E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda yeni zirve---

Dolarda yeni zirve

Dolarda yeni zirve
16 Kasım 2021 - 08:06 borsagundem.com

Dolar, TL karşısında zirve tazelerken, gün içinde Bakan Elvan'ın konuşması ve ABD verileri izlenecek

Türk Lirası, dolar karşısında değer kaybetmeye devam ediyor. Eylül ayının ilk haftasından itibaren yükseliş trendinde olan ve son 6 işlem gününde de üst üste yükselen dolar/TL, bu sabah tarihi zirvesini 10,09'a kadar taşıdı. Euro/TL ise 11,50'nin hemen altında alıcı buluyor.

Asya borsaları, Çin gayrimenkul sektörüne dair endişelerin rahatlamasıyla artan risk iştahının desteğiyle çoğunlukla yükselirken, yatırımcılar ABD Başkanı Joe Biden ile Çin Devlet Başkanı Xi Jinping'in görüşmesine odaklandı. Japonya dışındaki Asya-Pasifik borsalarını izleyen MSCI endeksi yüzde 0,27 artışla iki buçuk haftanın zirvesine yükseldi. Japonya'nın Nikkei endeksi yüzde 0,39 yükseldi. Çin lokomotif endeksi yüzde 0,4, Hong Kong'un Hang Seng endeksi ise gayrimenkul hisselerinin desteğiyle yüzde 0,7 yükseldi.

Yurt içinde Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan'ın konuşması ve dönemsel işgücü istatistikleri takip edilecek. Yurt dışında ise ABD'den gelecek perakende satışlar ve sanayi üretimi verileri beklenecek.

ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

Belçika’nın başkenti Brüksel’de yapılan Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları ve AB Doğu Ortaklığı Bakanlar Toplantısı’nda Belarus’a yönelik yaptırımları genişletme kararı alındı.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, Ukrayna’nın doğusunda yaşanan çatışmaları ve Belarus-Polonya sınırında yaşanan göçmen krizini görüştü.

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü John Kirby, İran donanmasına ait bir helikopterin Umman Körfezi’nde ABD Donanması’na ait savaş gemisine yaklaştığını açıkladı.

ABD Başkanı Joe Biden 1 trilyon dolarlık altyapı tasarısını Beyaz Saray’ın bahçesinde düzenlenen törenle imzaladı.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Ukrayna sınırındaki Rus birliklerinde alışılmadık hareketlilik görmeye devam ettiklerini bildirdi.

İngiltere Merkez Bankası Başkanı Andrew Bailey, enflasyon görünümünden konusunda oldukça rahatsız olduğunu söyledi.

ABD Başkanı Joe Biden, Fed başkanlığı için görüşmelerine devam ederken, Senato Bankacılık Komisyonu Başkanı Sherrod Brown, kararın yakında açıklanmasını beklediklerini söyledi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) Başkan Yardımcısı Luis de Guindos, tedarik zincirlerindeki ve sanayideki darboğazların bir taraftan enflasyonu yukarı iterken, diğer taraftan Euro Bölgesi büyümesi üzerinde baskı yaratmasını beklediğini söyledi.

2018 yılında emekli olan eski New York Fed Başkanı William Dudley, Fed'in kısa vadeli faiz aralığını sıfırdan yüzde 3-4 aralığına artırmak zorunda kalacağına inandığını söyledi.

YURT İÇİ GÜNDEM

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, 5. Türkiye Sermaye Piyasaları Kongresi açılış konuşmasını yapacak (09.00).

TÜİK, yılın 3.çeyreğine ilişkin işgücü istatistiklerini açıklayacak. Mevsimsel düzeltilmiş işsizlik oranı yılın 2.çeyrek döneminde yüzde 12,4 olarak açıklanmıştı (10.00).

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB), özel sektörün yurt dışından sağladığı kredi borcu verilerini duyuracak (10.00).

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye Madencilik Sektörü Gelişim Raporu tanıtımına katılacak.(11.30)

TCMB öğleden sonra ise Eylül ayına ilişkin Konut Fiyat Endeksi raporunu yayımlayacak. Konut fiyatları Ağustos ayında aylık yüzde 3,9, yıllık yüzde 33,4 artış gösterdi (14.30).

TBMM Plan Bütçe Komisyonunda, Milli Savunma Bakanlığının 2022 yılı bütçesi ele alınacak.

YURT DIŞI GÜNDEM

Avrupa piyasaları İngiltere'den gelecek işgücü rakamlarıyla güne başlayacak. Ülkede işsizlik oranı yüzde 4,5 seviyesinde bulunuyor (10.00).

Fransa ve İtalya'nın final enflasyon verileri de Avrupa piyasalarında takip edilecek gündem maddeleri olacak (10.45, 12.00).

Son 5 toplantısında faizi artıran Macaristan Merkez Bankası(MNB) faiz kararı da piyasalar tarafından takip edilecek (16.00).

İngiltere'nin 5 ve 25 yıllık tahvil ihaleleri gerçekleşecek.

Uluslararası Enerji Ajansı(IEA) aylık raporu açıklanacak (12.00).

Yurt dışında günün en önemli verileri ABD tarafından gelecek. ABD'de perakende satışlar, ithal fiyatları (16.30), sanayi üretimi (17.15), işletme stokları, NAHB Konut Piyasası Endeksi (18.00) ve sermaye hareketleri (00.00) verileri izlenecek.

Atlanta Fed Başkanı Raphael Bostic'in akşam saatlerinde bir konuşması bulunuyor (20.00).

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (7)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Ekrem.16 Kasım 2021 10:50

    Kadın cinayetlerinde katiller niye serbest ise dolarda Suriye dinarı da aynı nedenden yükseliyor.yani ülkeyi yoketmek için ellerinden geleni yapıyorlar.

  • Berber Bekri 16 Kasım 2021 09:37

    Benim alanım ekonomi bakmayın Diplomasız bir Berber olduğuma verin yetkiyi dolarla faizle nasıl uğraşıyorum görün hocalara okutur kısmetini bağlarım doların kuyulara atarım faizi tabi bedava olmaz 100 er dolarınızı alırım...

  • osmanlı torunu16 Kasım 2021 09:20

    osmanlının kuruluş yıllarına dönecez dediler, yıkılma dönemine getirdiler

  • Ahmet Otzbir Vekili16 Kasım 2021 09:11

    Ekonomının kitabını yazanlar usd yi düşüremıyor galba :D

  • BORSACI16 Kasım 2021 08:55

    merkez bankası önden yükleme yaptı az bir şey kaldı diyordu acaba bu seferde arakadan mı yükleyecek millet sefalete düştü acıttı bilmiyorum ama konyakmı çekip geliyor acaba milleti duman ettin .ampülün savurganlıgı ülkeyi perişan etti kurtuluş savaşı yaşamış bu millet kıtlık yokluk görmüş ama bu kadar savurganlık tarihte görmemişdi.bedel ödüyoruz.

  • Bekir 16 Kasım 2021 08:52

    Hergün zirve haberi var. Faiz düşerse 11-12 lira olur. Reisin hoşuna gidiyor.

  • zeki16 Kasım 2021 09:20

    e demişler tecavüz kaçınılmazsa, zevk almaya bak