksinde Wall Street değil küresel borsalar sağlıyor

BORSAGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

Küresel piyasalarda ABD Doları değer kaybını sürdürüyor. Bu durum Wall Street borsalarına olumlu yansısa da analistlere göre dolardaki düşüşün asıl faydası küresel borsalara.

Geçtiğimiz hafta dolar küresel piyasalarda en yakın 6 rakibi karşısında %1,6 değer kaybetti. Dolar geçtiğimiz Cuma küresel dolar endeksi 94,40 seviyesine kadar düşerek 22 haftanın en düşük seviyesine geriledi. Marketwatch’un haberine göre dolardaki keskin değer kaybı ABD borsalarına olumlu yansısa da küresel borsalar bu düşüşten en büyük faydayı sağlıyor..

Dolar borsaların dip seviyesine ulaşmadan bir gün önde 22 Mart tarihinde 103 puanla 3 yılın en yüksek gün içi seviyesine ulaşmıştı. Doların güç kaybettikçe S&P 500 hızlı bir şekilde toparlandı. Endeks 23 Şubat’taki %34’lük dip noktasına ulaşmasının ardından an itibariyle 21 Şubat tarihli en yüksek seviyesinin sadece %5 oranda aşağısında seyrediyor.

Doların tam olarak ne yapacağını biliyor olmak yatırımcılar için kafa karıştırıcı olabilir. Sonuçta, zayıf bir dolar genellikle ABD ekonomisi için olumlu olarak görülüyor ve büyük çok uluslu şirketlerin yüksek denizaşırı gelirler kaydetmesi anlamına geliyor. Fakat ABD yerel ekonomisi içinse maliyetlerinin yükselmesi sorunlarını da beraberinde getiriyor. Dolardaki düşüşün oluşturduğu boğa piyasasında Wall Street endeksleri güçlü bir yükseliş gösteriyor ve bu durum ABD ekonomisinin diğer ekonomilere göre daha fazla güçlenmesini sağlıyor.

Tüm bu tabloya rağmen dolardaki zayıflığın ABD reel piyasalarına yansıması durumunda bu kadar olumlu sonuçlar oluşturmayabilir.

Geçtiğimizi hafta hem dolar hem de Wall Street hisse senetleri zemin kaybetti. ABD ve Çin arasındaki gerilimin yükselmesi yatırımcıları güvenli liman arayışına itti. S&P 500 endeksi hafta boyunca %0,3 değer kaybetti. Dow Jones ise aynı dönemde %0,8 düştü.

Uzun vadede ise dolar ve hisse senetleri hafif dereceli bir negatif korelasyon sergiliyor. Doların değer kaybı ABD hisse senetleri için yükseliş anlamına geliyor. Yatırım danışmanlığı şirketi ClearBridge’in Yatırım Stratejisti Jeffrey Schulze 1973 yılından bu yana borsalarda dolar endeksi ile S&P 500 arasındaki korelasyonun aylık bazda -0,2 oranında olduğunu belirtiyor.

Ancak bu ters ilişki son zamanlarda çok daha güçleniyor. Schulze’nin verilerine göre 2000 yılında Çin’in Dünya Ticaret Örgütü’ne katılmasından bu yana bu negatif korelasyon -0,35’e kadar düşüyor.

Schulze Marketwatch’a verdiği röportajda, “Zayıf bir dolar mutlaka zayıf bir ABD ekonomisini yansıtmaz ama göreceli olarak daha güçlü bir küresel ekonomi yansıtır” ifadelerine yer veriyor. Schulze’nin ifadelerinde göre bu durum ABD hisse senetleri için kötü performansı ifade etmese de önümüzdeki altı ay içinde küresel muadilleri düşük performansı gösteriyor.

Euro küresel para birimi olmaya aday

ABD hisse senetleri, kovid-19 salgınının büyük ölçüde kontrol altında kaldığı Avrupa'ya karşı gösterdiği düşük performansla bir miktar savunmasız olabilir. Ayrıca Avrupalı liderler geçtiğimiz hafta bir araya gelerek büyük bir harcama ve kurtarma planı oluşturarak krizden çıkış için önemli bir kilometre taşı sunmayı başarırken, Avrupa Merkez Bankası da bu süreçte ekonominin ayakta kalması için parasal teşvik sağlamada agresif bir şekilde mücadele etti. Dolar karşısında yaklaşık %19'luk bir ağırlık taşıyan euro, son bir hafta içinde %1,8 artarak 1,16 doların üzerinde 10 ayın en yüksek seviyesinde değer gördü.

Temmuz ayında ABD hisse senetlerinin küresel endeksler karşısında güç kazanmasına rağmen euro dolar karşısında %3,6 oranında değer kazanarak ralliyi sürdürdü. Amundi Pioneer'ın Para Birimleri Stratejisi Direktörü Paresh Upadhyaya verdiği bir röportajda, bu durumun yatırımcıların euroyu farklı bir bakış açısıyla görmeye başladıklarının bir işareti olabileceğini ve muhtemelen euroyu bir sonraki güvenli liman para birimi olarak gördüklerini gösterdiğini söyledi.

Dolar krizi finans sektörünü çöketmez

Oxford Economics’in Macro Strateji Direktörü Guarav Saroliya ABD’deki düşük performansın dolar endeksli ve ABD merkezli olmayan hisse senetlerinde de negatif korelasyonu desteklediğini ve bu negatif korelasyonun ABD hisse senetlerindekinden daha güçlü olduğunu belirtiyor. Saroliya’ya göre ABD merkezli olmayan dolara endeksli Hisse senetleri dolar düştüğünde ABD hisselerine göre daha fazla yükseliyor.

Doların düşüşüne ilişkin yorumlar ise oldukça dikkat çekiyor. Bazı ekonomistler doların hızlı ve rahatsız edici bir şekilde değer kaybedebileceği konusunda uyarıyorlar. Hızla değer kaybeden dolar dünyanın rezerv para birimi olma statüsünü aşındırıyor ve ABD, kovid-19 salgınını kontrol altına almak için mücadele ederken finansal piyasalara şok dalgaları gönderiyor. Geçtiğimiz ay ünlü Ekonomist Stephen Roach konuya ilişkin doların oldukça büyük bir krize doğru sürüklendiğini belirtmişti:

ABD’de ölümcül dolar krizi yaklaşıyor

 
Saroliya, doların bu kadar kasvetli bir senaryoya maruz kalma olasılığının düşük olduğunu savunarak, para biriminin 1970'lerde, 1980'lerin sonunda ve 2000'lerin ortalarında da önde gelen rezerv para birimi olarak hizmet verdiğini ve bu dönemlerde de ayı piyasalarının gerçekleştiğini kaydetti.

Oxford’un ünlü ismi "Küresel piyasalar ve ekonomi için istikrarsızlaştırıcı olmaktan uzak, bu ataklar büyüme için oldukça olumluydu" ifadelerine yer vererek dolar ve küresel ekonomik büyüme arasındaki negatif korelasyonun 1970'lerden bu yana serbest dalgalı döviz kurları döneminin çoğu için var olduğunun altını çiziyor. Makro ekonomi uzmanına göre dolardaki hızlı değerlenmeler küresel finansal istikrar için dolardaki büyük düşüşlerinden daha fazla tehdit oluşturuyor.

Ünlü ekonomist uyardı: İkinci dip geliyor

Ünlü ekonomist tartışma yaratan dolar öngörüsünde geri adım atmıyor

Dolar son 16 ayın en düşük seviyesinde

ABD-Çin arasında siyasi gerilim devam ediyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bika27 Temmuz 2020 20:27

    TL tüm paralar karşısında değer kaybediyor, rezervler eridi.

  • Vatandas27 Temmuz 2020 19:25

    Doların başka ülkelerde düştüğü bir gerçek. Ancak ülkemizde ters tepiyor. Gittikçe yükselmekte. Tl nin böyle değersizleşmesi yazık.

  • beyler27 Temmuz 2020 18:44

    amerika seçim var çinle sorun var artamaz secimden sonra parite düşer.DOlar aldım euro alsam %5 kardaydım nasip (YTD)

  • Mehmet atici27 Temmuz 2020 17:20

    Dolar düşmedi eğer bu sıkıntı Turkiyede olsaydı 3 kere deviasyon olurdu gerçi bu arada bizde 1kere pan demi ile beraber deviasyon oldu . Buyuk planlar büyük işler ama kaybeden yine biz

  • İsmail27 Temmuz 2020 12:17

    bizde dolar henüz düşmedi

  • FİNANSŞÖR27 Temmuz 2020 11:53

    abd doları yıllarca basıp basıp dünya daki ülkelerin ellerine verdi.herkes tir tir tikremekte ellerinde dolar varlıkları olan ülkeler.abd doları değerleştirirerek kendisine ajantaj sağlar iken kendisi kazanılım sağlamaktadır.eğer daha da dolar değerleştirilir ise ellerinde dolar olanların bir paraları pul olacaktır.