E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda Trump hareketliliği yaşanıyor---

Dolarda Trump hareketliliği yaşanıyor

Dolarda Trump hareketliliği yaşanıyor
08 Ekim 2019 - 08:26 borsagundem.com

Jeopolitik gelişmeler ve Trump'ın yaptırım tehdidinin ardından hızla yükselerek 5.85'i test eden dolar, Trump'ın ABD-Türkiye ilişkilerini savunan açıklamalarının ardından 5.79'un altını test etti

Türkiye'nin Suriye'de gerçekleştireceği operasyonun bölgede jeopolitik endişeleri tetiklemesi ve ABD Başkanı Donald Trump'ın Türkiye'yi ekonomisini yok etmekle tehdit etmesinin ardından beş haftanın en yüksek seviyesine gelen dolar/TL, öğleden sonra Trump'ın iki ülke ilişkilerini savunan açıklamaları ile geriledi.

İnsanlar Türkiye’nin ABD’nin büyük ticari ortağı olduğunu unutuyor!

Dolar saat 18:00 itibariyle 5.8255 lira seviyesinde bulunuyor. Açılışın ardından en düşük 5.7819 lira, en yüksek 5.8472 lira seviyesi görüldü. Euro ise 6.3844 lira seviyesinde işlem görüyor. Euro/dolar paritesi 1.0955 seviyesinde. Gram altın 281.4 liradan alıcı buluyor. 2 yıllık tahvil faizi yüzde 14.00 seviyesinde.

Jeopolitik gelişmelere oldukça duyarlı olan dolar/TL'de haber akışına bağlı olarak dalgalanmaların sürmesi bekleniyor.

Trump, Suriye'ye operasyon yapma konusunda yeşil ışık yakmış olsa da, planlanan saldırının çok abartılması durumunda Türkiye'yi ekonomisini yok etmekle tehdit etmesinin üzerinden daha 24 saat geçmeden attığı bir tweet ile Türkiye'nin büyük bir ticaret ortağı olduğunu söyledi. Ancak sonrasında yine attığı tweet ile Türkiye'nin zaruri olmayan bir çatışmaya girmesinin ekonomisi ve son derece kırılgan para birimi üzerinde yıkıcı etki yaratacağını söyledi. Trump ayrıca Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 13 Kasım'da ABD'ye gideceğini belirtti.

ABD ve Türkiye liderlerinin haftasonundaki telefon görüşmesi öncesi 5.70'in hemen altında işlem gören dolar/TL Trump'ın tehdidi ardından bu sabah 5.8465 ile 30 Ağustos'tan beri en yüksek seviyeyi gördü.

Öğleden sonra 5.83'ün üzerinde bulunan dolar/TL, Trump'ın olumlu açıklamaları ardından ise 5.7850'ye kadar geriledi. Ancak sonrasında Trump'ın devam eden eleştirel tweetleri piyasada dalgalanmaya neden oldu.

Bankacılar dolar/TL 5.85'e yaklaştığında bireysel ya da kurumsal müşterilerin kar amaçlı döviz satışlarının görüldüğünü, bu hareketin kurun yüksek seviyeden sınırlı aşağı hareketini desteklediğini belirtmişti. Trump'ın tweetleri ise kurdaki düşüşü daha da hızlandırmış oldu.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD askerlerini Suriye'nin kuzeyinden çekme kararının iki partinin de tepkisiyle karşılaşmasının ardından Washington'ın Türkiye ile ilişkilerini savunmaya devam etti.

Sonrasında tweetlerine devam eden Trump, Kürtleri hiçbir şekilde yalnız bırakmadıklarını, finansal ve silah yardımına devam ettiklerini söyleyerek, "Türkiye'nin zaruri olmayan bir çatışmaya girmesi ekonomisi ve son derece kırılgan para birimi üzerinde yıkıcı etki yaratacak" dedi.

ABD dün Kuzeydoğu Suriye'den güçlerini çekmeye başlayarak Türkiye'nin uzun bir süredir Washington'un müttefiki olan Kürt güçlere saldırısının önünü açarken, Trump "sonu gelmez savaşlardan" çekilme zamanının geldiğini söyledi.

ABD'nin bölgeden çekilmesi uzun süreli müttefikleri olan Kürtlerin önderliğindeki grupları operasyon hazırlığında olan ve bu grupları terörist olarak adlandıran Türkiye'ye karşı savunmasız bırakıyor. Kur Eylül ayı başından bu haftaya kadar genel olarak 5.60-5.75 bandında seyretti.

Bankacılar bu bandın kırılması için yurtdışı piyasalarda risk iştahında ciddi bir bozulma veya içeride olumsuz bir haber akışı olması gerektiğini belirtiyordu.

Artan jeopolitik endişeler yükselişi tetikleyen sebep oldu. Lokallerin döviz talebi de kuvvetli seyretmeye devam ediyor.

TCMB güncel verilerine göre yurtiçi yerleşiklerin yabancı para mevduatları 27 Eylül haftasında da yükselişini sürdürerek yaklaşık 1 milyar dolar artışla 193.7 milyar dolar ile tarihi zirveye geldi.

Tahvil/bono piyasasında ise getirilerde düşüş eğilimi son aylarda belirginleşmişti. Ancak artan jeopolitik endişeler faizlerdeki düşüşü sınırladı.

Hazine'nin borçlanma maliyetlerindeki artışın uzun vadede etkisini sınırlamak adına yaklaşık 1.5 yıldır ihraç etmediği gösterge 10 yıllık tahvilin bileşik getirisi Mayıs ayında %21 idi. Gösterge 10 yıllık tahvilde dün spot kapanışta %13.87 olan ortalama bileşik getiri, bugün valörde %14.33 seviyesinden açıldıktan sonra saat 1629'da %14.03 seviyesindeydi.

İki yıllık gösterge tahvilde ise dün spot kapanışta ortalama bileşik getiri %13.69, valörde son işlem %13.68 oldu. Bugün ise spot kapanışta ortalama %13.95, valörde %14.07'den açıldıktan sonra saat 1629'da %14 seviyesindeydi.

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)