E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda dalgalı seyir---

Dolarda dalgalı seyir

Dolarda dalgalı seyir
19 Kasım 2021 - 14:15 borsagundem.com

Faiz kararıyla birlikte dün tarihi zirvesini 11,30'a taşıyan dolar/TL, bu sabah piyasaların açılmasının ardından artan işlem hacimleriyle 10,82'ye kadar indi. Sonrasında kur yeniden 11 liranın üzerini gördü.

Merkez Bankası'nın faiz indirimlerine devam kararının ardından tarihi zirvesini 11,30'un üzerine taşıyan dolar/TL'de bu sabah yüzde 2'ye yakın değer kaybediyor. 

Yaşanan düşüşte kar satışları etkili oluyor. Piyasaların açılmasıyla birlikte satışlar hız kazanırken dolar/TL 10,82'ye kadar çekildi.

Benzer grafiklerle hareket eden euro/TL 12,70 sınırından 12,30'a kadar çekildi. 

İki haftadır gerileyen Türkiye'nin 5 yıllık CDS'leri ise dün 21 baz puan yükselerek 445/451 baz puan ile Ekim sonunda tırmandığı 470 baz puan seviyesine yaklaştı.

Dünyanın pek çok ülkesi faiz artırırken, Türkiye'de faizlerin düşmesiyle TL değer kaybederken dolar/TL, bu sabah 11 seviyesinin üzerinde güne başladı.

TCMB, üst üste 3 aydır faiz indiriyor

TCMB, dünkü PPK toplantısında yüzde 20'ye yakın seyreden yüksek enflasyona ve TL'de art arda gelen sert değer kayıplarına rağmen faiz indirimlerine 100 baz puan ile devam ederken, gelecek ay bir faiz indirimi daha yapabileceğine işaret etti. TCMB böylece Eylül'den bu yana 400 baz puan faiz indirimi yapmış oldu.

Gelişen ve gelişmekte olan ülkelerde en sert kayıp TL'de

TCMB'nin ilk sinyalini Eylül başında verdiği para politikasındaki gevşeme adımları ve faiz indirimlerinden bu yana TL yüzde 24 değer kaybıyla Refinitiv tarafından izlenen 33 gelişmiş ve gelişmekte olan ülke para birimi arasında en çok değer yitiren para birimi oldu.

TCMB faiz indirimlerine devam sinyali verirken, dünyanın pek çok ülkesi artan enflasyon ve ısınan ekonomileri nedeniyle faiz artırma kararı alıyor. Son olarak dün Güney Afrika ve Macaristan faiz artırım kararı aldı.

Haftaya gözler yine yeniden Merkez Bankalarında!

Merkez Bankası indirime devam!

Dolarda tarihi seviyeleri takip etmek güçleşiyor

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • reserpin19 Kasım 2021 19:55

    Bunun elbet siyasi sonucları olacaktır. Buna neden olan siyasiler 2023 seçimlerinde en ağır şekilde secim hezimeti alacaklardır. Kendileri refah içinde yaşarken halk perişan halde. Umarım halkımız artık gerçekleri görmüştür. Yoksa kendi düşen ağlamaz.

  • BORSACI19 Kasım 2021 15:16

    ulan nasıl bir ülkede yaşıyoruz 85 milyonun resmen psikoljisi bozuldu herkes can derdine düşmüş gibi oldu dedigim dedik diyor.marketlerde borsa gibi fiyatlar tavan yaptı.sürekli seri bir şekilde fiyatlar artıyor.allah ülkemizi korusun .

  • Recai19 Kasım 2021 13:17

    Damat Paris'te keyif çatıyor, siz kendi derdinize yanin

  • Mustafa19 Kasım 2021 12:37

    Devammm gerileme falan yok