E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaAracı Kurum RaporlarıDolarda yükseliş virüs ile sürüyor---

Dolarda yükseliş virüs ile sürüyor

Dolarda yükseliş virüs ile sürüyor
10 Şubat 2020 - 09:33 borsagundem.com

Akbank Ekonomik Araştırmalar Bölümü tarafından hazırlanan günlük bültende gelişmekte olan ülke para birimlerinde bu sabah toparlanmanın hakim olduğu belirtiliyor.

Küresel çapta geçtiğimiz Cuma günü açıklanan verilerde, Almanya ve Fransa'da Aralık ayı sanayi üretimi hem aylık hem de yıllık bazda daralarak, bölgede ekonomik aktivitenin geçtiğimiz yılsonu itibariyle hala kırılgan olduğunu ortaya koydu. ABD'de ise Ocak ayı tarım dışı istihdam artışı 225 bin ile beklentilerin oldukça üzerinde gerçekleşirken, ortalama saatlik kazançların yıllık artışı ise bir önceki aydaki %2,9 düzeyinden %3,1'e ivmelendi. Çin'de ise bu sabah açıklanan verilerde, üretici enflasyonu yıllık bazda %0,1 olurken, tüketici enflasyonu da %4,9 düzeyindeki piyasa beklentisinin üzerinde
%5,4'e ivmelendi.

Diğer taraftan Çin'de ortaya çıkan yeni tip Korona virüsüne ilişkin gelişmeler de takip edilmeye devam ediyor. Ülkede virüs kaynaklı hayatını kaybedenlerin sayısı, 909'a yükseldi. Bunun 871'i virüsün merkez üssü Hubey eyaletinde gerçekleşti. Küresel riskli varlıklar ise temkinli seyir izliyor.

Cuma günü ABD temel hisse senedi endekslerinin %0,5 ilâ %1 aralığında satıcılı kapatmasının ardından, bu sabah Asya hisse senedi piyasalarının çoğunda da satıcılı bir seyir var. ABD 10 yıllık devlet tahvili getirileri, %1,59 ile göreli düşük düzeylerdeki seyrini sürdürürken, dolar endeksinde, ABD'deki olumlu veri akışının da desteğiyle, değerlenme eğilimi devam ediyor, endeks bu sabah 98,6 seviyesinde.

Yurt içinde ise TCMB, bankaların, ticari müşterilerine yönelik "Ticari Krediler", "Dış Ticaret", "Nakit Yönetimi" ve "Ödeme Sistemleri" kategorilerinde verdikleri ürün ve hizmetlere karşılık alabilecekleri ücret ve komisyonlar, 51 kalem ile sınırlandırıldı.

Yayımlanan tebliğ ile ayrıca, bazı ücret kalemlerine niceliksel veya niteliksel sınırlamalar konulurken, şeffaflığın sağlanması amacıyla bankalara bilgilendirme yükümlülükleri getirildi. BDDK ise bankaların yurt dışı yerleşiklerle yaptıkları bir bacağı döviz diğer bacağı TL olan ve vadede TL alım yönünde gerçekleştirecekleri swap işlemlerinin toplamının, bankaların en son hesapladıkları yasal özkaynaklarına oran sınırını %25'ten %10'a çekti. Yurt içi piyasalarda ise Cuma akşamı 6 üzeri seviyeleri gören $/TL, güne 5,97 düzeylerinden başlıyor.

Tahvil piyasasında gösterge faiz haftalık bazda 32 baz puan artışla haftayı %10,52'den, 10 yıl vadeli tahvil getirileri haftalık 44 baz puan artışla %10,67'den tamamladı. Hazine bugün dört devlet iç borçlanma senedi için değişim ihalesi düzenleyecek. Hazine yarın 2 yıl vadeli kira sertifikası ve 7 yıl vadeli değişken faizli devlet tahvili ihaleleri gerçekleştirecek.

Dolarda, güçlü ABD verileri ve korona virüsü endişeleriyle, yükseliş sürüyor. ¬/$, zayıf Euro Bölgesi verilerinin de etkisiyle düşüşte 1,0955'lerde. GBP/USD'de düşüş sürüyor 1,2905'lerde. USD/JPY
109,8'lerde. Güçlü ABD tarım dışı istihdam verisi sonrası, gelişmekte olan ülke para birimlerinde Cuma günü %1'i aşan değer kayıpları görülürken, bu sabah toparlanma hakim. "

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)