E-BÜLTEN

E-bültenimize abone olarak
en son bilgilere ve haberlere ulaşabilirsiniz.

Ana SayfaEmtia ve Döviz PiyasalarıDolarda oynaklık artıyor---

Dolarda oynaklık artıyor

Dolarda oynaklık artıyor
11 Ocak 2022 - 11:36 borsagundem.com

Dolar/TL, güne yatay seyirle başlamasının ardından 13,83 seviyelerinde işlem görüyor.

Dün, yükseliş eğiliminde hareket eden dolar/TL, günü önceki kapanışa göre yüzde 0,42 artışla 13,8329'dan tamamladı.

Dolar/TL, yeni güne yatay başlamasının ardından saat 16:30 itibarıyla önceki kapanışın hemen altında 13,8300 seviyesinde işlem görüyor. Aynı dakikalarda Euro/TL yüzde 0,22 değer kazanarak 15,6920'den, sterlin/TL yüzde 0,18 yükselişle 18,7950'den satılıyor.

Dolar endeksi, şu sıralarda önceki kapanışın yüzde 0,01 altında 95,93 seviyesinde dengelenirken, Euro/dolar paritesi ise yüzde 0,06 artışla 1,1332'tan alıcı buluyor.

Analistler, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) şahinleşen para politikaları sonrası tahvil piyasalarında artan satış baskısının dengelenmeye başladığını, bu durumun dolar kuruna da yansıdığını kaydetti.

Başta Fed Başkanı Jerome Powell olmak üzere Fed yetkilileri ile Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde'ın bugün yapacakları konuşmaların küresel varlık fiyatlarında oynaklığı artırabileceğine dikkati çeken analistler, açıklamalarda para politikasının geleceğine ilişkin ipuçları aranacağını söyledi.

Öte yandan bugün, yurt içi yerleşik tüzel kişilerin döviz ve altın cinsindeki mevduat ve katılım fonları hesaplarını TL vadeli mevduat ve katılma hesaplarına dönüştürmesi durumunda Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) desteklerinden faydalanabileceğine ilişkin tebliğ değişiklikleri Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Bugün TCMB tarafından açıklanan verilere göre ise Kasım 2021'de ödemeler dengesi 2 milyar 681 milyon dolar açık verirken, 12 aylık cari işlemler açığı 14 milyar 256 milyon dolar oldu.

Analistler, yurt dışında veri gündeminin sakin olduğunu kaydederek, teknik açıdan dolar endeksinde 96,5'in direnç, 95,5 seviyesinin destek konumunda olduğunu söyledi.

İnfo Yatırım forex bülteninde, "Haftanın ilk işlem gününde piyasalar yurtiçinden gelen işsizlik oranı verisini takip etti. TÜİK’in açıklamasına göre Kasım ayında işsizlik oranı yüzde 11.2 olarak açıklandı. Böylelikle Kasım’da işsizlik oranının bir önceki aya kıyasla değişmediği görüldü. Haftaya 13.70 seviyelerinde başlangıç yapan USDTRY paritesi haftanın ilk işlem gününde yukarı yönlü hareketlenmeler gerçekleştirdi ve parite 13.93 seviyelerini test etti. Haftanın ikinci işlem gününe 13.73 seviyelerinde başlangıç yapan paritede piyasalar yeni günde yurtiçinden gelecek olan Cari Hesap verisini takip edecek. Veri ile birlikte TL varlıklarında volatilite artacaktır. Dolar kanadına baktığımızda ise 18:00’da FED Başkanı Powell’ın ABD senatosunda yapacağı konuşma takip edilecek. USDTRY paritesini teknik olarak inceleyecek olursak yukarı yönlü hareketlenmelerde sırasıyla 14.00 – 14.40 – 14.65 seviyeleri direnç noktaları olarak takip edilebilir. Aşağı yönlü gevşemelerde ise 13.45 – 12.81 – 12.45 seviyeleri destek noktaları olarak test edilebilir." diye belirtiliyor.

Gedik Yatırım günlük bülteninde, "Yurt içinde işsizlik oranı kasım ayında bir önceki aya göre değişim
göstermeyerek %11,2 düzeyinde gerçekleşti. IMF, gelişmekte olan ekonomilerin Fed’in faiz artışına karşı hazırlık yapması gerektiğini belirti. Açıklanan verilerin kur üzerinde etkisinin olmadığını söyleyebiliriz. Son dönemlerde oynaklığın oldukça azaldığı kurda, haftaya başlangıcın da sakin olduğunu görüyoruz. Bugün yurt içinde kasım ayı cari işlemler dengesi açıklanacak olup beklentimiz 2,90 milyar dolar açık verileceği yönünde. ABD’de ise Fed Başkanı Powell’ın konuşması izlenecek. Bugün açıklanacak veriler sonrası kurda oynaklık artabilir. Dolar/TL, bu saat 08:30 itibariyle 13,76’lı seviyelerde bulunuyor. Dolar endeksi ise 95,86 seviyelerinde hareket ediyor." diye belirtiliyor.

Altın tırmanışa geçti

 

TCMB: Kasım'da cari işlemler 2,68 milyar dolar açık verdi

 

Borsa İstanbul'da yön yukarı

 

Sayfada yer alan bilgiler tavsiye niteliği taşımayıp yatırım danışmanlığı kapsamında değildir. Yatırımcı profilinize uymayabilir.

YORUMLAR (6)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Mucise Reis ;)11 Ocak 2022 15:39

    1 saat çalıştın. hadi markete gidelim.  10.01.2022 .1 litre yag 2,25 euro +2 ekmek 1,60 euro + 1 kg reçel 1,30 euro +10 lu yumurta 1,20euro+ zeytın yarım kg 2,50 euro+1 kg yoğurt 1,50 euro  kola  1,5 litre 1 euro+ 1 litre süt + 1 litre su 1 euro göçmen bir asgari ücretlinin en vasıfsısın aldıkları :D şimdi  Türkiye hesaplamasınıda siz yapın :D ... Paranın alım gücü = altın dır. Para alım gücü altınla karşılık bulur. Yani ülke parası değerli, değersiz, öyle böyle değil. Kendi para cinsinbden üretirsen, vatandaşın ucuzluk görür, dünyada paran TL  olarak itibar eder, Üretmeden saçma sapan sistemler iktisadi olmayan hamleler anca seni oyalar zaman kaybettirir... Çözüm değil, a dan z ye yerli hammadde ve yerli üretim modellerinde gizlidir. :D neden avrupalı haftada 40- 45 saat çalışıyor? .çünkü alım gücü yüksek.Türk malı deıl kendi ülke mallarını ucuza alabiliyorlar, Enflasyon kriz dunyada var diyen, avrupa aç diyler kendi ceplerine çalışanlar sadece :D

  • kafkas11 Ocak 2022 14:10

    iş işten geçti para bol oldugunda köprü yol yap işlet inşaatlar  mültecilere 140 milyar usd harcagıcına(hala borç bitmiyor ve mülteciler gitmiyor)  her 3 yıl yılda yerli oto togg gibi katma değerli  teknoloji yazılım tarım tekstil sanayi kimya vs yatırımları yapsaydık hiç sorun yaşamıcaktık.şimdi yazarlar alt yapısız nasıl olucaktı arkdas geçmiş te tüpraş petkim erdemir kardemir thy seka tümosan kütahya şeker vs vs vs nasl kurulduysa yenileri kurulur gelen vergiyle koprunu yolunu hastane yapardın boyle döviz tabelasına bakmazdık 

  • Nuri11 Ocak 2022 12:26

    Asıl hareketlenme 20 ocaktan sonra

  • Ahmet Özbir11 Ocak 2022 12:09

    ekonomi bakanı gibi, kıpır kıpır Dolar/TL kuru

  • Mucise Reis ;)11 Ocak 2022 12:04

    Türkiye dolar hareketleri kimlere bağlı ?. Neden dursun sabitlensin ? Merkezın habersiz sert hamlelelerine... siyasi açıklamalara... bakanların absurt muhabbetlerine... dış ulke abd parası halıyle bunların merkez bankası adımları, fed açıklamaları, avrupa merkez bankaları açıklamaları... yani bizim elimizde kala kala swap yap.. matbaada Tl bas... ne olacak tı ? üretmeyen hammadde üretmeyen, tarım yapmayan, ithalatı tuketımı kendı yapacakken yapmayan bir model ile ne olacak tı ? tohum uretemıyoruz, fide üretemiyoruz, gübre üretemıyoruz, mazot düşüremiyoruz fiyatı, çifçi ne yapsın ?  tuketen koca millet gavur çiftçisinin ürünlerini ithal tuketıyor. en bastırı tarımı çözsen her yıl oluşan tarım alanı cari fazla, dunyanın en ucuz uretılen tarım urunlarının dunyaya ihracatı ile 10 yılda cari fazla katlanarak artar. :D 

  • vatandaş11 Ocak 2022 11:49

     Bu başkanlık sistemi ve AKP-Bahçeli ülkeyi oyle berbat bir hale getirdi ki artık dikiş tutmaz . Tek çözüm erken seçim ve bu yıkıcı sistemin değişmesi.